19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Pastiprinās AER un koģenerācijas staciju uzraudzību, lai izslēgtu krāpniecību ar OIK atļaujām
Pastiprinās AER un koģenerācijas staciju uzraudzību, lai izslēgtu krāpniecību ar OIK atļaujām
Autors: BNA / 4. janvāris 2018, 10:52
Lai nākotnē maksimāli novērstu negodprātīgas rīcības iespējamību obligātā iepirkuma piemērošanā atjaunojamo energoresursu un koģenerācijas elektrostacijās, Ekonomikas ministrija izstrādājusi grozījumus, rosinot būtiski pastiprināt šī procesa uzraudzību.


Ministrija rosina veikt grozījumos MK noteikumos Nr.221, nosakot, ka 3 mēnešu laikā pēc elektroenerģijas ražošanas uzsākšanas koģenerācijā komersantam būs jānoslēdz līgums ar publisko tirgotāju. Ja šāds līgums netiks noslēgts, komersants zaudēs tam piešķirtās tiesības pārdot saražoto elektroenerģiju obligātā iepirkuma ietvaros.

Tāpat paredzēts noteikt uzstādāmās jaudas minimālo slieksni. Tas nozīmē, ka komersants izsniegtā lēmuma par elektroenerģijas obligātā iepirkuma tiesību piešķiršanu ievaros drīkstēs sākotnēji uzstādīt jaudu, kas ir vismaz 50% apmērā no izsniegtā lēmuma par elektroenerģijas obligātā iepirkuma tiesību piešķiršanu norādītās plānotās uzstādāmās jaudas. Ministrija ir konstatējusi gadījumus, kad komersanti uzstāda vairākas reizes mazāku elektrisko jaudu nekā norādīts to iesniegumos elektroenerģijas obligātā iepirkuma tiesību iegūšanai.

Lai precīzāk prognozētu nākotnes obligātā iepirkuma komponentes (OIK) mehānisma izmaksas un samazinātu iespēju, ka šobrīd neizmantotā atļautā jaudas un elektroenerģijas iepirkuma apjoma daļa rada papildu izmaksas obligātā iepirkuma ietvaros nākotnē, ministrija piedāvā atļaujā noteikt piešķirtā elektroenerģijas iepirkuma apjoma samazinājumu atbilstoši faktiski uzstādītajai jaudai.

Vienlaikus rosinām paplašināt regulējumu elektrostaciju kontrolei. Paredzēts būtiski saīsināt termiņus no ministrijas pieprasījuma komersantam līdz kontroles grupas pārbaudes veikšanai, kā arī noteikt, ka kontroles grupa varēs veikt pārbaudes bez iepriekšēja brīdinājuma. Tāpat paredzēts, ka kontroles grupa pārbaudīs faktisko situāciju stacijās visos projekta īstenošanas posmos (no būvniecības līdz ražošanai).

Tāpat plānots noteikt īsākus termiņus elektrostacijās konstatēto neatbilstību novēršanai.

Savukārt gadījumos, kad tiks konstatēta apzināta krāpniecība, piemēram, pie būtiskiem tehnoloģiskiem pārkāpumiem un neatbilstošu kurināmo resursu izmantošanas, ministrija bez brīdinājuma būs pienākums lemt par obligātā iepirkuma tiesību atcelšanu.

Kā iepriekš informēts, pēc publiski izskanējušās informācijas par atsevišķu koģenerācijas elektrostaciju neatbilstību MK noteikumu prasībām, Ekonomikas ministrija, paralēli normatīvās bāzes pilnveidošanai, veic apjomīgu auditu sēriju, lai analizētu un vērtētu visu iesaistīto iestāžu un uzņēmēju rīcību un pieņemto lēmumu leģitimitāti. Kā minēts, pirmšķietami secināts, ka nav ievērota virkne spēkā esošu prasību, kas jāizpilda, lai pieslēgtu elektrostacijas sadales tīklam.

Lai pieņemtu tiesiski izsvērtus lēmumus, patlaban notiek šādas pārbaudes:

1) EM veic pārbaudes AER koģenerācijas elektrostacijās, kas uzsākušas darbību ar pazeminātu jaudu, t.sk. stacijās, kas vēl nav noslēgušas līgumu par OIK; jau ziņots, ka 3 elektrostacijām atļaujas anulētas;

2) SPRK un veic pieslēguma izveidošanas kārtības auditu;

3) 2018.g. pirmajā pusgadā tiks īstenots vispusīgs OIK atļauju saņēmēju audits;

4) tiks īstenots arī neatkarīgs ministrijas faktiskās rīcības izvērtējums, kā arī sistēmas izvērtējums no ietekmes uz tautsaimniecību un izmaksu efektivitātes viedokļa.

Vairāk ar izstrādātajiem grozījumiem Ministru kabineta 2009.gada 10.marta noteikumos Nr.221 “Noteikumi par elektroenerģijas ražošanu un cenu noteikšanu, ražojot elektroenerģiju koģenerācijā” un Ministru kabineta 2010.gada 16.marta noteikumos Nr.262 “Noteikumi par elektroenerģijas ražošanu, izmantojot atjaunojamos energoresursus, un cenu noteikšanas kārtību” var iepazīties Ekonomikas ministrijas tīmekļa vietnē.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats