24. aprīlis, Trešdiena
Vārda dienas: Nameda, Visvaldis
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » LTRK: Vairāk nekā 60% Latvijas uzņēmēju saskaras ar darbinieku trūkumu
LTRK: Vairāk nekā 60% Latvijas uzņēmēju saskaras ar darbinieku trūkumu
Autors: BNA / 11. decembris 2017, 11:26
Šobrīd Latvija saskaras ar milzīgu darba spēka trūkumu. Vairāk nekā 60% uzņēmēju sūdzas par nepietiekamo darbinieku skaitu, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā „Rīta Panorāma” sacīja Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) prezidents Aigars Rostovskis.


Lielākā daļa jeb 61,2% uzņēmēju jau izjūt problēmas ar kvalificēta darbaspēka atrašanu, bet vairāk nekā piektdaļa paredz, ka tādas drīzumā gaidāmas. No aptaujātajiem komersantiem 79,7% pauda, ka atbalsta ārvalstu studentu integrēšanu Latvijas darba tirgū. Šādus datus ieguvusi Latvijas lielākā uzņēmēju biedrība Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera, aptaujājot 225 uzņēmumu vadītājus.

Rostovskis intervijā LTV norādīja, ka arī sacīja, ka lielākoties visās nozarēs trūkstot darbinieku, tādēļ apmēram 80% uzņēmēju atbalsta ārvalstu darbaspēka piesaisti.

Jautājot, vai uzņēmējus satrauc darbaspēka pieejamība Latvijā, noskaidrots, ka 61,2% uzskata, ka tas jau ir nepietiekamā apjomā, savukārt 26,8% norādīja, ka drīzumā tas būs nepietiekams. Tikai 10,3% respondentu sacīja, ka par darbaspēka pieejamību nav jāsatraucas.

LTRK arī noskaidroja, ka jau līdz šim 53,8% komersantu nav varējuši atrast piemērotu darbaspēku, bet 27,4%, lai gan bijušas grūtības, risinājums tomēr atrasts. 18,4% respondentu nav bijušas problēmas atrast darbiniekus.

Vaicāti, vai uzņēmēji atbalsta tādu studiju programmu veidošanu, kas piesaistītu ārvalstu studentus, lielākā daļa jeb 89,7% bija atbalstoši, savukārt tikai 4,9% pauda negatīvu nostāju. Savukārt jautājot, vai atbalstītu Latvijas imigrācijas politikas veidošanu tā, lai ārvalstu studenti tiktu integrēti vietējā tirgū, visbiežāk jeb 29,5% uzņēmēji sacīja, ka jā, jo šie jaunieši var veicināt vietējo uzņēmējdarbību, attīstot eksportu uz savām mītnesvalstīm. Tāpat samērā daudzi sacīja, ka atbalsta studentu iesaistīšanu darba tirgū, jo jaunu cilvēku Latvijā kļūst arvien mazāk, nepieciešams domāt par gudro imigrāciju, kā arī tā ir vienīgā iespēja augsti kvalitatīva darbaspēka piesaistīšanai. Kritiski noskaņotie 10,3% gadījumu sacīja, ka ārvalstu studenti nav nepieciešami, jo vairāk jādomā par tautiešu atgriešanu Latvijā, savukārt 6,7% domā, ka mūsu valstī ir vēl pietiekami daudz bezdarbnieku.

LTRK arī vaicāja, vai uzņēmēji atbalstītu to, lai augstskolas veidotu tādus studiju virzienus un programmas, kas piesaistītu ārvalstu studentus, kur 91% uzņēmēju sacīja, ka jā, bet tikai 4,5% – nē.

“Pienācis pēdējais brīdis atzīt, ka ir risinājumi – veidot gudru imigrācijas politiku, skatoties uz tādiem cilvēkiem, kuri ieguvuši izglītību un jau iepazinuši mūsu valsti jeb strādāt pie izglītības eksporta mērķtiecīgas attīstības, nevis nesekmīgi censties atgriezt aizbraucējus vai cerēt uz būtisku dzimstības pieaugumu,” pauž LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš.

Jau vēstīts, ka labklājības ministrs Jānis Reirs (V) kā galveno iemeslu darba spēka trūkumam norādīja, ka cilvēki Latvijā par pabalsta algām vairs strādāt negrib. „Ja paskatāmies, cik šajās vakancēs lielu atalgojumu piedāvā, tā ir minimālā alga, kas praktiski ir pabalsts. Kāda jēga cilvēkam strādāt, ja viņš saņem pabalsta līmeņa algu? Atalgojums Latvijā nav konkurētspējīgs. Informācijas apmaiņa pasaulē šodien ir ātra, visiem ir radi ārzemēs, viņi redz, cik tur saņem strādājošie,” norādīja ministrs.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats