19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » PVN samazināšana varētu skar arī citas pārtikas ražošanas nozares
PVN samazināšana varētu skar arī citas pārtikas ražošanas nozares
Autors: Anete Jansone, BIZNESS.LV / 21. novembris 2017, 10:38
Trešdien, 22. novembrī, Saeima galīgajā lasījumā līdz ar nākamā gada valsts budžetu lems arī par pievienotās vērtības nodokļa (PVN) samazināšanu augļiem un dārzeņiem, kura plāns ir samazināt valsts budžeta ieņēmumus par sešiem miljoniem eiro. Tiek pieļauts, ka PVN likmes samazināšana dārzeņiem un augļiem liks arī citiem pārtikas ražotājiem un audzētājiem prasīt sev mazināt nodokļu likmes.


No nākamā gada plānots ieviest pievienotās vērtības nodokļa samazināto likmi piecu procentu apmērā, un to piemēros svaigu augļu, ogu un dārzeņu piegādēm.

Piecu procentu PVN likmi plānots ieviest, lai mazinātu ēnu ekonomiku, palielinātu legālajā tirgū darbojošos komersantu konkurētspēju un mazinātu augļu, ogu un dārzeņu cenas, tādējādi arī palielinot šo produktu daudzumu ikdienas uzturā.

PVN likumu plānots papildināt ar pielikumu ar Latvijai raksturīgu dārzeņu, augļu un ogu uzskaitījumu, kuru piegādēm varēs piemērot nodokļa piecu procentu likmi.

Grozījumi paredz, ka samazinātā likme būs spēkā no 2018.gada 1.janvāra trīs gadu periodā, šajā laikā dodot iespēju izvērtēt šādas samazinātās nodokļa likmes ieviešanas ietekmi uz dažādām sabiedrības grupām. Paredzams, ka nodokļa likmes izmaiņu rezultātā valsts budžeta ieņēmumi samazināsies par sešiem miljoniem ik gadu, teikts likumprojekta anotācijā.

Tiek pieļauts, ka PVN likmes samazināšana dārzeņiem un augļiem liks arī citiem pārtikas ražotājiem un audzētājiem prasīt sev mazināt nodokļu likmes.

Luminor ekonomists Pēteris Strautiņš pauž viedokli, ka arī citas ražošanas nozares vēlēsies labākus nodokļu nosacījumus. Pēc viņa sacītā, arvien lielāka daļa nozaru cīnīsies par savām interesēm. “Ja mēs skatāmies, cik daudz laika šim jautājumam ir veltīts, tas ir bijis diezgan daudz. Tas vienkārši ir ceļš uz nekurieni,” Latvijas Radio pauda Strautiņš.

Kā zināms, patlaban Latvijā ir viena PVN samazinātā likme, un tā ir 12 procentu apmērā, ko piemēro zīdaiņiem paredzēto specializēto pārtikas produktu piegādēm, medikamentiem, medicīniskajām ierīcēm, pasažieru pārvadājumiem iekšzemē, mācību literatūrai, periodiskajiem izdevumiem, izmitināšanas pakalpojumiem tūrisma nozarē, koksnes kurināmajam un siltumenerģijai mājsaimniecībām. Pārtikai patlaban tiek piemērota PVN standartlikme 21 procenta apmērā.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats