20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Putins Baltijai grib atņemt Baltkrievijas naftas tranzītu
Putins Baltijai grib atņemt Baltkrievijas naftas tranzītu
Autors: BNA / 17. augusts 2017, 13:22
Krievijas prezidents Vladimirs Putins vēlas mainīt Baltkrievijas ieradumus un piespiest to pārvirzīt naftas kravu tranzītu no Baltijas valstu ostām uz Krieviju.

Šobrīd varam tikai cerēt, ka Minska izvēlēsies ekonomisku nevis politisku ceļu, lai gan Krievijas prezidents pauž pārliecību, ka Krievijas naftas piegāde Baltkrievijas naftas pārstrādes rūpnīcām jāsaista ar noteikumu izmantot Krievijas dzelzceļu un Somu līča ostas.

„Tas jāpārrunā krietni plašākā formātā. Baltkrievijas rūpnīcās taču tiek pārstrādāta mūsu nafta, citas tur nav un diez vai būs. Tādēļ mūsu naftas piegāde cieši jāsasaista ar attiecīgu mūsu infrastruktūras izmantošanu,” informē Putins.

Lai censtos pārliecināt Baltkrieviju, Krievija piedāvājusi visai būtiskas atlaides naftas produktu eksportam caur Krievijas ostām.

„Mēs Baltkrievijas naftas pārstrādes rūpnīcām piedāvājām 50% atlaidi, tomēr pagaidām tās neizmanto nedz Ustjlugas, nedz Sanktpēterburgas ostu, bet savu produkciju eksportē caur Baltijas valstu ostām. Mēs cenšamies viņus ieinteresēt, bet viņi saka, ka noslēguši ilgtermiņa līgumus,” stāsta Krievijas valsts dzelzceļa kompānijas “Rossijskije žeļeznije dorogi” (RŽD) prezidents Oļegs Belozjorovs.

Grožus neatlaiž arī Baltijas valstis. Lietuvas valdība esot gatava nodrošināt vislabākos nosacījumus Baltkrievijas tranzītam caur Klaipēdas ostu un pa Lietuvas dzelzceļiem.

„Baltkrievijas puse balstās uz ekonomiskiem apsvērumiem un transportē tur, kur izdevīgāk. Mēs nodrošināsim vislabākos nosacījumus. Uz visām kravām jāattiecina ekonomiskie, nevis politiskie kritēriji, te nedrīkst būt nekādas politikas,” informē Lietuvas premjerministra Sauļus Skverneļa ārlietu padomnieks Deivids Matuļonis.

Tāpat rēķinot ģeogrāfiski – Baltkrievijai Klaipēda sanāk daudz tuvāk, nekā braukt uz ziemeļiem. Tomēr, ka atzīst Viļņas universitātes Starptautisko attiecību un politikas zinātņu institūta politologs Laurīns Jonavičs: „Ekonomiski mūsu konkurētspēja ir lielāka, bet gadījumā, ja tas būs politisks lēmums, tam vairs nebūtu nekādas nozīmes.”

Krievijas naftas produktu eksports ir viena no svarīgākajām Baltkrievijas eksporta pozīcijām. Šie naftas produkti ir viena no nedaudzajām Baltkrievijas precēm, pēc kurām ir pieprasījums Rietumeiropā.

Diskusijas vairāku gadu gadrumā ir ne tikai par ienākumu sadali, bet Krievija vēlas pārņemt arī Baltkrievijas naftas pārstrādes uzņēmumus, taču Minska pagaidām cenšas tos paturēt valsts īpašumā.

Šī gada pirmajos četros mēnešos, kad Maskavas un Minskas domstarpību dēļ Baltkrievijai tika ierobežota naftas piegāde, “Lietuvos geležinkeliai” mēnesī pārvadāja aptuveni 90 000-140 000 tonnu naftas, bet vēlāk kravu apjoms pieauga, pārsniedzot 230 000 tonnas, bet jūlijā tas sasniedza pat 260 000 tonnas.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats