20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » LTRK iestājas pret vietvaru iesaisti uzņēmējdarbībā
LTRK iestājas pret vietvaru iesaisti uzņēmējdarbībā
Autors: BNA / 9. augusts 2017, 16:31
Gandrīz puse jeb 47% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka labāk uzņēmumus spēj pārvaldīt privātais sektors un tikai 18% pauda, ka to var darīt arī pašvaldības. Šādi rezultāti iegūti sabiedriskās domas pētījuma centra SKDS veiktajā aptaujā, kas tapusi sadarbībā ar Latvijas lielākās uzņēmēju biedrību Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru (LTRK).

Preses konferencē, kurā piedalījās LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš un Konkurences padomes priekšsēdētāja Skaidrīte Ābrama, pauda, ka kā galveno iemeslu, kāpēc pašvaldībām nevajadzētu nodarboties ar uzņēmējdarbību, iedzīvotāji min korupcijas risku, to norādīja 58% respondentu. Tam seko cilvēku bez atbilstošas profesionālās pieredzes iecelšana augstos amatos, to atzina 46% aptaujāto. Kā trešais būtiskākais iemesls tika minēts pašvaldību pienākums nodarboties ar saviem tiešajiem pienākumiem (45%). Tāpat iedzīvotājus satrauc arī risks, ka pašvaldību pakalpojumi tiks subsidēti ar nodokļu maksātāju naudu, tā uzskata 41% aptaujāto.

“Pēdējo gadu laikā uzņēmēji visā Latvijā redz satraucošu tendenci – arvien vairāk pašvaldības sāk nodarboties ar uzņēmējdarbību, būtiski kropļojot konkurenci. Pēdējais spilgtais piemērs tam ir atkritumu apsaimniekošana. Pēdējā domes sēdē pirms pašvaldību vēlēšanām bez iepirkuma procedūras Tukuma novada dome nolēma atkritumu savākšanas funkciju nodot pašvaldības uzņēmumam “Piejūra”, kurš iepriekš šo pakalpojumu nav sniedzis,” norāda LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš, uzsverot, ka šāda prakse ne vien pasliktina uzņēmējdarbības vidi un iespējas piesaistīt investorus, bet arī vairo publiskos tēriņus pašvaldību uzņēmumu zaudējumu dēļ.

Vairākums jeb 69% iedzīvotāju Latvijā uzskata, ka ar normatīvajiem aktiem daudz precīzāk būtu jānosaka jomas, kurās pašvaldības drīkstētu nodarboties ar uzņēmējdarbību.

KP priekšsēdētāja Skaidrīte Ābrama norāda: “Diemžēl arvien pieaugošāka problēma godīgai uzņēmējdarbībai Latvijā ir kļuvuši valsts un pašvaldību radītie konkurences kropļojumi un konkurences neitralitātes principu klaja ignorēšana. Publisku personu nepamatota iesaiste uzņēmējdarbībā liedz sabiedrībai saņemt kvalitatīvus un inovatīvus pakalpojumus par konkurējošu cenu.”

Pētījums veikts šā gada jūlijā, aptaujājot 1005 respondentus vecumā no 18 līdz 74 gadiem.



Diskusija par rakstu (1)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats