28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Vairākās nozarēs vērojams darbaspēka trūkums. Aicina atvieglot imigrācijas noteikumus
Vairākās nozarēs vērojams darbaspēka trūkums. Aicina atvieglot imigrācijas noteikumus
Autors: BNA / 16. maijs 2017, 11:09
Latvijas lielākā uzņēmēju biedrība Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) vērš uzmanību, ka jau tagad atsevišķās nozarēs novērojams darbaspēka būtisks trūkums, kas vēl var pastiprināties sezonalitātes dēļ. Organizācija aicina iespējami drīz apstiprināt to profesiju sarakstu, kurām varēs piemērot vienkāršotu procedūru darbaspēka piesaistīšanai un nodarbināšanai no ārvalstīm.

LTRK norāda, ka vairāki biedri jau saskaras ar nepieciešamību nodarbināt ārvalstniekus, piemēram, tādi speciālisti, kuriem ir specifiskas zināšanas un pieredze, kādas nav pieejamas starp Latvijas iedzīvotājiem. “Imigrācijas likumā paredzētā vispārējā kārtība ir laikietilpīga, sarežģīta un dārga, tāpēc arī grozījumi, kas nosaka atvieglotu procedūru vismaz dažām profesiju grupām, kurās vērojams izteikts darbaspēka deficīts, risina LTRK biedru konstatētās problēmas. Latvijai ir jāpiesaista ārvalstu profesionāļi, tādējādi nevis bremzējot, bet palīdzot biznesam attīstīties,” saka LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš.

Aptaujājot biedrus, LTRK noskaidrojis, ka darbaspēka trūkums veidojas, zināšanu ietilpīgās nozares, kur nepieciešami zinātnieki, inženieri, informāciju tehnoloģiju speciālisti. Tāpat strauji augošu, tehnoloģiski un zināšanu ietilpīgu jaunuzņēmumu attīstībai bieži vien nepieciešami ļoti specifiski darbinieki, lai realizētu ieplānoto biznesa ideju. “Šie ir augsta līmeņa speciālisti, kuru pienesums ekonomikai ir Latvijā radīti produkti un pakalpojumi ar augstu pievienoto vērtību, tādēļ noteikti ir nepieciešams nodrošināt atvieglotas imigrācijas procedūras,” saka J.Endziņš.

LTRK arī norāda, ka jāapzinās viena no pašreiz akūtākajām problēmām – iedzīvotāju skaits sarūk, pieprasījums pēc darbaspēka pieaug, tādēļ politiķiem un amatpersonām jāpieņem atbildīgi lēmumi par esošo un nākotnes imigrācijas politiku. Pašreiz uzņēmēju pieprasījums pēc darbarokām tikai pieaugs, tāpēc nepieciešams meklēt tālejošus un gudrus risinājumus, lai nenāktos apturēt dažādu gan privātu, gan valstisku projektu virzību un realizēšanu.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats