24. aprīlis, Trešdiena
Vārda dienas: Nameda, Visvaldis
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Latvijas degvielas rezervju glabāšanā pieteikusies ar Kremli saistīta firma
Latvijas degvielas rezervju glabāšanā pieteikusies ar Kremli saistīta firma
Autors: BNA / 3. aprīlis 2017, 14:23
Jau vairāk nekā 10 gadus Latvija zināmu degvielas daudzumu glabā nebaltai dienai. To pieprasa Eiropas Savienība. Konkursus par naftas produktu glabāšanu bieži pavadījuši skandāli. Pirms 7 gadiem degvielas rezervju uzglabāšanas konkursā uzvarēja neliela Nacionālajai apvienībai draudzīga Līgatnes firma ar vienu degvielas uzpildes staciju, citā gadā pie pasūtījuma tika kādā ofšorā reģistrēts komersants.

Kā vēsta TV3 raidījums “Nekā personīga,” šogad pretendentu vidū kompānija “Gunvor”. Tai ir rezervuāri Nīderlandē, kompānijas mājvieta ir Šveicē, Ženēvā, taču plašāk tā kļuva zināma, kad tās īpašnieku, Krievijas prezidenta draugu Genādiju Timčenko, ASV varasiestādes iekļāva sankciju sarakstā.

2014. gadā pēc Krimas aneksijas ASV varasiestādes ieviesa plašas sankcijas pret Krievijas prezidenta Vladimira Putina tuvākajiem cilvēkiem. Arī viņa jaunības draugu no Pēterburgas laikiem miljardieri Genādiju Timčenko. Amerikas valsts kase sankcijas pret Genādiju Timčenko pamatoja ar to, ka kompānijas “Gunvor” patiesā labuma guvējs ir Krievijas prezidents Vladimirs Putins. Un ka viņam ir pieeja Gunvor aktīviem.

2014. gadā Ņujorkas Austrumu apgabala prokuratūra sāka izmeklēšanu pret Timčenko aizdomās par to, ka viņa kompānija “Gunvor” atmazgājusi naudu darījumos ar “Rosņeftj” naftu. “TV Dožģ” 2016. gadā atklājis, ka Krievijas prezidents “Gunvor” kontrolējis ne tikai caur Timčenko. Kāds cits Putina bērnības draugs Pjotrs Kolbins vairākus gadus bijis koncerna “Gunvor” 10% akcionārs.

Dienu pirms ASV sankciju ieviešanas Timčenko “Gunvor” akcijas pārdeva savam ilggadējam biznesa partnerim Torbjornam Tornkvistam. Vai darījums ir bijis patiess, pierādījumu nav, toties tādā veidā no sankcijām tika paglābta kompānija “Gunvor”.

“Gunvor” 1997. gadā nodibināja Timčenko un Tornkvists. Kompānijas specializācija ir Krievijas lielāko naftas ieguvēju “Rosņeftj”, “Gazpromņeftj”, “Surgutņeftegaz” produkcijas pārdošana rietumiem. Starpniecība “Gunvor” nodrošināja ļoti strauju augšupeju, un 2015. gadā kompānijas tīrā peļņa jau bija 1,2 miljardi dolāru.

Likums paredz, ka Latvijā jāglabā 25% no nepieciešamajām degvielas rezervēm. Pārējā daļa var glabāties kaut kur Eiropas Savienībā. Galvenais, lai tas, kas glabā, apņemas mēneša laikā Latvijai rezerves sagādāt.

Naftas gigantam “Gunvor” ir naftas produktu glabātuves Roterdamas ostā, Nīderlandē. Šīs novietnes “Gunvor” nu piedāvā Latvijai, lai tā tur glabātu naftas rezerves nebaltai dienai.

“Gunvor” piedāvā glabāt 120 000 tonnu benzīna un dīzeļdegvielas par 3,4 eiro tonnā. Ir pretendenti, kuriem cena ir lētāka, taču tie piedāvā glabāt daudz mazākus apjomus. Pavisam nepieciešams uzglabāt 336 000 tonna, kas ir ceturtā daļa Latvijas gada patēriņa. Tādēļ “Gunvor” izredzes uzvarēt konkursā ir augstas.

Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietnieks Jānis Patmalnieks norāda: “Industriālais sertifikāts netiek prasīts šajā konkursā, tiek prasīts tas, ka dokumentāli apliecināt, ka var piegādāt noteiktos termiņos 20 dienu laikā no ārvalstīm piedāvāt šīs te rezerves. Vai jūs pirms lēmuma pieņemšanas vaicājat kādus atzinumus drošības iestādēs vai tamlīdzīgi? Nu šis ir atklāts konkurss, kurā mums jāpakļaujas publisko iepirkumu likumam, kur saskaņā ar publisko iepirkumu likuma normām tiek veikta šī te pretendentu atlase. Papildus, protams, mēs vērtējam, vai ir kaut kādas Latvijas valsts saistības pārkāptas, ja ir izvēlēts viens vai otrs pretendents. Nu, ja šāda neatbilstība netiek konstatēta, tad, nu faktiski mums nav pamata diskvalificēt vienā vai otrā veidā šos te pretendentus.”

“Gunvor” formāli vairs nav saistību ar Timčenko un Krievijas prezidentu Putinu, tomēr Nekā personīga kļuvis zināms, ka bažas, ka šāds komersants glabās Latvijas valsts naftas produktu rezerves, pauduši ASV vēstniecības pārstāvji. Ekonomikas ministram Arvilam Ašeradenam aizrādījumu izteikusi arī Saeimas Nacionālās Drošības komisijas priekšsēdētāja.

“Nu… jāsaka, ka šī ir pilnīgi jauna situācija. Ja mēs kopumā skatāmies iepirkumu, tad viņš tiek realizēts caur Eiropas Savienībā reģistrētām kompānijām. Līdz šim mēs tajā nekādas problēmas nesaskatījām. Protams, mēs redzam, ka ģeopolitiskā situācija ir tāda, ka mums liek nopietni izvērtēt, kas ir šie tirgus dalībnieki, pie kam mēs glabājam šīs te stratēģiskās rezerves, jo, lai nerastos situācija, ka viņas ir jālieto, bet mēs viņas nevarēsim lietot vai kā savādāk, ja. Tā kā mēs vērtēsim šo te situāciju un skatīsimies, kādā veidā mēs varam vai nu mainīt šos te konkursa noteikumus vai pieņemt savus lēmumus, balstoties uz mūsu ģeopolitiskajām interesēm,” uzsver Ašeradens.

Tomēr jauna šī situācija ir tikai ministram Ašeradenam. Ekonomikas ministrijas ierēdņi atklāj, ka Latvija jau gadu kā savas rezerves glabā koncernā “Gunvor”. Igaunijas uzņēmums “SANDERS TRADING INC” ir pērnā gada rezervju glabāšanas konkursa uzvarētājs. Igauņiem ir līgums ar “Gunvor” par Latvijas naftas rezervju glabāšanu.

Igauņu uzņēmums šogad konkursā pieteicies nav. “Gunvor” vēlas glabāt tik, cik glabā līdz šim un turpat, kur līdz šim – ostā Holandē.

Nekā personīga sazinājās ar koncerna “Gunvor” pārstāvi Ženēvā. Kompānijas korporatīvo lietu direktors Sets Tomass Petras atbildēja, ka “Gunvor” politika ir nekomentēt savas tirdzniecības aktivitātes.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats