19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Baltic Grid pretojas valdībai divās frontēs
Baltic Grid pretojas valdībai divās frontēs
Autors: Arnis Kluinis / NRA.lv / 20. marts 2017, 11:59
Inčukalna gāzes krātuvi apsaimniekojošais privātuzņēmums Conexus Baltic Grid brīdina valdību neķerties pie gāzes krātuves nacionalizācijas vai slēgšanas.


Pagājušajā nedēļā Saeima uzsāka un jau šomēnes cer pabeigt Nacionālās drošības likuma grozīšanu un piedevām pakārtot šā likuma grozījumiem Komerclikumu tā, lai Latvijas valdība drīkstētu noraidīt jebkuru pircēju, kurš gribētu atpirkt Conexus Baltic Grid akcijas no uzņēmuma lielajiem akcionāriem Gazprom, Itera Latvija un Uniper Ruhrgas. Savukārt šiem akcionāriem jau ir uzlikts pienākums savas akcijas pārdot, lai gāzes glabātāji nebūtu saistīti ar gāzes piegādātājiem. Šāds nosacījums tiek pasniegts kā viens no priekšnoteikumiem brīvam un godīgam gāzes tirgum. Tajā nedrīkst būt bažu, ka gāzes glabātājs pat pie formāli vienādiem gāzes glabāšanas tarifiem pamanās dot priekšrocības tam gāzes piegādātājam, ar kuru pats saistīts. Diemžēl visas šīs pārgrozības izraisa vairākas citas bažas.

Conexus Baltic Grid ir nosūtījis vēstuli valsts augstākajām amatpersonām ar brīdinājumu, ka tik tiešām gandrīz vai bezprecedenta steigā virzītie likumu grozījumi pārkāpj investoru tiesības uz paredzamu tiesisko vidi. Skaidrāk sakot, kļūst iespējama Inčukalna gāzes krātuves nacionalizācija, ja valdība noraida visus iespējamos akciju pircējus, bet prasība akcijas pārdot paliek spēkā. Tad valdība varēs vai nu nopirkt gāzes krātuvi pati par vienu eiro, vai aplaimot ar šādām tiesībām kādu privātuzņēmēju. Abiem rīcības variantiem Latvijā ir labi zināmi precedenti. Ja valdība pērk Inčukalnu pati, tad šis kalns kļūst par Latvenergo klonu. Proti, par tādu valsts uzņēmumu, no kura izņemt dividendēs tik daudz naudas, cik valdībai vajag. Atliktu tikai noteikt, ka visiem gāzes tirgotājiem ir obligāti jāglabā Inčukalnā gāzes rezerve kā nodrošinājums savu saistību izpildei pret patērētājiem un jāmaksā par šo obligāto pakalpojumu tik, cik valsts prasa. Pretī valsts dotu tiesības pilnīgi brīvi dubultot vai pieckāršot gāzes cenas. Otro precedentu rāda bankas Citadele pārdošana vienam uzņēmīgam cilvēkam par sīknaudu, kuru mierīgi varēja izgrābt no bankas kases.

Conexus Baltic Grid otrs brīdinājums ir par to, ka gāzes krātuves darbināšana nevar turpināties vienkārši tāpat, bet prasa kapitālieguldījumus 190 miljonu eiro apmērā ne uzreiz šogad, bet tomēr pārskatāmā nākotnē. Jautājums, kas šos ieguldījumus segs? Aģentūra LETA 17. martā izplatīja Conexus Baltic Grid Korporatīvās sociālās atbildības un zīmola vadības daļas vadītāja Sandras Ādamsones teikto, ka Inčukalna pazemes gāzes krātuvi var nākties slēgt, ja netiks rasta atbilde par tās darbības izmaksu finansēšanu.

Krātuves darba uzturēšanai ir divi reāli varianti, vai nu liekot visiem gāzes tirgotājiem obligāti maksāt par Inčukalna pakalpojumu izmantošanu, vai pierēķinot krātuves uzturēšanas izmaksu komponenti arī tai gāzei, kas Inčukalnā nav bijusi. Trešais krātuves uzturēšanas variants ir tāds ekonomiskajai izaugsmei atbilstošs gāzes patēriņa pieaugums, kas spētu kompensēt gāzes tirgus ieviešanas izmaksas tā, ka patērētāji šīs izmaksas nejūt. Ja šie varianti neder, tad krātuve jāslēdz un patērētāji jābrīdina, ka viņu ieguvumi no lētākas gāzes saņemšanas ir saistīti ar risku ik pa laikam nesaņemt nekādu gāzi.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats