25. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Bārbala, Līksma
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Datu plūsma pieaug, Lattelecom pilnveido interneta tīkla infrastruktūru
Datu plūsma pieaug, Lattelecom pilnveido interneta tīkla infrastruktūru
Autors: Zane Kārkla / NRA.lv / 16. marts 2017, 15:14
Katru gadu 1,3–2 reizes pieaug sabiedrības patērētā kopējā interneta datu plūsma Lattelecom tīklā, un šāda tendence tiek prognozēta arī nākotnē. Lai pielāgotos klientu vajadzībām un nodrošinātu ātru, kvalitatīvu un drošu interneta pakalpojumu ne tikai šobrīd, bet arī pēc gadiem pieciem un desmit, Lattelecom pērn investējis 7,5 miljonus eiro interneta tīkla pamata infrastruktūrā.


Pērnā gada darbi

Lattelecom Tehnoloģiju dienesta direktors Uldis Tatarčuks skaidro, ka datu plūsmas regulārs pieaugums ir saistīts gan ar klientu skaita pieaugumu, gan esošo klientu pieslēgumu ātruma palielināšanu un pieslēgumu tehnoloģijas maiņu, no DSL tīkla klientiem pārslēdzoties uz optisko tīklu, un līdz ar vara kabeļu tīklu modernizāciju pat desmitkārtīgi pieaugot interneta ātrumam u.c. Arvien vairāk un lielākā apmērā patērējam arī saturu, tādēļ pieaug datu plūsmas patēriņš. Piemēram, arvien vairāk cilvēku lieto Interaktīvās televīzijas papildu iespējas - ierakstu, arhīvu, video nomu, tādēļ datu plūsma gada laikā pieaugusi no 85 līdz 120 Gbit/s.

U. Tatarčuks norāda, ka pēdējā laikā plūsmas pieauguma tempi ir nedaudz samazinājušies, tomēr prognozējams, ka arī 2017. gadā datu plūsma pieaugs 1,2-1,4 reizes. Tādēļ ļoti būtiskas ir investīcijas interneta centrālo maršrutētāju un datu pārraides pamattīkla mezglu atjaunošanā, ko pērn īstenoja Lattelecom.

Decembrī noslēdzās ļoti liels Lattelecom interneta tīklu pamata infrastruktūras attīstības posms. Lattelecom Tehnoloģiju dienesta ekspertu komanda veiksmīgi veica interneta centrālo maršrutētāju maiņu, tos aizstājot ar daudz spēcīgākiem. Interneta centrālais maršrutētājs ir kā «interneta sirds» - bez tās nestrādās neviens no mūsu iemīļotajiem interneta resursiem - Google, Facebook, YouTube, bez tās nevarēsim skatīties internetā filmas un seriālus un nevarēsim sekmīgi aizstāvēties pret kiberuzbrukumiem. Kopš deviņdesmito gadu sākuma šī ir ceturtā reize, kad tiek veikti šādi modernizācijas darbi.

Filmas pārraide vienā sekundē

Tāpat pērn Lattelecom noslēdza datu pārraides pamattīkla mezglu atjaunošanas posmu. Interneta centrālais maršrutētājs ir kā «interneta sirds», bet datu pārraides pamattīkls - «mugurkauls» gandrīz visiem telekomunikāciju pakalpojumiem visu segmentu klientiem - interneta, ātrgaitas datu pārraides, Interaktīvās televīzijas, IP telefonijas, datu centru pakalpojumiem.

Kopējās investīcijas interneta tīkla pamata infrastruktūras atjaunošanā sastādīja 7,5 miljonus eiro, un visas šīs aktivitātes sniedz sabiedrībai jaunas iespējas nākotnes tīkla un pakalpojumu attīstībai, piemēram, arvien plašākam augstākās izšķirtspējas (HD) un 4K saturam.

«Šis projekts ir ļoti nozīmīgs, jo Lattelecom pirmais Latvijā ir ieviesis 100 Gbit/s savienojumus un nodrošina vismaz 10 reizes lielāku interneta datu plūsmas apstrādi. Tas nozīmē, ka divu stundu garu augstas izšķirtspējas filmu mēs varam pārraidīt sekundes laikā,» stāsta U. Tatarčuks.

Pilnveido kiberdrošības risinājumus

Tāpat pērn Lattelecom veicis būtiskus kiberdrošības risinājumu pilnveides darbus, piemēram, ieviests serveru un tīkla iekārtu uzbrukumu aizsardzības risinājums, kas automātiski atpazīst un bloķē kaitīgu datu plūsmu - analizējot datu plūsmu, sistēmas pašas iemācās atpazīt jaunus uzbrukumu veidus un katru dienu sevi pilnveido. Tāpat arī ir izveidots aplikāciju baltais saraksts - viena no efektīvākajām metodēm lietotāju datoru aizsardzībai no modernajiem izspiedējvīrusiem un citas ļaunatūras jeb ļaunās programmatūras - kā arī veikti citi uzlabojumi.

Pateicoties šīm un citām aktivitātēm, Latvijā ir ātrs un kvalitatīvs internets, kas ierindo mūs Eiropas un pasaules valstu interneta ātrumu topu pirmajās vietās.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats