25. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Bārbala, Līksma
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Lai pieslēgtu e-veselībai, apzvanīs katru ģimenes ārstu
Lai pieslēgtu e-veselībai, apzvanīs katru ģimenes ārstu
Autors: Inga Paparde / NRA.lv / 15. marts 2017, 10:02
Līgumu slēgšana ar ģimenes ārstiem par pievienošanos e-veselības sistēmai notiek diezgan gausi, pašlaik tai pievienojušies vien 186 ģimenes ārsti, kas ir tikai 14 procenti no visiem ģimenes ārstiem. Ārstniecības iestāžu skaits, kuras noslēgušas līgumu par Vienotās veselības nozares elektroniskās informācijas sistēmas lietošanu, ir lielāks – 825. Veselības ministrijas ierēdņi apliecina, ka gatavi apzvanīt katru ģimenes ārstu, lai noskaidrotu, kas viņu kavē noslēgt līgumu un sākt lietot e-veselību.


E-veselības sistēma pašlaik ir brīvprātīgi lietojama tā sauktajā pilotprojekta režīmā, taču obligāti visiem tā jāsāk lietot jau septembrī, tāpēc Valsts kontroles padomes locekle Inga Vārava izsaka bažas, vai šādā tempā sistēmā iesaistot ģimenes ārstus, līdz 1. septembrim eveselība patiešām reāli strādās. Valsts kontrole par eveselības ieviešanu izsakās kritiski. Savukārt Veselības ministrija ir noskaņota visai pozitīvi, pat neraugoties uz neseno Centrālās Finanšu un līgumu aģentūras atzinumu, ka Veselības ministrijai būs jāatmaksā pusmiljons eiro par eveselības sistēmā neieviestajiem pasākumiem. Veselības ministres padomniece eveselības projekta jautājumos Ilze Āboliņa uzsver, ka eveselības sistēmā «ir pieejama visa iecerētā funkcionalitāte, tās pakalpojumi ir pieejami lietotājiem un arī sistēmas lietotāju skaits stabili pieaug». Vienlaikus ministrija un Nacionālais veselības dienests aktīvi strādā pie sistēmas pakalpojumu turpmākās attīstības un sadarbības ar ārstniecības iestādēm un aptiekām, lai tās aktīvi izmantotu eveselības sistēmu vēl pirms obligāti noteiktā sistēmas izmantošanas laika.

Nacionālais veselības dienests nosūtījis Centrālajai finanšu un līgumu aģentūrai iebildumus par tās lēmumu pieprasīt atmaksāt projektā ieguldīto naudu - 586 000 eiro. 31. martā Eiropas Komisijā ir jāiesniedz vērtējums par eveselības Eiropas Savienības fonda līdzekļu izmantošanu, un, visticamāk, Finanšu ministrijai tajā būs jānorāda, ka šis pusmiljons ir neatbilstoši veikts maksājums.

Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisija otrdien jau kārtējo reizi skatīja jautājumu par eveselības ieviešanu, un komisijas priekšsēdētājs Andris Bērziņš secināja, ka ministrijas un citas valsts iestādes, izskatās, nesadarbojas. Par to liecina arī nesapratne, vai būs vai nebūs jāatmaksā no budžeta nauda Eiropai.

E-veselība pašlaik tiek izrakstītas edarbnespējas lapas, ereceptes, iespējams ievadīt pacientu medicīnisko informāciju, izrakstīt enosūtījumus un sagatavot rezultātus. Starp citu, e-veselība tiek reklamēta arī masu medijos, piemēram, televīzijā. Līgumus par e-veselības sistēmas lietošanu līdz šim ir noslēguši jau vairāk nekā 1000 veselības nozares profesionāļu.

***

E-veselība

• Līgumi par eveselības lietošanu noslēgti tikai ar 14,1% ģimenes ārstu jeb 186 ģimenes ārstiem.

• Līgumi noslēgti arī ar 825 ārstniecības iestādēm un 200 aptieku juridiskajiem īpašniekiem.

• Elektroniski līdz šim atvērts 7800 edarbnespējas lapu.

• Izrakstīts vairāk nekā 7200 erecepšu.

• Eveselībā fiksēts 288 000 autentificēšanos (pieslēgšanos)

Avots: Veselības ministrija



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats