19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » SPRK: “Latvijas Gāzei” ir pienākums nodrošināt Latvijas lietotāju dabasgāzes transportēšanu
SPRK: “Latvijas Gāzei” ir pienākums nodrošināt Latvijas lietotāju dabasgāzes transportēšanu
Autors: BNA / 25. augusts 2016, 15:12
Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (Regulatora) padome nolemj noraidīt AS “Latvijas Gāze” pieteikumu piešķirt pagaidu atkāpi pienākumam nodrošināt trešo pušu piekļuvi dabasgāzes apgādes sistēmai.


Regulatoram, izskatot AS “Latvijas Gāze” lūgumu, atkāpes pieprasījums ir jāvērtē atbilstoši astoņiem kritērijiem, kuri minēti Enerģētikas likumā. Minētais likums arī nosaka, ka Regulators nevar atzīt komersanta finansiālo un ekonomisko grūtību pastāvēšanu, ja komersanta dabasgāzes pārdošanas apjomi nav mazāki par fiksēta maksājuma apjoma līgumos noteiktajiem dabasgāzes pirkšanas apjomiem. Regulators pēc rūpīgas šo kritēriju izvērtēšanas un faktisko apstākļu analīzes secināja, ka nav pamata atkāpes piešķiršanai.

Regulators nekonstatēja apstākļus, kas varētu radīt nopietnas ekonomiskas un finansiālas grūtības AS “Latvijas Gāze” 2016.gadā saistībā ar pielīgto “ņem vai maksā” (take or pay) saistību izpildi. Vienlaikus Regulators saredz, ka AS “Latvijas Gāze” ir iespējams izvairīties no ekonomiskām un finansiālām grūtībām, pat ja tādas varētu rasties 2017.gadā, vai arī turpmākajos gados.

Regulatora lēmums nozīmē, ka Latvijas lietotāju tiesības iegādāties dabasgāzi no alternatīviem piegādātājiem (piemēram, starptautiskajos dabasgāzes tirgos) un piegādāt to Latvijā savam patēriņam netiek ierobežotas. Latvijas lietotājiem, kuri vēlas piegādāt sev piederošu dabasgāzi saviem patēriņa objektiem, ir tiesības prasīt un AS “Latvijas Gāze” ir pienākums nodrošināt Latvijas lietotāju dabasgāzes transportēšanu.

Līdz ar grozījumiem Enerģētikas likumā, kas stājās spēkā 2014.gada aprīlī, tika pārņemta “Gāzes direktīva”[1] , kas nosaka prasības par trešo pušu piekļuvi dabasgāzes apgādes sistēmai. Tādējādi dabasgāzes sistēmas operatoram jānodrošina visiem sistēmas lietotājiem un pretendentiem, kuri to pieprasa, vienlīdzīgu un atklātu piekļuvi dabasgāzes sistēmai.

Atbilstoši likumā dotajam deleģējumam Regulators 2015.gada 10.septembrī izdeva dabasgāzes infrastruktūras lietošanas noteikumus – „Akciju sabiedrības „Latvijas Gāze” dabasgāzes pārvades sistēmas lietošanas noteikumi” un „Akciju sabiedrības „Latvijas Gāze” Inčukalna pazemes gāzes krātuves lietošanas noteikumi”.

Minētos noteikumus, attiecībā uz pārvades sistēmu, AS “Latvijas Gāze” apstrīdēja Administratīvajā apgabaltiesā, kas apturēja noteikumu 8.5.punkta darbību, kas noteic, ka dabasgāzi no pārvades sistēmas iespējams izvadīt uz sadales sistēmu, un līdz ar to uz laiku ierobežoja Latvijas lietotāju piekļuves tiesības dabasgāzes infrastruktūrai. Augstākā tiesa 2016.gada sākumā atcēla Administratīvās apgabaltiesas lēmumu, atjaunojot Regulatora izdoto dabasgāzes pārvades un krātuves lietošanas noteikumu spēkā esamību pilnā apjomā.

2016.gada 11.janvārī AS “Latvenergo” vērsās ar lūgumu pie AS “Latvijas Gāze” nodrošināt piekļuvi dabasgāzes pārvades un sadales sistēmām. Ņemot vērā, ka AS „Latvijas Gāze” nesniedza motivētu atteikumu un neievēroja normatīvajos aktos noteiktās prasības, Regulators izteica brīdinājumu AS “Latvijas Gāze” par pārkāpumiem saistībā ar trešo pušu pieeju dabasgāzes infrastruktūrai.

2016.gada 2.maijā Regulators saņēma AS “Latvijas Gāze” iesniegumu ar lūgumu piešķirt pagaidu atkāpi vismaz līdz 2017.gada 3.aprīlim trešo pušu tiesībām izmantot dabasgāzes pārvades un sadales sistēmu, lai transportētu no citiem dabasgāzes tirgotājiem iegādāto dabasgāzi patēriņam Latvijas teritorijā. Izvērtējot esošo situāciju atbilstoši normatīvo aktu prasībām, Regulatora padome 2016.gada 25.augustā lēma par atteikumu pagaidu atkāpes piešķiršanai.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats