25. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Bārbala, Līksma
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » VID vadītāja atrašanu bremzē atvaļinājumi
VID vadītāja atrašanu bremzē atvaļinājumi
Autors: Jānis Lasmanis / NRA.LV / 22. jūlijs 2016, 10:48
Valsts ieņēmumu dienesta (VID) vadītāja amatam, visticamāk, tiks virzīta pašreizējā Valsts vides dienesta vadītāja Inga Koļegova, taču pagaidām šo procesu bremzē fakts, ka atvaļinājumā atrodas finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola.


Koalīcijas partneri gaida, kad kandidātu nosauks oficiāli, lai pirms atbildīgā lēmuma pieņemšanas varētu ar viņu pārrunāt redzējumu par dienesta un tā darba attīstību. Virzība šajā jautājumā atsāksies nākamnedēļ.

Par labu I. Koļegovas kandidatūrai jau izteikušies gan Zaļo un zemnieku savienību (ZZS) pārstāvošais premjerministrs Māris Kučinskis, gan citi ZZS politiķi. Premjers uzklausījis I. Koļegovas redzējumu par to, kā būtu jāstrādā VID. Pēc viņa domām, vēl nepieciešamas konsultācijas arī ar uzņēmēju pārstāvjiem, taču viņš uzsver, ka nākamā VID vadītāja izraudzīšanās ir finanšu ministres privilēģija, - premjers var tikai paust savu viedokli.

Arī ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis uzsver, ka VID vadītājas vārds jānosauc D. Reizniecei-Ozolai, taču premjerministrs viņu sarunā pārliecinājis, ka I. Koļegova patiešām varētu vadīt dienestu.

Jautāts, vai negatīvi nav vērtējams, ka I. Koļegovai nav pieredzes nodokļu iekasēšanā, A. Brigmanis atbildēja, ka neņemas par to spriest. Viņš norādīja, ka I. Koļegova ir «nopietna dienesta vadītāja, viņai nav svešs darbs valsts pārvaldē un ierēdniecības sistēma». Politiķis uzskata -ņemot vērā pieredzi ierēdniecībā un sistemātiska darba veikšanā, viņa varēs apgūt nepieciešamo informāciju.

Lai pieņemtu lēmumu, pirms izšķirošā balsojuma valdībā ar I. Koļegovu vēlētos satikties Vienotības valde, saka tās priekšsēdētāja vietnieks Edvards Smiltēns. Viņš neslēpj, ka Vienotībai šī kandidāte ir tumšais zirdziņš, taču tam neesot izšķirošas nozīmes. Galvenais ir nākamā VID vadītāja redzējums par dienesta darbu un attiecībām ar sabiedrību.

«Svarīgākais ir nevis personība, bet darbi, ko cilvēks taisās darīt. Kad ministre viņu oficiāli virzīs vai vismaz nosauks kā iespējamo kandidāti, noteikti rosināšu uzaicināt šo personu uz partijas valdi, kur uzklausīt gan viņas plānus, gan piedāvāt arī Vienotības redzējumu par VID nākotni gan dienesta attiecībās ar sabiedrību, gan iekšējo problēmu atrisināšanu,» saka E. Smiltēns.

Līdzīga nostāja ir arī Nacionālajai apvienībai, kura gaida, kad finanšu ministre oficiāli virzīs jauno VID vadītāju apstiprināšanai valdībā. Pagaidām neesot skaidrības par grafiku, taču apvienības līdzpriekšsēdētājs gaida nākamo koalīcijas padomes sēdi pirmdien, kurā vajadzētu to saskaņot ar partneriem. Pēc tam apvienība nosaukto kandidātu aicinās uz savu valdi.

«Šī kandidatūra nav plašāk zināma. Tā kā ar VID bijuši daudz jautājumu par reorganizāciju, darbinieku skaita samazināšanu un funkciju pārdali, jebkuru kandidātu būtu vēlams uzklausīt pirms viņa apstiprināšanas valdībā. Tajā skaitā būtu jāuzklausa uzņēmēju viedoklis, jo nav noslēpums, ka līdz šim bijuši dažādi pārmetumi par to, kā VID attiecas pret uzņēmējiem,» saka G. Bērziņš.

Jau vēstīts, ka iepriekšējā VID vadītāja Ināra Pētersone atlūgumu iesniedza maija beigās. Savukārt iepriekš izsludinātais konkurss beidzās bez rezultāta. Neviens no konkursa otrajā kārtā izraudzītajiem četriem pretendentiem neesot bijis piemērots, lai virzītu konkursa trešajai kārtai.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats