19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Speciālisti atzinīgi novērtē Husqvarna produktus Rundāles pils dārzā
Speciālisti atzinīgi novērtē Husqvarna produktus Rundāles pils dārzā
21. jūlijs 2016, 14:00
Šovasar Rundāles pils teritorijā notika Husqvarna robotizētā zāles pļāvēja Automower® un akumulatoru instrumentu tests. Intervijaar Rundāles pils muzeja Mehānikas nodaļas vadītāju Arvi Druviņu un SIA Husqvarna Latvija vadītāju Juri Marhileviču.


Atbild Rundāles pils muzeja Mehānikas nodaļas vadītājs Arvis Druviņš

Kādas Husqvarna akumulatoru produktu piedāvātās priekšrocības ievērojāt, izmēģinot tos Rundāles pils teritorijā?

Galvenais, bez šaubām, ir klusums, jo tas ir svarīgi tūristiem.

Rundāles pils parka strādnieki ierodas gan no tuvienes, gan no tālienes un strādā pilnu darba dienu no pulksten 8:00 līdz 17:00. Daudziem ir sava saimniecība ar lopiem un zemi. Tieši tāpēc darbi Rundāles pils teritorijā norit arī tad, kad tā ir pieejama apmeklētājiem. Gadās situācijas, kad viesi vēlas atpūsties āra kafejnīcā, taču blakus pļauj zāli, griež krūmus, ierīko celiņus… Troksnis ir diezgan ievērojams. Taču nav iespējams nošķirt pils strādniekus no tūristiem, jo pils un tās teritorija ir pieejamas apskatei katru dienu bez brīvdienām un sakopšanas darbus nākas veikt laikā, kad turpat blakus atrodas apmeklētāji.

Pašlaik iepazīstamies ar Husqvarna produkciju. Mūs visvairāk interesē tieši akumulatoru produkti, īpaši stumjamais zāles pļāvējs, jo tas ir ļoti viegls. Pils dārzā diezgan bieži iznāk zāles pļāvēju cilāt pāri krūmiem, tāpēc tas ir svarīgi. Mēs izmēģinājām Husqvarna stumjamo zāles pļāvēju ar akumulatoru un atzinām, ka tas ir ļoti labs.

Pirmais, ko atzinīgi novērtēja strādnieki, lietojot akumulatoru produktus, ir tas, ka vairs nav jāieelpo benzīna izgarojumi. It sevišķi vasarā, kad jāstrādā aizvējā un karstumā, izgarojumi jūtami ļoti spēcīgi un dažreiz pēc intensīvas darba dienas pat izraisa galvassāpes. Protams, jau pieminētais klusums ir pluss arī pašiem darbiniekiem, ne tikai pils viesiem.

Ar kādiem agregātiem pašlaik apkopjat plašo Rundāles pils dārzu?

Pašlaik lietojam ar degvielu darbināmu zāles pļāvēju. Meklējam pēc iespējas vieglākus agregātus.

Cik ilgi Rundāles pilī tika veikts Automower® tests?

Automower tests notika vienu mēnesi, taču Husqvarna puiši mums atveda izmēģināt arī citus ar akumulatoru darbināmus agregātus: stumjamo zāles pļāvēju, trimmeri un krūmu šķēres. Visi šie Husqvarna ražojumi ir ļoti viegli, un mums tas ir būtiski. Nākamajā gadā Husqvarna plāno ieviest krūmu šķēres pagarinātajā kātā, un arī tās mēs labprāt izmēģinātu.

Kādas ir jūsu domas par Husqvarna robotizēto zāles pļāvēju Automower®, kādi rezultāti ir redzami?

Nekādas vainas! Ikdienas uzturēšana, ko prasa robotizētais zāles pļāvējs – atnākt un paskatīties, kā robots darbojas, un kontrolēt to no viedtālruņa lietotnes Automower Connect –, ir tiešām niecīgs darbs.

Kad pazuda elektrība, arī Automower® darbība tika pārtraukta, taču mana viedtālruņa lietotnē par to uzreiz parādījās paziņojums. Turklāt šādas situācijas var ļoti vienkārši atrisināt, pievienojot robotam nepārtrauktu elektrobarošanas avotu (UPS).

Un kā vērtējat pašu Automower® lietotni? Vai tā šķiet ērta?

Tā ir ļoti vienkārša! Lai gan man nekad iepriekš ar to nav iznācis saskarties, pusstundas laikā biju apguvis. Husqvarna pārstāvji parādīja, un viss.

Kādu ieguvumu Rundāles pilij saredzat Automower® lietošanas laikā?

Miers un klusums! Un, protams, arī tas, ka robots var strādāt naktī un lietū, turklāt atbrīvo darbarokas, tātad strādniekus varam iesaistīt citos darbos. Liekas, ka robotizētais putekļu sūcējs darbojas skaļāk par Husqvarna Automower®.

Papildina SIA Husqvarna Latvija vadītājs Juris Marhilevičs

Kādas ir akumulatoru instrumentu priekšrocības, salīdzinot ar ierīcēm, kas darbināmas ar benzīnu?

Bez šaubām, ja ierīce darbojas klusi – tā ir liela priekšrocība. Strādājot ar instrumentiem, kas darbināmi ar benzīnu, rodas diezgan liels troksnis, kas var traucēt apkārtējiem. Izmantojot akumulatoru instrumentus, dārzu iespējams kopt, neradot traucējošu troksni. Tas nozīmē, ka dārzniekiem vairs nav īpaši jāpielāgojas viesiem, turklāt ir iespējams strādāt daudz klusākā vidē. Šī priekšrocība ir nozīmīga arī privātmāju īpašniekiem, lai kaimiņi cits citam netraucētu baudīt skaistu vasaras dienu. Akumulatoru instrumentiem ir mazāk mehānisku detaļu, tāpēc apkopes izmaksas ir mazākas. Ergonomika un vieglums, protams, arī ir priekšrocības. Akumulatoru produkti ir daudz vieglāki, mazāki un kompaktāki nekā ar benzīnu darbināmas ierīces. Kā zināms, Latvijā par dārzu nereti rūpējas sievietes, akumulatoru produkti noteikti ir ļoti piemērots risinājums. Tie ir viegli un vienkārši – tikai viena poga, nav nepieciešams uzpildīt degvielu un eļļas, nav jārausta iedarbināšanas svira. Ja salīdzinām benzīna un elektrības izmaksas, akumulatoru produkti ir izdevīgāki. Atšķirība ir iegādes brīdī: benzīna ierīci iegādājamies tukšu, bez benzīna, taču līdzvērtīga akumulatora ierīce jāiegādājas ar visu akumulatoru. Ja vērtējam lietošanu gada laikā vai pat ilgākā laika posmā un ņemam vērā visus resursus, ko patērējam, akumulatora instruments noteikti ir izdevīgāks. Kad iegādājamies produktu veikalā, tēriņi nebeidzas, patiesībā viss tikai sākas, tāpēc ir svarīgi salīdzināt ilgtermiņa izmaksas. Protams, kluso darbību, ergonomiku, nelielo svaru naudas izteiksmē nav iespējams novērtēt.

Akumulatori šobrīd ir savstarpēji saderīgi – vienu akumulatoru iespējams lietot vairākām ierīcēm. Esam unikāli ar to, ka Husqvarna pati sev ir noteikusi augstas standarta prasības – tuvākais konkurents ir aptuveni par 40% vājāks veiktspējā, salīdzinot darbības ilgumu un jaudu. Husqvarna akumulatoros tiek izmantoti tie paši elementi, kas ir Tesla automobiļos. Pašlaik tas ir vislabākais, kas tirgū pieejams. Ja parādīsies vēl kaut kas labāks, mūsu inženieri to noteikti izmantos.

Kam akumulatoru instrumenti ir īpaši piemēroti?

Principā ikvienam – tie ir piemēroti ne tikai vīriešiem, bet arī sievietēm, jauniešiem un cilvēkiem gados. Tie ir ergonomiski, vieglāki un klusāki, nerada kaitīgus izmešus – tas ir svarīgi “zaļi” domājošiem cilvēkiem. Akumulatoru produkti ir ideāls risinājums publiskā vidē – pils vai muižas parkā, sanatorijās un citās vietās, kur ir svarīgi, lai darbs tiek paveikts, turklāt klusi. Arī cilvēkam, kurš darbu veiks, būs vieglāk – viņš patērēs mazāk enerģijas, ierīci noturot, tāpēc vairāk spēs padarīt un mazāk nogurs. Īpašniekam ieguvums noteikti ir tas, ka apkope ir lētāka nekā benzīna iekārtām. Tikai pirmajai ierīcei  komplektā jāiegādājas arī akumulators un lādētājs. Nākamo jau varēs iegādāties bez šā komplekta. Husqvarna piedāvā tā sauktos “tukšos komplektus” – iespēju iegādāties tikai ierīci, kas izmaksā pat līdz 40% lētāk.

Akumulatoriem ir dažāda ietilpība, veiktspēja visām iekārtām ar vienu uzlādes reizi ir aptuveni 30 līdz 45 minūtes atkarībā no slodzes. Akumulatora uzlādei vajadzīgas aptuveni 40 minūtes.

Privātmājās akumulatoru motorzāģus var izmantot uzturēšanas un apsaimniekošanas darbiem, lai novāktu liekos kokus, apzāģētu zarus. Arī celtniekiem šie instrumenti ir ļoti ērti. Piemēram, jumiķiem, kas strādā uz jumta, gatavojot spāres, jo minētie instrumenti ir ļoti viegli un tiem nav strāvas vada.


Sev interesējošos jautājumus vari uzdot arī Husqvarna Latvija oficiālajā Facebook lapā: www.facebook.com/HusqvarnaLatvija




Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats