24. aprīlis, Trešdiena
Vārda dienas: Nameda, Visvaldis
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Latvija atkārtoti lūgs piešķirt naudu lauksaimniekiem un cūkkopjiem
Latvija atkārtoti lūgs piešķirt naudu lauksaimniekiem un cūkkopjiem
Autors: BNA / 13. maijs 2016, 16:54
Saistībā ar to, ka situācija piena un cūkgaļas nozarēs visā Eiropā joprojām ir satraucoša, neskatoties uz līdz šim paveikto, nākamnedēļ, 17.maijā, Eiropas Savienības (ES) Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomes sanāksmē Briselē Zemkopības ministrijas (ZM) parlamentārais sekretārs Ringolds Arnītis atkārtoti aicinās piešķirt papildu finansējumu piensaimniekiem un cūkkopjiem.


Plānots, ka sanāksmē Arnītis atkārtoti paudīs Latvijas viedokli, ka nozīmīgākais ātras reaģēšanas pasākums būtu tālāka tiešā finanšu atbalsta piešķiršana piena un cūkgaļas ražotājiem, lai mazinātu pieaugošo zaudējumu slogu.
“Latvija ir ieinteresēta diskutēt par priekšlikumiem saistībā ar finanšu instrumentiem, eksporta kredītiem, ražotāju pozīciju stiprināšanu un citiem risinājumiem situācijas uzlabošanai piena un cūkkopības nozarē,” norādīs ZM pārstāvis.

Reaģējot uz problemātisko situāciju tirgū, Eiropas Komisija (EK) ir ieviesusi tādus pasākumus kā piena ražošanas brīvprātīgā samazināšana, intervences limitu dubultošana piena produktiem, cūkgaļas privātās uzglabāšanas atbalsta atjaunošana un elastīgāka pieeja valsts atbalsta sniegšanai, taču ar to nepietiek, lai situāciju stabilizētu un uzlabotu.

ZM arī norāda, ka piena nozarē kopš 2014.gada jūlija līdz 2016.gada februārim piena cena ir samazinājusies par 27%, bet martā – jau par 29%. Piena iepirkuma cenu līmenis Latvijā joprojām ir ļoti zems un jau ilgstoši nenosedz lauksaimniekiem ražošanas izmaksas. Savukārt cūkgaļas iepirkuma cena 2016.gada aprīļa beigās bija par 20% zemāka nekā pirms Krievijas embargo ieviešanas.

Kā ziņots, jaunākās prognozes liecina, ka šajā vasarā piena iepirkuma cena varētu pazemināties līdz pat 12 eirocentiem par vienu kilogramu piena. Saskaņā ar lauksaimnieku aplēsēm Latvijā no 2014.gada augusta līdz šī gada augustam piena nozarē nekompensētie zaudējumi sasniegs 96 miljonus eiro, bet zaudējumi cūkgaļas nozarē – 24 miljonus eiro.

Tāpat jau vēstīts, arī zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS) vairākkārt aicinājis ES sniegt tiešu finanšu atbalstu. Tikmēr Briselē norāda, ka papildu ārkārtas atbalsta piešķīrumu ES piensaimniekiem neveicina arī fakts, ka desmit valstis līdz šim tā arī nav izmantojušas iepriekšējo EK ārkārtas piešķīrumu.

Piensaimniecības sarežģītajā situācijā 2015.gada nogalē saņēmušas vairāk nekā 43 miljonu eiro atbalstu, no kura ciltsdarbam piešķirti 23,36 miljoni eiro, atbalsts par slaucamajām govīm ir 12,38 miljoni, ES atbalsts – 7,6 miljoni, kā arī 7,15 miljonu eiro pārdalījums no 8,5 miljonu ES ārkārtas piešķīruma piensaimniecības un cūkkopības nozarei.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats