18. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Jadviga, Laura
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Jūrmala zaudē naudas smaržu
Jūrmala zaudē naudas smaržu
Autors: Arnis Kluinis / NRA.lv / 9. februāris 2016, 11:17
Naudas smarža nozīmē cerības uz lielāku naudu nekustamo īpašumu cenu celšanās dēļ, taču tagad naudas smaržas vietā jāsamierinās vienkārši ar naudu, ja vispār izdodas īpašumus pārdot.


Pārdošanas sludinājumi papildina daudzu Jūrmalas ēku eksterjerus gan fiziskajā, gan elektroniskajā vidē. Ne vienmēr ēku īpašnieki vēlas eksponēt sevi uz pārdošanas sludinājumu fona. Piemēram, neliels tracis izcēlās janvāra beigās par to, ar ko atšķirtos bijušās Parex bankas līdzīpašnieka Viktora Krasovicka ģimenei piederošo īpašumu Villa Marta pārdošanas sludinājums nekustamo īpašumu uzņēmuma Baltic Sotheby’s International Realty mājaslapā no tāda paša sludinājuma vairākos starptautiskos resursos Sothebysrealty.com, SIR.com, Architectural Digest, The Financial Times un vēl citos. Pirmajā gadījumā pārdošana sauktos par pārdošanu, kas neesot izsludināta, bet otrajā gadījumā sludinājumi publicēti, «lai popularizētu īpašumus un piesaistītu potenciālo investoru interesi», kas esot daudz cienījamāk nekā atzīties, ka cilvēks grib dabūt apmēram 15 miljonus eiro.

Sludinājums ne uz ēkas sienas, bet tikai Baltic Sotheby’s International Realty mājaslapā piedāvā interesentiem mirušā lieluzņēmēja, bijušā spēļu zāļu tīkla Admirāļu klubs īpašnieka Jāņa Dāvja sievas vārdā nosaukto villu Margarita Vaivaros. Šajā sludinājumā pārdošanas cena neparādās, bet neviens nav uzstājies pret pieņēmumu, ka pārdevēji gribētu par īpašumu saņemt aptuveni septiņus miljonus eiro. Starp cilvēkiem ar šādu naudas summu tagad jāatrodas J. Dāvja gara radiniekam, kas gribētu sev Jūrmalas stilam ekstrēmi neatbilstošu māju – cietoksni no ārpuses un arābu šeiha troņa zāli no iekšpuses. Ak, ja būtu palikusi Rīgā kinostudija ar dažiem liekiem miljoniem eiro, tā varētu vienā paņēmienā nopirkt dekorācijas visiem iespējamiem kases gabaliem kriminālo, vēsturisko, šausmu un pasaku filmu veidā.

Tūlīt pat jāmīkstina iepriekš teiktais ar pretējiem piemēriem par cilvēkiem, kuri grib attīstīt biznesu Jūrmalā. Piemēram, ne pārāk tālu no Margaritas tiek piedāvāta sabiedriska celtne par 1,1 miljonu eiro. Ticēsim tās pārdevējam Ektornet, kas cenšas atbrīvoties no Swedbank parādnieku bijušajiem īpašumiem, ka tieši šis gads esot sācies ar daudzu iespējamo pircēju interesi, kas atdūrusies pret īpatnībām 1,2 tūkstošus kvadrātmetru plašās ēkas plānojumā. Tad gan ir svarīgs liels interesentu daudzums, kur varētu atrasties sakritība starp pircēja biznesa ideju un ēkas plānojumu.

Pašā Jūrmalas centrā, Pils ielā 5, būvdarbi turpinājās arī pagājušajās brīvdienās. Tur divu nojauktu dzīvojamo ēku un divu šķūnīšu vietā top SIA Ruvite viesu nams, kas centīsies imitēt vēsturiskos būvapjomus. Firmas.lv datu bāze atklāj Ruvite īpašniekus Aldonu Šluku un Vitautu Teličenu, kuru zināmākais biznesa projekts ir veikalu ķēde Beta. Uzmundrinoši, ka cilvēki meklējuši un atraduši vietu Latvijā, kur ieguldīt Latvijā nopelnīto naudu. V. Teličens NRA.lv pastāstīja, ka šobrīd viņa ideja ir uzcelt nekustamo īpašumu un atrast tam nomnieku ar savām idejām un pieredzi viesmīlības nozarē.

Cenu pazemināšanās īpašumiem Jūrmalā dod cerību, ka pilsētā kļūs vairāk dzīvu cilvēku, nevis nekustamo īpašumu īpašnieku, kuri paši kustas pa visu pasauli vai vismaz Šengenas zonu un Jūrmalā nerādās. Vietējo pircēju aktivizēšanos Jūrmalā apliecināja jau nosaukumā Real Estate Jurmala savu darbošanās lauku fiksējušās firmas valdes loceklis Igors Daņiļēvičs. Tomēr viņš brīdināja, ka šāds pavērsiens «pārdevējiem nebūs viegls». Proti, tagadējās pārdošanas cenas nāksies pazemināt, ko, saudzējot pārdevēju pašapziņu, vajag dēvēt par cenu korekciju.

Katras savrupmājas vai jaunā daudzdzīvokļu projekta savdabības dēļ I. Daņiļēvičs atturējās nosaukt cenu korekcijas skaitliskos rādītājus. Kopīgu tendenci Latvijai uzdrošinās norādīt Eurostat, kas izceļ Latviju ar straujāko mājokļu cenu kritumu visā Eiropas Savienībā. Salīdzināšanai ir pieejami pagājušā gada 3. ceturkšņa dati robežās starp –7,6% attiecībā pret 2014. gada 3. ceturksni Latvijai līdz +13% Zviedrijai. Nekustamo īpašumu tirgus starpnieki ir vienprātīgi par to, ka noteikti augušas Rīgas standartapbūves mājokļu cenas. Arco Real Estate valdes loceklis Māris Laukalējs pastāstīja par Jūrmalas Minirīgu, t.i., par Kauguriem, ka tur standartapbūves cenu pieaugums bijis apmēram tāds pats kā īstajā Rīgā, taču īstajā Jūrmalā cenas pazeminājušās.

Foto:you_littleswine/https://pixabay.com/en/users/you_littleswine-1842632//https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/




Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats