28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Krāpšanā ar nodokļiem pieķer naftas tirgoņus
Krāpšanā ar nodokļiem pieķer naftas tirgoņus
Autors: BNA / 6. janvāris 2016, 16:23
Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvalde Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētai prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai ir nosūtījusi kriminālprocesu par izvairīšanos no nodokļu nomaksas un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju lielā apmērā. 


Noziedzīgās darbības veiktas kāda naftas produktu tirdzniecības uzņēmuma interesēs, nodarot valsts budžetam zaudējumus vairāk nekā 9 miljonu euro apmērā.

Ar nolūku īstenot noziedzīgos nodarījumus valsts ieņēmumu jomā lielā apmērā, naftas produktu tirdzniecības uzņēmuma amatpersonas darbojās personu grupā un izmantoja noziedzīgā grupējuma pakalpojumus. Lai samazinātu valsts budžetā maksājamo Pievienotās vērtības nodokļa (PVN) apmēru, naftas produktu tirdzniecības uzņēmums izmantoja fiktīvu darījumu ķēdes un radīja šķietamu priekšstatu, ka minētie darījumi veikti saimnieciskās darbības nodrošināšanai. Kopumā patiesībā nenotikušu darījumu shēmā tika iesaistīti aptuveni 70 fiktīvi uzņēmumi.

Savukārt noziedzīgi iegūtie līdzekļi tika legalizēti un nonāca noziedzīgo darbību organizatoru rīcībā, veicot naudas pārskatīšanu caur banku kontiem vairākās Latvijas, Igaunijas un Kipras kredītiestādēs.

Tāpat izmeklēšanas laikā tika noskaidrots, ka noziedzīgais grupējums izvairīšanos no nodokļu nomaksas un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju veica ne tikai naftas produktu tirdzniecības jomā strādājošā uzņēmuma, bet arī pārtikas preču tirdzniecības nozarē strādājošu uzņēmumu interesēs. 

Minētais kriminālprocess par izvairīšanos no nodokļu nomaksas un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju lielā apmērā, kas veikta kāda naftas produktu tirdzniecības uzņēmuma interesēs, nosūtīts kriminālvajāšanas uzsākšanai saskaņā ar Krimināllikuma 218.panta otro daļu un 195.panta trešo daļu.

Šis kriminālprocess ir saistīts ar notikumiem, par kuriem VID Finanšu policijas pārvalde informēja jau 2013. gada maijā. Toreiz, veicot 40 kratīšanas Rīgā un vairākās citās Latvijas pilsētās un par aizdomās turētām atzīstot desmit un apcietinot vienu ar naftas produktu apriti saistīta uzņēmuma valdes priekšsēdētāju, tika apturēta noziedzīgu grupējumu darbība.

Kopumā VID Finanšu policijas pārvaldē pret noziedzīgajā grupējumā  iesaistītajām personām tika uzsākti trīs kriminālprocesi. Šobrīd izmeklēšana par grupējuma veiktajām noziedzīgajām darbībām VID Finanšu policijas pārvaldē ir pilnībā pabeigta.

Divus kriminālprocesus pret minēto grupējumu "klientiem" – reāliem saimnieciskās darbības veicējiem - VID Finanšu policijas pārvalde kriminālvajāšanas uzsākšanai nosūtīja jau 2014. gadā. Kopumā visos trijos kriminālvajāšanai nosūtītajos kriminālprocesos kriminālvajāšanu ir lūgts uzsākt pret 11 personām par aptuveni 9,6 miljonu euro lielu zaudējumu nodarīšanu valsts budžetam.




Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: krāpšana, VID

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats