28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Mikrouzņēmumu nodoklis kļūst sarežģītāks
Mikrouzņēmumu nodoklis kļūst sarežģītāks
Autors: Ilze Šteinfelde / NRA.lv / 9. oktobris 2015, 11:39
Lai gan mikrouzņēmumu nodokļa (MUN) viens no galvenajiem ieviešanas mērķiem bija atvieglot mazajiem uzņēmējiem nodokļu aprēķināšanu un samaksu, plānotās šī nodokļa režīma izmaiņas sarežģīs dzīvi ne tikai tiem, kuru sniegtais pakalpojums ietilps MUN aizliegtajās nozarēs, bet arī plašāka spektra uzņēmumiem, ja to darbība skars gan aizliegtās, gan MUN atļautās nozares.


Mikrouzņēmumiem noteiktais ierobežojums attiecībā uz nozarēm, kurās nevarēs izvēlēties mikrouzņēmumu nodokļa režīmu, stāsies spēkā no nākamā gada 1. janvāra. Šajā MUN aizliegto nozaru sarakstā ir 37 nozares, tajā skaitā, zinātniskie un tehniskie pakalpojumi. Uzņēmēja Diāna bija nesaprašanā, pēc kāda režīma viņai būs jāmaksā nodokļi, ja viņas uzņēmums sniedz gan korektora pakalpojumus, kas, iespējams, ir ietverts MUN režīma aizliegto nozaru sarakstā, gan veic arī tulkošanu. Finanšu ministrijas Tiešo nodokļu departamenta īpašuma un iedzīvotāju ienākuma nodokļu nodaļas speciāliste Vanda Zoldnere NRA.lv skaidroja, ka mikrouzņēmumu nodokļa deklarācijā būs jānorāda informācija par to, ka mikrouzņēmuma saimnieciskās darbības pamatnozare neietilpst Ministru kabineta noteikumos par nozarēm, kurās nepiemēro mikrouzņēmumu nodokļa režīmu. Saeima šā gada 17. septembrī pieņēma grozījumus likumā Par nodokļiem un nodevām, kurā ir definēts pamatdarbības veids, kas nosakāms atbilstoši vislielākajam īpatsvaram kopējā apgrozījumā taksācijas gadā.

«Tādējādi, ja mikrouzņēmumu nodokļa maksātājs veic saimniecisko darbību vairākās nozarēs, būs jāizvērtē katras nozares apgrozījums, nosakot tās īpatsvaru kopējā apgrozījumā. Ja vislielākais apgrozījums taksācijas gadā būs nozarē, kas ir ietverta MK noteikumos, vispārējā gadījumā tas zaudēs mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja statusu ar nākamo taksācijas periodu,»  sacīja V. Zoldnere.

Jāatgādina, ka mikrouzņēmumiem, kuri mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja statusu ieguvuši līdz šā gada 30. aprīlim un kuri veic saimniecisko darbību nozarē, kas ietverta MK noteikumos, mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja statuss tiks piemērots līdz 2018. gadam. Savukārt, ja mikrouzņēmums mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja statusu ieguvis no šā gada 1. maija līdz 31. decembrim un veic saimniecisko darbību nozarē, kas ietverta MK noteikumos, mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja statusu piemēros tikai 2016. gadā.




Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Mikrouzņēmumu nodoklis

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats