20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » EK divu nedēļu laikā izskatīs atbalsta risinājumus Latvijas piena nozarei
EK divu nedēļu laikā izskatīs atbalsta risinājumus Latvijas piena nozarei
Autors: BNA / 24. augusts 2015, 16:22
Eiropas Komisija (EK) divu nedēļu laikā izskatīs iespējamos atbalsta risinājumus Latvijas piena nozarei, pirmdien tiekoties ar Ministru prezidenti Laimdotu Straujumu un zemkopības ministru Jāni Dūklavu, apsolīja EK komisārs Fils Hogans.


"Krievijas sankciju ietekmē mūsu piena ražotāji ir zaudējuši nozīmīgu eksporta tirgu – piena produktu eksports uz Krieviju ir samazinājies par 40%," norādīja Straujuma.

Ministru prezidente un zemkopības ministrs sarunā informēja komisāru, ka piena nozare veido 25% no Latvijas lauksaimniecības sektora un 2013.gadā 60% no saražotā piena tika eksportēti. Pēc sarunā sacītā, salīdzinot ar 2014.gada jūliju, piena iepirkuma cenas zemniekiem ir samazinājušās par 28%. Ministru prezidente un zemkopības ministrs uzsvēra - ņemot vērā to, ka piena nozares attīstībā no 2007.-2013.gadam ieguldīti ap 200 miljoniem eiro, būtu svarīgi šo ieguldījumu šībrīža grūtību dēļ nepazaudēt.

"Latvijas valdība jau no savas puses tikko ir piešķīrusi Latvijas zemniekiem 7,6 miljonus eiro ciltsdarba atbalstam. Mūsu ražotāji pēdējā gada laikā ir sākuši apgūt 18 jaunu valstu noieta tirgus, taču šis process nav ātrs, tāpēc šajā pārejas periodā EK atbalsta risinājumi būtu ļoti būtiski," sacīja Straujuma.

“Komisārs Fils Hogans pauda izpratni, ka situācija Latvijas piena nozarē ir sarežģītāka, nekā citās Eiropas Savienības dalībvalstīs, kuras negatīvi ietekmējušas Krievijas sankcijas un piena iepirkuma cenu samazināšanās pēc kvotu sistēmas atcelšanas. Lauksaimniecības komisārs mums apliecināja, ka līdz ES Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomes ārkārtas sēdei 7. septembrī Eiropas Komisija sagatavos atbalsta piedāvājumu Latvijas piena nozarei,” uzsvēra J.Dūklavs.

"Šī situācija ir nopietna. Vēlos jums apliecināt, ka EK tuvāko divu nedēļu laikā izskatīs visus iespējamos atbalsta risinājumus," pēc sarunas solīja EK komisārs Fils Hogans.

Jau vēstīts, ka Krievija, kas pērn 7.augustā noteica importa aizliegumu lielākajai daļai pārtikas produktu no ES, ASV un citām rietumvalstīm, kas atbalstījušas sankcijas pret Maskavu, pagarinājusi pārtikas embargo.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Fils Hogans, piensaimniecība, sankcijas

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats