24. aprīlis, Trešdiena
Vārda dienas: Nameda, Visvaldis
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » VID tirdzniecības vietās 92 procentos pārbaužu konstatē pārkāpumus
VID tirdzniecības vietās 92 procentos pārbaužu konstatē pārkāpumus
Autors: BNA / 6. augusts 2015, 12:03
Šī gada jūlijā kopumā veiktas 72 kontroles pārbaudes Latvijas tirgos un ielu tirdzniecības vietās, un 66 gadījumos jeb 92 % pārbaužu konstatēti dažādi tirdzniecības pārkāpumi, informē Valsts ieņēmumu dienests (VID).


Rūpējoties par to, lai tiktu novērsti likumpārkāpumi tirdzniecībā un vasaras periodā pašmāju zemniekiem un lauksaimniecības produkcijas tirgotājiem nerastos nevienlīdzīga konkurence, VID veic kontroles pasākumus Latvijas tirgos un ielu tirdzniecības vietās. 

Vasaras periodā gan Latvijas, gan ārvalstu tirgotāji cenšas Latvijas tirgos realizēt ievērojamu daudzumu augļu un dārzeņu. Nereti Latvijas tirgotāji pārdod no kaimiņvalstīm ievestu preci, uzdodot to par pašu izaudzētu, t.i., tirgojas ar iepirkto produkciju un produkciju, kam ir nezināma izcelsme. Tas maldina pircējus un rada nevienlīdzīgu konkurenci pašmāju zemniekiem un lauksaimniecības produkcijas audzētājiem. Jāatzīmē, ka tas var norādīt arī, ka dārzeņu un augļu tirgotāji veic nereģistrētu saimniecisko darbību, neuzrāda ieņēmumus un nemaksā nodokļus.

Šī gada jūlijā VID veica 72 kontroles pārbaudes – 47 kontroles pasākumus dažādos Rīgas pilsētas tirgos, 10 pārbaudes Rīgā “nakts tirgū” un 15 pārbaudes citās Latvijas pilsētās un to tirgos.

Kopumā VID 66 gadījumos jeb 92 % veikto pārbaužu atklāja dažādus tirdzniecības pārkāpumus. Pārbaužu laikā tika konstatēts, ka 38 tirdzniecības vietās Rīgas Centrāltirgū, 10 tirdzniecības vietās “nakts tirgū” un trīs tirdzniecības vietās Daugavpils tirgū netika uzrādīti preču izcelsmes dokumenti.

Pārbaužu rezultātā minētajā periodā tika pieņemti lēmumi administratīvo pārkāpumu lietās un konfiscēti 2 524,9 kg dārzeņu, zaļumu un ogu, no tiem 749,75 kg dārzeņu, 281,9 kg ogu, 1487,25 kg augļu un 6 kg sēņu.

Konfiscētie dārzeņi, augļi, zaļumi un ogas nodoti Rīgas pašvaldības SIA “Rīgas Nacionālais zooloģiskais dārzs” un Latgales zoodārzam.

Kontroles pasākumu laikā VID konstatēja vairākus pārkāpumus saistībā ar tirdzniecības noteikumu neievērošanu. VID inspektori pārbaudīja preču izcelsmi apliecinošus dokumentus, preču pavaddokumentu žurnālus, tirdzniecības vietā esošā elektroniskā kases aparāta lietošanas noteikumu ievērošanu, kā arī to, vai ar tirdzniecības vietā nodarbinātajām personām ir noslēgtas darba tiesiskās attiecības un ir iesniegtas ziņas VID (ne vēlāk kā vienu dienu pirms persona uzsāk darbu vai vienu stundu pirms darbinieks uzsāk darbu, ja izmanto Elektroniskās deklarēšanas sistēmu).

Visbiežāk konstatēta preču uzskaites pavaddokumentu aprites kārtības, elektroniskā kases aparāta lietošanas kārtības un nodokļu maksātāju reģistrācijas kārtības neievērošana.

Par atklātajiem pārkāpumiem augļu un dārzeņu tirdzniecības vietās un tirgos tika uzsāktas lietvedības administratīvo pārkāpumu lietās saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksu .

Šobrīd ir izskatītas 25 lietas un piemērots administratīvais sods saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksu par kopējo summu 4000 eiro apmērā.

Lai pārliecinātos, ka tirgotājs pārdod pašaudzētu produkciju, Latvijā audzētus dārzeņus, augļus un ogas, VID darbinieki 15 gadījumos apsekoja pārdevēju lauksaimniecības produkcijas audzēšanas vietas, pārliecinājās par zemes platības izmantošanu attiecīgās produkcijas audzēšanai, par piedāvātā sortimenta – zemeņu, ķiršu, kabaču, tomātu u.c. – audzēšanu, kā arī pārbaudīja, vai ar esošo darbaspēku iespējams nodrošināt realizējamās produkcijas daudzumu.

Lai novērstu likumpārkāpumus tirgotāju rīcībā, īpaši tirgojot no ārvalstīm ievestus lauksaimniecības produktus, VID arī turpmāk kontrolēs augļu un dārzeņu tirdzniecības vietas un tirgus.

VID atgādina, ka, tirgojot tirgū iepirktas lauksaimniecības preces – dārzeņus, augļus un ogas –, obligāti izmantojams elektroniskais kases aparāts.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: augļi un dārzeņi, Latvijas tirgi, tirdzniecība, VID

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats