18. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Jadviga, Laura
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Aug pieprasījums pēc dārzeņu un puķu sēklām
Aug pieprasījums pēc dārzeņu un puķu sēklām
Autors: Ilze Šteinfelde / NRA.lv / 21. aprīlis 2015, 11:54
Sēklu kastītēs jau lielākoties ir uzdīgušas steidzināmo dārzeņu sēklas, un tomātu stādi jau drīz būs stādāmi siltumnīcā, tāpēc lielākais dārzeņu un puķu sēklu sēšanas laiks vēl ir priekšā.

Šogad dārzkopjus priecē diļļu, pupiņu, paprikas, Ķīnas asteru un citu puķu un dārzeņu jaunākās šķirnes.

Pēdējo piecu gadu laikā ar katru gadu palielinās pieprasījums pēc dārzeņu un puķu sēklām. Vai nu krīze Latvijā joprojām nav beigusies, vai arī dārzeņu audzēšana pašu spēkiem ir kļuvusi par modes lietu.

Dārzeņu un puķu sēklu tirdzniecība sen nav tikai specializētu veikalu privilēģija. Sēklu paciņas ik pavasari ieņēmušas stabilu vietu lielveikalu stendos.

Sēklu paciņas lielveikalu plauktos

«Šogad sortimentā ir parādījušās jaunas sēklas, tajā skaitā arī jauna ekskluzīvu sēklu līnija, kas tika ieviesta, ņemot vērā pircēju lūgumus, piemēram, Nelson Garden sēklu līnija no Zviedrijas. Šogad esam papildinājuši klāstu ar jaunām zaļumu, dārzeņu un ziedu sēklu šķirnēm. Šajā sezonā Rimi sortimentā parādīsies diļļu sēklas, ko var audzēt podiņos, zaļie pākšu zirņi Dorian, franču pupiņas, Goldkrone ķiršu tomāti, paprika Montana un dažādas Ķīnas asteru šķirnes,» šīs sezonas jaunumus atklāja Rimi Latvia vecākā sabiedrisko attiecību speciāliste Laura Podskočija.

Arī Maxima veikalos ik gadu atrodamas jaunas un interesantas šķirnes. «Sortimentu atjaunojam un pārskatām regulāri un sekojam līdzi pircēju tendencēm, lai piedāvātu plašu izvēli un pieejamas cenas,» uzsvēra Maxima Latvija komunikācijas vadītājs Jānis Beseris. Turklāt, pēc viņa teiktā, šogad dārzeņus un puķes Latvijā audzēs vairāk, jo jau pirmo trīs mēnešu pārdošanas rezultāti liecina, ka Maxima veikalos sēklas un sīpoli pirkti par gandrīz 5% vairāk nekā pērn pirmajā ceturksnī. Īpaši iecienītas šogad bija tomātu un gurķu sēklas, kā arī un gladiolu un liliju sīpoli, dāliju gumi.

Ar arbūziem un melonēm vairs nepārsteigt

Siltumnīcu iegāde kļūst raksturīga ne tikai reģionos, bet arī Rīgā un citās pilsētās, jo savu popularitāti aizvien vairāk iemanto urbānā jeb pilsētas dārzkopība. Šajā pavasarī iedzīvotāji aktīvi iegādājas siltumnīcas, lai pilnībā izbaudītu gan pašu audzēto dārzeņu garšu, gan audzēšanas procesu, secina veikalu tīkla Krauta dārzkopības konsultante Vēsma Dzintare. Viņa teic, ka pašu siltumnīcā audzēti dārzeņi ir ne vien garšīgāki, bet sniedz arī iespēju izglītoties par augu augšanas procesu un aktīvi pavadīt laiku svaigā gaisā. Turklāt populārāka kļūst ne vien ierasto dārzeņu, bet pat arī eksotisko augļu – arbūzu, meloņu – audzēšana siltumnīcā. Sava vieta pavasarī siltumnīcās tiek atvēlēta arī puķu stādiem, kurus vēlāk – jau siltākā laikā – izstāda dārzā. Tāpat siltumnīcās tiek sēti puķuzirņi un citas vasaras puķes, jo šādi tās uzzied agrāk un ir pasargātas no lietus, vēja, pieredzē dalās V. Dzintare.

Plēves siltumnīcai viņa iesaka izvēlēties armēto plēvi, jo tā daudz izturīgāka nekā parastā plēve un kalpos vairākas sezonas. Taču arvien vairāk plēves siltumnīcas vietā tiek būvētas polikarbonāta siltumnīcas, jo to konstrukcijas ir spēcīgākas un kalpošanas laiks vēl ilgāks. Polikarbonāta bloka priekšrocība ir arī tā siltumizolācija. V. Dzintare atgādina, ka siltumnīcā jāseko līdzi gaisa temperatūrai un gaisa mitrumam. Jāatceras, ka gurķiem ir nepieciešams mitrs gaiss un regulāra laistīšana, savukārt tomātiem labāk patiks sausāks gaiss.

Verbēnas tauriņu pievilināšanai

Latvijas Stādu audzētāju biedrība par aprīļa augu izvēlējusies verbenu – augu, kas visilgāk priecēs saimniekus ar skaistiem ziediem. Tās zied no maija līdz pat rudens salnām. «Daudzveidīgo ziedu toņu orķestris apburs ikvienu, kas tos uzlūkos, taču tas vēl nav viss – verbēnas prasmīgi pievilina arī tauriņus, pārvēršot šķietami vienkāršo balkona ziedu kasti vai dārza stūrīti par īstu krāsu balli. Protams, verbēnu audzēšanā ir jāievēro noteikumi, tomēr tie nav pārlieku sarežģīti. Tāpēc ikviens ziedaugu mīlis – gan pieredzējis, gan tikko savu kaislību atklājušais – verbēnu varēs iekļaut sava dārza kompozīcijā,» iedrošina Latvijas Stādu audzētāju biedrības speciāliste Līga Bērziņa.

Verbēnas var pavairot divos veidos – no sēklām un spraudeņiem. Diemžēl, lai verbēnas uzziedētu jau maijā, šobrīd tās sēt jau ir par vēlu. Tāpēc verbēnu kārotājiem nāksies pirkt stādus. Speciālisti gan iesaka verbēnas stādus rudenī nenest uz komposta kaudzi, bet gan ienest iekštelpās. Pavasarī no tiem varēs nogriezt spraudeņus, ko izstādīt dārzā. Tie ieaugšot diezgan ātri un viegli.




Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats