19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Elektrība biržā kļūst lētāka, bet tarifi nemainās
Elektrība biržā kļūst lētāka, bet tarifi nemainās
Autors: Ilze Šteinfelde / NRA.lv / 26. janvāris 2015, 12:00
Elektrības piedāvājumu izvēlē mājsaimniecības Latvijā lielākoties dod priekšroku fiksētas cenas tarifiem. Taču tās ģimenes, kas elektrību janvārī pērk par biržas cenu, iespējams, būs vinnētājas, jo gada pirmajās divdesmit dienās elektrības cena biržā ir bijusi zemāka pat nekā atsevišķi fiksētās cenas tarifi.


Līdz pagājušā gada decembrim lēmumu par elektroenerģijas tirgotāja maiņu bija pieņēmušas 4069 jeb 0,5% mājsaimniecību. Taču arī šā gada janvāra vidū mājsaimniecības nav bijušas īpaši naskas tirgotāju mainītājas. Pēc NRA.lv aplēsēm, kopš pērnā gada decembra jaunu elektrības tirgotāju ir izraudzījušies vairāk nekā 5600 mājsaimniecību.

Tirgotāji audzē klientu portfeli

Kopš decembra vidus Energia 220 ieguvusi nedaudz vairāk nekā 100 jaunu klientu un tādējādi februārī elektrību piegādās vairāk nekā 2000 mājsaimniecībām. Elektrību no Baltcom TV, sākot ar 1. februāri, pirks 3596 klienti, kas ir vismaz par 1500 vairāk nekā janvārī. Taču tas nenozīmē, ka Latvijas mājsaimniecības ir pasīvas tirgus dalībnieces. Saskaņā ar Latvenergo rīcībā esošo informāciju, atveroties brīvajam tirgum, tikai 15% mājsaimniecību nebija izdarījušas savu izvēli un šobrīd saņem elektrību saskaņā ar universālo pakalpojumu.

WIN Baltic mājsaimniecību skaitu, kam šis uzņēmums piegādā elektrību, neatklāj.

Saskaņā ar Sadales tīklu rīcībā esošo informāciju elektroenerģijas tirgū Latvijā kopumā ir aptuveni 840 tūkstoši mājsaimniecību.

Populārākie – fiksētie tarifi

Latvenergo preses sekretāre Sandra Vējiņa NRA atzina, ka mājsaimniecības visbiežāk ir izvēlējušās Electrum universālais, taču vairāk nekā 5000 klientu ir devuši priekšroku Elektrum dinamiskais, tas ir, produktam, kas ir piesaistīts biržas cenai. Šie klienti, iespējams, janvārī būs ieguvēji, jo elektrības cena NordPoolSpot biržā no 1. janvāra līdz 20. janvārim ir bijusi vidēji par 9% zemāka nekā pērn šajā pašā laikā un par 27% zemāka nekā pagājušā gada oktobra pirmajās divdesmit dienās.

Arī 220 Energia ir aprēķinājusi, ka šā elektrības tirgotāja piedāvātais biržas tarifs pirmajām janvāra 20 dienām ir bijis izdevīgāks nekā, piemēram, tarifs 220 Garantētā cena, kas piedāvā fiksētu cenu par elektrību. «Saskaņā ar tarifu 220 Biržas cena par janvāra pirmajām 20 dienām mājsaimniecībām būtu jāmaksā 0,01543 eiro par 1 kWh, turpretim tie, kas iegādājas elektrību saskaņā ar 220 Garantēto cenu, maksās 0,01638 eiro par 1 kWh,» NRA aprēķinus atklāja SIA 220 Enerģija mārketinga vadītāja Madara Jurgelāne. Pašreizējā elektrības cena biržā gan negarantē, ka tik zema vai vēl zemāka elektroenerģijas cena saglabāsies arī turpmāk.

«Lai gan 2015. gads elektroenerģijas biržā NordPoolSpot iesācies ļoti labvēlīgi un cena ir bijusi zemā līmenī, jauno līgumslēdzēju vidū populārāk elektroenerģiju ir iegādāties pēc garantētās cenas, slēdzot līgumu par nemainīgu tarifu uz 12 mēnešiem. 40% klientu ir izvēlējušies cenu ar priekšapmaksas iespēju, tādējādi vēl samazinot izmaksas par 1 kWh,» sacīja M. Jurgelāne.

Baltcom TV klienti priekšroku devuši iespējai iegādāties elektroenerģiju komplektā ar citiem telekomunikāciju pakalpojumiem (internetu, televīziju, telefonu). Šādus komplektus ir izvēlējušies aptuveni 93% no visiem Baltcom elektrības pircējiem. «Lielākais pieteikumu skaits, lai saņemtu Baltcom tirgoto elektroenerģiju no 1. februāra, bija līdz 31. decembrim, jo tad bija spēkā izdevīgais komplektu piedāvājums. Pieteikumu skaits janvārī bija zemāks, un tie tika iesniegti uz elektroenerģiju kā atsevišķu pakalpojumu. Prognozējam, ka iedzīvotāju aktivitāte būs lielāka vēl februārī, pēc pirmo rēķinu saņemšanas, taču tā vairs nebūs tik liela kā decembrī un janvārī. Paredzam, ka visa turpmākā gada garumā iedzīvotāju aktivitāte būs vienmērīga. Kopumā jāatzīst, ka iedzīvotāju interese par elektroenerģiju ir bijusi, bet viņi ir bijuši piesardzīgi tieši tirgotāja izvēlē,» NRA stāstīja Baltcom sabiedrisko attiecību speciāliste Inese Tauriņa.

Elektroenerģiju no Baltcom pērk gan pilsētnieki, gan laucinieki. «Klienti ir no visas Latvijas – gan no pilsētām, kurās ir pieejami citi Baltcom pakalpojumi, gan no pilsētām un attālākiem lauku rajoniem, kur pieejama tikai Baltcom standarta elektrība vai EKOenerģija,» atzina I. Tauriņa.

Atbalsts kuplām ģimenēm

Ģimenes, kurās aug trīs vai vairāk nepilngadīgu bērnu vai aizbilstamo, katru mēnesi par pirmajām 300 izlietotajām kilovatstundām (kWh) var norēķināties par cenu, kas atbilst pērnā gada Starta tarifam, bet par pārējām – atbilstoši izvēlētajam Elektrum produktam. Lai saņemtu šo atbalstu, daudzbērnu ģimenēm ir tikai jāaizpilda pieteikšanās forma, kas pieejama portālā www.elatvenergo.lv vai arī Latvenergo klientu apkalpošanas centros. Šobrīd šim atbalstam ir pieteikušās jau aptuveni 10 000 daudzbērnu ģimenes, atklāja S. Vējiņa. Tās ģimenes, kuras to vēl nav paspējušas izdarīt, atbalstam var pieteikties arī turpmāk, tikai jārēķinās, ka, piesakoties līdz 19. datumam, atbalsts tiks piemērots no tā mēneša un būs spēkā līdz 2015. gada beigām.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: elektrība

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats