25. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Bārbala, Līksma
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » VID pastiprinās prasības pret kases aparātu sistēmām
VID pastiprinās prasības pret kases aparātu sistēmām
Autors: Imants Vīksne / NRA.lv / 19. decembris 2014, 11:05
Valsts ieņēmumu dienests par restorānu tīklu Gan Bei un tā radniecīgajām ēstuvēm neko vairs nestāsta izmeklēšanas interesēs, savukārt šā tīkla īpašnieks – uzņēmums Lage Ko – klusē biznesa interesēs.


Kopš kratīšanām restorānos un finanšu direktores aizturēšanas uzņēmums nav nācis klajā ne ar kādiem paziņojumiem – nedz noliedzis vai apstiprinājis VID izvirzītās apsūdzības zagšanā, nedz atvainojies saviem klientiem. NRA.lv sazinājās ar uzņēmuma biroju, taču sekretāre tik vien kā paskaidroja, ka vadība, ja uzskatīs par nepieciešamu, atbildēs uz epastā uzdotiem jautājumiem. Vadība neatbild, tomēr jāapšauba, ka visi priekšnieki būtu salikti aiz restēm. Aizturēto ir daudz, bet ne visi no šīs firmas. Divi no septiņiem darbojušies uzņēmumā, kas nodrošināja kases aparātus, programmatūru un zibatmiņu ar ļaunatūrušš programmatūras sagrozīšanai. Tomēr kāds joprojām nodrošina ēdināšanas uzņēmumu darbību, un Lage Ko restorāni turpina strādāt, it kā nekas nebūtu noticis. Savukārt pastāvīgie apmeklētāji izliekas nezinām, ka viņi te visbrutālākajā veidā tikuši sistemātiski apkrāpti.

Boikots – privāta darīšana

Jau vēstījām, ka saskaņā ar Finanšu policijas publiskoto informāciju pusi no kases aparātos iereģistrētās naudas uzņēmuma Lage Ko vadība ņēma laukā, lai pārliktu savās kabatās, apmaksātu manipulācijas ar kases iekārtām un vēl daļu atmestu aplokšņu algām. Cik ilgi noziedzīgā shēma darbojusies, nav zināms, aizdomas bijušas jau divus gadus, un VID prognozē, ka krimināllietā būs runa par miljoniem eiro, kas aizgājuši garām Valsts kasei. Finanšu policija 9. un 10. decembrī veica 30 kratīšanu. Izņemti daudzi lietiskie pierādījumi, tostarp kases aparāti, un bez tiem restorāni darbu nedrīkstēja atsākt. Taču uzņēmuma administrācija problēmai piegāja radoši un piemēroja šai situācijai kases aparātu lietošanas punktu, kas ļauj čeka vietā klientiem izsniegt ar roku rakstītu kvīti, ja kases aparāts ir īslaicīgi sabojājies. VID ar šādu jaunradi nebija mierā. Nekavējoties uztaisīja pārbaudes desmit Gan Bei restorānos un ierosināja jaunu lietvedību administratīvā pārkāpuma lietā. Karš starp nodokļu zagli un nodokļu piedzinēju turpinās, taču uz jautājumu, vai šobrīd Lage Ko strādā godīgi, VID tieši neatbild. Kases aparāti tur atkal ir, saimnieciskā darbība nav apturēta. Bet boikots – tā esot katra privāta padarīšana.

Potapkins atslēdzies

Tikmēr Saeimas deputāts Sergejs Potapkins, kura sieva Gaļina Karmača ir centrālā aizdomās turamā (tā pati aizturētā finanšu direktore un uzņēmuma līdzīpašniece), šobrīd ieslīdzis pārdomās – nolikt mandātu vai nenolikt. Tik ļoti ieslīdzis, ka paņēmis atvaļinājumu un atslēdzis telefonu. Viņa paša līdzdalības un vainas pakāpe notikušajā publiski netiek apspriesta. Ziemassvētku priekšvakarā Rīgas apgabaltiesa lems, vai sievu viņam atdāvināt atpakaļ. G. Karmača iesniegusi sūdzību par apcietinājumu.

Šobrīd jau kļuvis skaidrs, ka stāsts par Gan Bei pustukšajiem kases aparātiem nav kliedzošs izņēmums. Krāpjas arī citi. Vienīgi ne visi ar tehnoloģiski tik izsmalcinātām metodēm. Pirms pāris dienām VID nāca klajā ar informāciju, ka vēl vairākos uzņēmumos konstatētas krāpnieciskas manipulācijas ar kases aparātu datiem – klientiem tikuši izsniegti nenoslēgti čeki jeb – grāmatvežu mēlē – pirmčeki, kas blēžiem ļāvis izvairīties no nodokļu nomaksas lielā apmērā. VID vēsta, ka «uzņēmuma amatpersonas pirmčeku izsniegšanu skaidroja ar klientu atteikumiem no veiktā pasūtījuma, degustācijām un prezentācijām, kā arī ar to izmantošanu darbinieku apmācībās». Tomēr auditori šīm atrunām nav noticējuši – pirmčeki izsniegti par reāliem pasūtījumiem: «Šādas darbības veiktas regulāri katru dienu un visas dienas garumā.» Konkrētajos gadījumos gan neviena tik publiska persona kā deputāts Potapkins tieši vai netieši nav iesaistīta, atļauja veikt kratīšanas Saeimai nav prasīta, tāpēc krāpnieku nosaukumi palikuši noslēpumā.

Tagad visi atrausies

Gan Bei skandāls ir uzlicis zīmogu visai restorānu un viesnīcu nozarei. Profesionālā asociācija atzinusi, ka krāpšanās ar nodokļiem ir objektīva realitāte. Tagad nozari sagaida visai nopietnas konsekvences, no kurām ar dažiem cietumniekiem un pāris atmaksātiem miljoniem vairs nebūs iespējams atpirkties. Lage Ko iešāvis kājās visiem – arī godīgiem uzņēmumiem.

VID nodokļu pārvaldes direktora vietniece Dace Pelēkā stāsta, ka nākamā gada jūlijā jāsāk darboties jaunām un stingrākām prasībām attiecībā uz kases aparātu sistēmām. Tirgotāji līdz šim niķojās, pieprasīja trīs līdz četru gadu pārejas periodu, jo «tirdzniecības nozare iznīks, mazie lauku veikali bankrotēs». Vēl tika galvots, ka kases aparātos taču neko nevar izmainīt – kas izsists, izsists. Tagad kļuvis skaidrs, ka no VID puses nekādas pretimnākšanas nebūs. Nekāda pārejas perioda, un prasības tiks padarītas vēl skarbākas. Ieviesta kontrolsumma, lai konstatētu ielaušanos aparātā, elektroniskās kontrollentes, jāveido rezerves datu kopijas. Bet nākotnē, iespējams, tiks domāts par online risinājuma ieviešanu, lai informācija par vissīkāko darījumu nekavējoties nonāktu uz nodokļu administrācijas serveriem.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Lage Ko, VID

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats