28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Elektrības rēķins sitīs sāpīgi
Elektrības rēķins sitīs sāpīgi
Autors: Ilze Šteinfelde / NRA.lv / 20. oktobris 2014, 10:55
Brīvais tirgus sadārdzinās elektrību par trešdaļu.


Elektroenerģijas tirgu mājsaimniecībām iecerēts atvērt nākamā gada 1. janvārī, un jau šobrīd mājsaimniecības var sākt apsvērt, no kura elektrības piegādātāja pirkt elektrību pēc Jaungada. Lai gan pašlaik sevi tirgū ir pieteikuši seši elektrības tirgotāji, būtiskas atšķirības starp to piedāvājumiem nav, taču jebkurā gadījumā ģimenēm jārēķinās, ka maksa par elektrību pieaugs aptuveni par trešdaļu.

***

Atverot elektroenerģijas tirgu, vairs nepastāvēs regulēti elektroenerģijas tarifi, bet lietotāji varēs izvēlēties savam elektroenerģijas patēriņam atbilstošāko elektroenerģijas tirdzniecības piedāvājumu. Tas nozīmē, ka līdz šim pastāvošais Latvenergo starta tarifs un pamata tarifs vairs neeksistēs, bet elektroenerģijas cenu noteiks mājsaimniecības un tirgotāja vienošanās.

Tirgū konkurēs seši tirgotāji

Patlaban par elektroenerģijas pārdošanu mājsaimniecībām paziņojuši un vajadzīgās atļaujas saņēmuši seši tirgotāji. Četri no šiem elektrības piegādātājiem – Latvenergo, SIA BCG Riga, SIA Baltcom TV, SIA WIN Baltic ir izstrādājuši savu piedāvājumu mājsaimniecībām. Savukārt 220 Enerģija, STARFIT ENERGY ar savu piedāvājumu mājsaimniecības iepazīstinās tuvāk gadumijai.

Diemžēl vienotas platformas, kurā uzskatāmi būtu redzami un salīdzināmi visu tirgotāju piedāvājumi, nav. Katra tirgotāja piedāvājums apskatāms tā mājaslapā. Pārlūkojot elektrības tirgotāju piedāvājumu, nākas secināt, ka to piedāvāto tarifu gala cenas būtiski neatšķiras, jo mainīgais komponents – elektrības cena, ar kuru varētu variēt tirgotājs, veido vien aptuveni trešdaļu no gala cenas. Divas trešdaļas no gala cenas veido pārvades un sadales tīkla pakalpojums, obligātais iepirkuma komponents (OIK) un pievienotās vērtības nodoklis, kas attiecas uz visiem tirgotājiem un to tarifiem vienādā mērā.

Ekonomikas ministrijas sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Evita Urpena skaidro, ka pārvades un sadales tīkla pakalpojumu tarifi un OIK arī turpmāk tiks regulēti un tos nosaka Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija. «Vienīgais, ar ko elektroenerģijas tirgotāji savā starpā konkurē, ir elektroenerģijas cena,» apstiprināja E. Urpena.

NRA.lv pārliecinājās, ka ar elektrības patēriņu 200 kWh mēnesī maksa par elektrību mēnesī starp dažādu tirgotāju līdzīgiem tarifu plāniem atšķiras par aptuveni 50 eirocentiem. Taču neatkarīgi no tā, kuru tirgotāju vai tā tarifa plānu mājsaimniecība izvēlētos, vai gluži otrādi – neizvēlētos neko un elektrību saņemtu saskaņā ar universālo pakalpojumu, maksa par elektrību pieaugs aptuveni par trešdaļu.

Biržas tarifi – pagaidām neizdevīgākie

Starp tirgotāju piedāvātajiem tarifu plāniem divi (Elektrum dinamiskais, WIN Baltic Biržas cenas tarifs) ir tādi, kuros maksa par elektrību tiek aprēķināta saskaņā ar iepriekšējā mēneša vidējo Nord pool spot (elektrības biržas) elektrības cenu. Tas nozīmē, ka līdz ar biržas cenu izmaiņām katru mēnesi mainīsies arī elektrības gala cena šā konkrētā tarifa ietvaros. Tā var gan kāpt, gan krist. Pieņemot, ka brīvais elektrības tirgus būtu stājies spēkā jau pavasarī, kā iepriekš tika plānots, un daļa mājsaimniecību par pieņemamāko būtu izvēlējušās tarifu, kas ir tieši atkarīgs no biržas cenas, jāsecina, ka, piemēram, maksāt par septembrī izmantoto elektrību pēc tarifu plāna Elektrum dinamiskais būtu bijis dārgāk, nekā izvēloties kādu citu no Latvenergo tarifu plāniem.

Patērētājus jau informē

A/s Latvenergo jau sākusi aktuālo Latvijas mājsaimniecībām izstrādāto tirgus piedāvājumu izsūtīšanu klientiem. Latvenergo preses sekretāre Sandra Vējiņa NRA informēja, ka ir izsūtīti jau vairāk nekā 180 000 piedāvājumu (gan elektroniski, gan pa pastu), taču, tā kā klientu skaits ir ļoti liels, izsūtīšana notiek pakāpeniski.

Latvijas mājsaimniecībām a/s Latvenergo piedāvās maksimāli vienkāršu saziņu un piedāvājuma izvēli, kā arī starp Baltijas valstīm labāko klientu servisu. «Ikvienu klientu uzrunājam personiskā vēstulē, kurā aprakstām klienta patēriņam piemērotāko piedāvājumu, un vēstuļu izsūtīšana jau ir sākusies. Klientam atliks vien informēt mūs par savu izvēli līdz 15. decembrim, izmantojot klientu portālu e-latvenergo.lv, sms, e-pastu vai tālruni. Savukārt tiem, kas vēlēsies izmantot universālo produktu, nebūs nepieciešams par to pat īpaši paziņot. Tie klienti, kuri vēlas iepazīties ar mūsu elektroenerģijas produktu piedāvājumiem ātrāk, ir laipni aicināti apmeklēt klientu pašapkalpošanās portālu www.e-latvenergo.lv un izdarīt savu izvēli jau tagad, negaidot piedāvājumu. Portālā ir redzams katra klienta vēsturiskais patēriņš, un tam atbilstoši ir iespējams izkalkulēt, kas ir izdevīgs konkrētajam klientam, paskatīties, kurš norēķinu veids ir piemērotākais, un savu izvēli arī apstiprināt. Steigas nav – kaut arī 15. decembris ir datums, līdz kuram klientam jāizdara izvēle, arī, ja tas tiks nokavēts, klients bez elektroenerģijas nepaliks. Līdz brīdim, kamēr nebūs izvēlēts cits elektroenerģijas produkts, klients varēs iegādāties Elektrum universālā produkta elektroenerģiju,» skaidroja S. Vējiņa.

Baltcom izstrādā jaunus tarifus

Šobrīd Baltcom jau piedāvā elektroenerģiju saviem klientiem komplektā ar telefonijas, interneta, televīzijas pakalpojumiem. Pakalpojumu jau tagad izmanto vairāki tūkstoši mājsaimniecību. «Prognozējam, ka klientu skaits pieaugs, tuvojoties gadumijai, jo interese par šo piedāvājumu ir, un konkrētais piedāvājums ir spēkā līdz 31.12.2014. Atgādināšu, ka daļa klientu pavasarī izvēlējās apturēt elektroenerģijas komplektu līgumu stāšanos spēkā pēc tam, kad valdība šī gada martā nolēma pārcelt pilnīgas tirgus liberalizācijas datumu. No jaunā gada piedāvāsim saviem klientiem elektroenerģiju kā atsevišķu pakalpojumu, šī pakalpojuma cenas būs pieejamas tuvāko nedēļu laikā, un tās būs tieši salīdzināmas ar citu tirgotāju cenām,» NRA atklāja Baltcom mārketinga vadītāja Elizabete Podinska.

Atbalsts tikai Latvenergo klientiem

Ekonomikas ministrija informē, ka saistībā ar elektroenerģijas kopējo cenu kāpumu paredzēts atbalsts aizsargātajiem lietotājiem, kas ir trūcīga vai maznodrošināta ģimene (persona) vai daudzbērnu ģimene, kura izlieto elektroenerģiju savā mājsaimniecībā pašas vajadzībām (galapatēriņam). 2015. gadā elektrības atbalstu saņemts tikai tās trūcīgās un maznodrošinātās personas vai daudzbērnu ģimenes, kas būs Latvenergo klientes. Trūcīgai vai maznodrošinātai ģimenei (personai) atbalsts paredzēts 100 kilovatstundu elektrības mēnesī par cenu pašreizējā starta tarifa apmērā – 11,64 centi par vienu kilovatstundu, savukārt daudzbērnu ģimenei – līdz 300 kilovatstundu mēnesī par šādu cenu.

Lai trūcīgā vai maznodrošinātā ģimene (persona) no 2015. gada 1. janvāra saņemtu aizsargātā lietotāja tirdzniecības pakalpojumu, tai iepriekšējā mēnesī ir jābūt piešķirtam trūcīgas vai maznodrošinātas ģimenes (personas) statusam. Pašvaldībām ir noteikts pienākums informēt Latvenergo par ģimenēm (personām), kurām ir piešķirts trūcīgas vai maznodrošinātas ģimenes (personas) statuss.

Par elektroenerģijas apjomu, kas norēķinu periodā pārsniegs minēto aizsargātā lietotāja tirdzniecības pakalpojuma apjomu (t.i., 100 kilovatstundas trūcīgai vai maznodrošinātai ģimenei (personai) un 300 kilovatstundas daudzbērnu ģimenei), aizsargātais lietotājs maksās Latvenergo piedāvāto un viņa izvēlēto elektroenerģijas cenu vai Latvenergo noteikto universālā pakalpojuma cenu.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: elektrība

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats