18. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Jadviga, Laura
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Advokāti mēģina žurnāla IR aktīvu apķīlāšanas lietu traktēt kā apdraudējumu vārda brīvībai
Advokāti mēģina žurnāla IR aktīvu apķīlāšanas lietu traktēt kā apdraudējumu vārda brīvībai
Autors: Zane Grodiņa/ BIZNESS.LV / 1. augusts 2014, 17:29
Zvērinātu advokātu biroja Borenius advokāte Linda Bīriņa, kas pārstāv žurnālu Ir civillietā, kas ierosināta pēc maksātnespējas administratora Māra Sprūda pieteikuma, pauž neizpratni par tiesas lēmumu. “Prasības nodrošinājums tā nopietno seku dēļ pēc savas būtības ir izņēmuma līdzeklis, un tiesai, gan piemērojot nodrošinājumu, jo īpaši aktīvu apķīlāšanu, gan arī saglabājot to, ir jāizvērtē ne tikai atsevišķi formālie kritēriji, bet arī samērīgums. Tā kā konkrētajā gadījumā apdraudēta ir viena no demokrātiskas valsts pamatvērtībām - vārda brīvība, tad tiesas lēmumam jo īpaši bija jāvērtē nepieciešamības un pamatojuma balanss. Līdz ar to uzskatu, ka šis gadījums ir mēģinājums, kā ar tiesas palīdzību apklusināt mediju. Attiecīgi šāda prasība un lēmums vērtējami ne tikai kā vēršanās pret žurnālu Ir, bet gan pret vārda brīvību.”


Linda Bīriņa, kas ir starptautiski atzīta zvērinātu advokātu biroja Borenius eksperte mediju tiesību, tostarp goda un cieņas aizsardzības jautājumos, norāda arī uz atsevišķām šīs lietas juridiskajām niansēm: “No juridiskā aspekta pilnībā nav izvērtēta prasības pirmsšķietamā pamatotība. Proti, lēmumā vispār nav norādīta tiesas motivācija, kas bija par pamatu triviālam secinājumam, ka „prasības apmierināšanas iespēju nevar galīgi un absolūti izslēgt”. Prasības nodrošinājums ir efektīvs un plaši izmantots instruments praksē, taču tiesnesim ir pienākums lēmumā norādīt tā motīvus – pamatojumu lēmumā paustajiem secinājumiem.”

“Ir virkne situāciju, kurās tiešām varētu diskutēt, vai kāds izteikums ir atzīstams par prasītāja goda un cieņu aizkarošām ziņām, taču konkrētajā gadījumā M.Sprūda prasība no juridiskā viedokļa ir ne tikai absolūti nepamatota, bet pat pretēja spēkā esošajai tiesību sistēmai. Tiek prasīta atbildība par žurnāla vāka noformējumu un izteikumiem, kas attiecas uz visu maksātnespējas procesu kopumā, nevis uz M.Sprūdu kā uz fizisku personu. Jāpiebilst, ka neviens fakts, kas publikācijās tika pausts tieši par M.Sprūdu, nav ticis apstrīdēts,” skaidro L.Bīriņa.
BIZNESS.LV viedoklis
Bizness.lv redakcija pauž kategorisku nosodījumu advokātu mēģinājumam pēc būtības saimniecisku strīdu 'uzpūst' valsts mēroga katastrofā, tā netieši mēģinot ietekmēt šo un nākamos tiesas lēmumus šajā lietā.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Borenius

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats