28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Ko var sagaidīt autovadītāji pēc VID solītajām represijām?
Ko var sagaidīt autovadītāji pēc VID solītajām represijām?
Autors: Apollo.lv / 9. jūlijs 2014, 13:15
Lai noskaidrotu, kā autoservisi uztver gaidāmās Valsts ieņēmumu dienesta (VID) pārbaudes, kā arī iespējamās «represijas», portāls «Apollo» devās uz vairākiem autoservisiem.


Pirms divām nedēļām VID nāca klajā ar paziņojumu, ka tiks uzsākti vērienīgi preventīvi un represīvi pasākumi pret automobiļu apkopes un remonta nozares nodokļu nemaksātājiem.  Aizdomas par autoservisu darbu un nodokļu nemaksāšanu pastiprināja arī laikrakstā «Latvijas avīze» publicētā informācija, ka pēc VID datiem, autoatslēdznieku stundas likmes ir aizdomīgi mazas. Līdz ar to VID ir radušās aizdomas, ka lielākā daļa autoservisu slēpj patiesos algu apmērus saviem darbiniekiem, kas arī atstāj savu ietekmi uz servisu sniegto pakalpojumu cenām.

Autoservisa «Gros Auto» mājaslapā ir norādītas cenas visiem pakalpojumiem, kā arī, atzīmēts, ka izmaksas par darbiem ir norādītas ar pievienotās vērtības nodokli. Servisa pārstāvis Artūrs Škutāns portālam «Apollo» norādīja, ka nodokļu jomā servisam viss ir kārtībā. Ņemot vērā gaidāmās VID pārbaudes, pastāv risks, ka uz nodokļu samaksas sakārtošanas rēķina varētu celties arī pakalpojumu cenas. Taču Škutāns norāda, ka pakalpojumu cenas paliks nemainīgas, jo nav iemesla tās celt.

Arī citā autoservisā - «Baltic Auto Stars» (BAS) norāda, ka pārbaužu dēļ nevajadzētu būt tādai situācijai, kas liktu celt cenas. Tā kā servisam ar nodokļu nomaksu viss ir pilnīgā kārtībā, servisam nav ko zaudēt.

Nedaudz citādāka situācija ir saistībā ar mazajiem auto servisiem. Portāls «Apollo» apmeklēja nelielu autoservisu Valdeķu ielā 15a, kurā strādā tikai viens autoatslēdznieks.

Viņš sarunā ar «Apollo» norāda, ka par pakalpojumu cenām ir grūti ko teikt, jo pašreiz serviss strādā par zemākām cenām, nekā tuvākajā apkārtnē esošie konkurenti. Cenu celšana servisam var izrādīties pat savā ziņā liktenīga, jo var nākties zaudēt klientus, kuri izmanto nelielā servisa pakalpojumus. Servisa darbinieks norāda, ka šobrīd netiek domāts par cenu celšanu - tam arī nav nepieciešamības. Viņš norāda, ka cenu celšana būs jāveic tikai galējas nepieciešamības rezultātā.

Kā iepriekš vēstīts, VID lielu uzmanību pievērsīs autoservisu darbiniekiem - vai viņi saņem tā saucamās aplokšņu algas, vai arī servisos viss ir kārtībā. «Apollo» apmeklētajos servisos centās noskaidrot, kā gaidāmās VID pārbaudes ietekmēs darbiniekus - vai kādam servisa darbiniekam nāksies zaudēt darbu. Tā saucamajos «lielajos» auto servisos, kuros strādā vairāki darbinieki, portālam norādīja, ka pārbaužu dēļ nevajadzētu rasties situācijai, ka darbu zaudē kāds no darbiniekiem. Vēl jo vairāk, baidīties nav no kā - algas tiek maksātas oficiāli, kā arī tiek nomaksāti visi nodokļi. Savukārt «mazā» Valdeķu ielas 15a servisa darbinieks norāda, ka problēmas vispār nav gaidāmas - tā kā viņš ir vienīgais darbinieks servisā un alga tiek maksāta oficiāli, par darba zaudēšanu nevar būt ne runas.

Servisu darbinieki un pārstāvji vienprātīgi norādīja, ka gaidāmās VID pārbaudes būtībā neietekmēs to darbību. BAS pārstāvis ironiski norādīja, ka šādas pārbaudes ietekmēs servisa darbu vien tādā jomā, ka darbiniekiem būs papildus stress, taču būtiskas izmaiņas darbībā nav gaidāmas. Arī «Gros Auto» pārstāvis Škutāns norāda, ka VID darbība neietekmēs servisa darbu, jo šādas pārbaudes liek vēl vairāk censties un vēl labāk paveikt savu darbu.

Visu autoservisu pārstāvji portālam «Apollo» norādīja, ka no VID represijām nebaidās - tā kā ar nodokļu nomaksu viss ir kārtībā, un visi darbinieki strādā oficiāli, autoservisus šīs pārbaudes būtībā neietekmēs. Arī nelielajā Valdeķu ielas servisā norāda, ka VID var pārbaudīt šo automobiļu remonta vietu, taču no represijām nav jābaidās, jo tās nekādi neskars servisu un tā darbību.

Iepriekš portāls «Apollo» jau ziņoja, ka jūlijs un augusts būs tie divi mēneši, kuru laikā autoservisu biznesa pārstāvjiem būs jāatrisina nodokļu maksāšanas jautājums. Jūnija beigās problēmas ar nodokļu nomaksu bija aptuveni pusei no reģistrētajiem uzņēmumiem šajā nozarē. Ja līdz rudenim situācija nebūs mainījusies, tad VID sola uzsākt represijas pret šajā nozarē strādājošajiem komersantiem.




Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: autoserviss, VID

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats