26. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Alīna, Rūsiņš, Sandris
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Sankcijas pret Krieviju ietekmēs uzņēmējus
Sankcijas pret Krieviju ietekmēs uzņēmējus
Autors: Ilze Šteinfelde / NRA.lv / 11. marts 2014, 13:30
Iespējamās sankcijas, ko Eiropas Savienība (ES) varētu piemērot Krievijai, ietekmēs arī Latviju, jo Krievija ir viens no svarīgākajiem Latvijas ārējās tirdzniecības partneriem.


Saskaņā ar Ārlietu ministrijas rīcībā esošo informāciju pagājušā gada pirmajos trīs ceturkšņos pēc kopējā preču tirdzniecības apgrozījuma ar 1,56 miljardiem eiro Krievija ieņem 2. vietu Latvijas ārējās tirdzniecības partneru vidū. Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš NRA.lv uzsver, ka politiska rakstura konflikts ir jārisina politiskām metodēm: «Sankciju karš ekonomikā nekad nenes pozitīvu rezultātu – zaudētāji būs gan Krievijas, gan ES un Latvijas uzņēmēji.»

Vakar LTRK, Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) un Latvijas Tranzīta biznesa asociācijas pārstāvji tikās ar ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču. «Biznesa sabiedrība ir ieinteresēta rast risinājumu starptautiski atzītā veidā – pie sarunu galda. Mēs aicinām miermīlīgi risināt konfliktu, iesaistot abu valstu darba devēju organizācijas, un piedāvājam rīkot to sarunas Rīgā,» pēc tikšanās teica LDDK ģenerāldirektore Līga Meņģelsone.

Rīgas autoelektroaparātu rūpnīcas valde vakar uzsvēra, ka politiskā situācija Ukrainā šobrīd nav ietekmējusi rūpnīcas ekonomisko sadarbību ar Ukrainu un Krieviju. Abas šīs valstis ir galvenās uzņēmuma produkcijas patērētājas. 2013. gadā eksports uz Krieviju bija 56% un uz Ukrainu 17% no neto apgrozījuma. «Patlaban gan tirdzniecība, gan norēķini notiek plānotajos grafikos. Ir saņemti piegāžu pieprasījumi arī nākamajam mēnesim, un tie atbilst gada līgumā paredzētajam,» teikts uzņēmuma paziņojumā vērtspapīru biržai NASDAQ OMX Riga. Arī a/s Daugavpils lokomotīvju remonta rūpnīca pašlaik nejūtot darba apjoma samazināšanos un negatīvu ietekmi uz uzņēmuma finanšu rezultātiem sakarā ar notikumiem Ukrainā.

Tikmēr ES augstās ārlietu pārstāves Ketrinas Eštones preses sekretāre Maija Kočijančiča vakar atklāja, ka Eiropas Komisija (EK) jau sākusi gatavošanos iespējamai sankciju noteikšanai pret Krieviju. ES brīdina gan ar ekonomiskām sankcijām, gan arī ar ieceļošanas liegumu Krievijas amatpersonām, finanšu līdzekļu iesaldēšanu un ES–Krievijas samita atcelšanu. Krievijas parlamenta augšpalātā – Federācijas padomē – tiek izstrādāts likumprojekts, kas paredz ES un ASV uzņēmumu īpašumu, aktīvu un rēķinu konfiskāciju gadījumā, ja pret Krieviju tiks noteiktas sankcijas, ziņo RIA Novosti.

Saskaņā ar ĀM rīcībā esošo informāciju 2013. gada 3. ceturkšņa beigās Latvijas uzkrātās tiešās investīcijas Krievijā bija 43,6 miljoni eiro.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Jānis Endziņš, Krievija, LDDK, LTRK, Ukraina

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats