17. aprīlis, Trešdiena
Vārda dienas: Rūdolfs, Viviāna
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Rosina, lai EM administrē elektrības pabalstus
Rosina, lai EM administrē elektrības pabalstus
Autors: Inga Paparde / NRA.lv / 19. februāris 2014, 17:41
Pareizākais risinājums maznodrošināto iedzīvotāju atbalstam elektroenerģijas tarifu sadārdzinājuma dēļ būtu valdības līdzfinansējums pašvaldību dzīvokļa pabalstam, uzskata labklājības ministrs Uldis Augulis.


Tomēr gan pēc diskusijām valdībā, gan pēc labklājības un ekonomikas ministru un Latvijas Pašvaldību savienības vadības tikšanās pirmdien nolemts veidot atsevišķu pabalstu, uz ko varētu pretendēt trūcīgas un maznodrošinātas personas, kuras nevarētu samaksāt par patērēto elektrību. Konkrētu lēmumu sola pieņemt pēc nedēļas, raksta NRA.lv.

Jaunā pabalsta administrētāja varētu būt Labklājības ministrija (LM), nauda tiktu piešķirta no Ekonomikas ministrijas (EM) kabatas. Tiesa, labklājības ministrs norāda, ka EM, gatavojoties elektroenerģijas tirgus atvēršanai, jau pirms gada bija jāpanāk vienošanās ar pašvaldībām par atbalsta mehānismu trūcīgajiem. «Jaunu štata vietu izveide tikai šī pabalsta administrēšanai būtu publisko līdzekļu lieka tērēšana, mērķtiecīgāk būtu līdzfinansēt dzīvokļa pabalstu pašvaldībām,» uzsver

U. Augulis, kurš sagatavojis protokollēmumu apspriešanai valdībā, kas noteiktu, ka atbildīgā institūcija par elektroenerģijas cenu sadārdzinājumu kompensācijām ir EM, nevis LM. Vienlaikus

U. Augulis rosina EM nodrošināt grozījumus Elektroenerģijas tirdzniecības un lietošanas noteikumos, nosakot, ka elektroenerģijas tirgotājs mājsaimniecībai, par kuru no pašvaldības saņemta informācija par personas atbilstību trūcīgas vai maznodrošinātas statusam, ikmēneša rēķinā par elektroenerģiju piemēro atlaidi. Par šo ierosmi valdībā risinājās diskusijas, un vienota atbalsta pagaidām tai gan nav.

«Pareizākais mehānisms, par kuru atbildību bija gatava uzņemties arī ministrija, bija dzīvokļa pabalsta līdzfinansēšana pašvaldībām, jo pašvaldību sociālie darbinieki zina vislabāk, kurām ģimenēm un cik lielā apmērā tas ir nepieciešams, tomēr ir saprotams, ka vienošanās ar pašvaldībām nav panākta, jo tās vairs negrib uzņemties valsts funkciju, ja nav piešķirts finansējums funkcijas izpildei,» atzina U. Augulis.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Ekonomikas ministrija, elektrība, Uldis Augulis

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats