23. aprīlis, Otrdiena
Vārda dienas: Georgs, Jurģis, Juris
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Elektrības tarifi ģimenes dzīs nabadzībā (video)
Elektrības tarifi ģimenes dzīs nabadzībā (video)
Autors: Apollo.lv / 12. februāris 2014, 17:42
Ģimenēm, kas elektrību patērē līdz 100 kilovatstundām (kwh) mēnesī, tie būs tikai pieci eiro, - tā par elektroenerģijas tarifu pieaugumu saka «Latvenergo» vadība. Ir ģimenes, kurās šie pieci eiro ir būtiska naudas summa izdzīvošanai.

Tukumniece Marina ir vientuļa triju bērnu mamma. Vecākais dēls Lauris vēl ir skolā, bet sešgadīgais Andis un čertgadīgā Linda jau mājās. Viņiem mācības beidzas agrāk. Algot auklīti Marina nevar, bet darbu, kuru varētu savienot ar bērnu pieskatīšanu Tukumā viņai nav izdevies atrast. Ģimenes vienīgais iztikšanas avots ir pabalsti, tāpēc elektrības maksājumu kāpumu gaida ar bažām, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums «Panorāma».

Vērtējums, kuru rēķinu var iekavēt, bet, kurš jāsamaksā ātrāk, Marinas mājā ir ierasta lieta. Viņa bezdarbnieka pabalstā saņem 160 eiro. Vēl 35 eiro nāk pabalstā par trim bērniem. Maksājumos par elektrību nākas tērēt 20 eiro, par dzīvokļa īri - 55, bet astoņus eiro ik mēnesi jāmaksā par televīziju. Tieši pēdējie divi maksājumi tiek atlikti visbiežāk. Šāda situācija mazpilsētā nav retums, raksta Apollo.lv.

«Ģimenēm tas ir viens no noteicošajiem faktoriem. Ja mēs kādu laiku nemaksājam par ūdeni vai apkuri, tad parāds kādu laiku krājās. Elektroenerģijas piegādātājs var vērsties pie cilvēka, pārtraucot elektroenerģijas piegādi jau brīdī, kad veidojas parāds. Tādējādi cilvēki izvēlas maksāt par elektrību un ekonomē uz citām vajadzīgām lietām. Pensionāri ekonomē uz veselību, bet ģimenes ar bērniem uz izglītību, kultūru, apģērbu, ko mēs esam nosecinājuši, un ekonomiskā situācija ģimenēs pasliktinās,» norāda Tukuma novada sociālā dienesta direktore Ina Balgalve.

«Es vienmēr esmu teikusi - kā ir vieglāk, kad pieci lati paliek pāri vai pietrūkst?  Kad runājam par elektrību, tie ir tie pieci lati,» teic Baltgalve.

Balgalve prognozē, ka elektrības cenu kāpums sevišķi «sitīs» pa daudzbērnu ģimeņu maciņiem. «Ikdienā strādājot, mēs redzam to situāciju, ka ir tās ģimenes, kas ir tuvu tam slieksnim, kur ir vidējās, vai zem vidējās algas. Tajā situācijā kad maksa par elektroenerģiju pieaugs, ģimenēm būs noteikti grūtības nodrošināt samaksu par pārtiku, samaksu par izglītību vai zālēm,» norāda Balgalve.

«Ja mēs skatāmies uz lielāko klientu loku, kas ir 100 kilovatstundas, tad tie ir pieci eiro mēnesī. Savukārt, ja skatāmies uz pārējo daļu, tad elektrības rēķini nesastāda būtiskāko daļu no visiem komunālajiem pakalpojumiem,» saka «Latvenergo» valdes loceklis Uldis Bariss.




Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: elektrība, Ina Balgalve, Latvenergo, video

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats