24. aprīlis, Trešdiena
Vārda dienas: Nameda, Visvaldis
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » VK atklāj milzu izšķērdību Jelgavas domes kapitālsabiedrībās
VK atklāj milzu izšķērdību Jelgavas domes kapitālsabiedrībās
Autors: Apollo.lv / 21. janvāris 2014, 15:31
Jelgavas domes kapitālsabiedrībās tērē tūkstošus par līgumu noformēšanu, dodas kolektīvos braucienos un apmaksā smaržu un alkohola iegādi, portālu «Apollo» informēja informēja Valsts kontroles (VK) sabiedrisko attiecību speciāliste Ilva Liepiņa-Milzarāja.


Jelgavas pilsētas pašvaldība, pārvaldot kapitālsabiedrības, kurās tai ir izšķirīga ietekme, un ieguldot savu mantu un finanšu līdzekļus privātā komercsabiedrībā, nav nodrošinājusi šo kapitālsabiedrību darbības atbilstību tikai ar pašvaldības funkcijām saistītu mērķu sasniegšanai un normatīvo aktu prasībām, kā arī ir pieļāvusi, ka var tikt nelietderīgi izlietota daļa no 8,74 miljoniem latu, atklājusi VK.

Pašvaldībai piederošā SIA «Jelgavas autobusu parks» papildus sabiedriskā transporta pakalpojumiem sniedz autotransporta nomas pakalpojumus, bet par atsevišķu līgumu noformēšanu ir tērējusi no 8 līdz 10 tūkstošiem latu, tā nepamatoti izlietojot 55 tūkstošus 95 latus.

Šī kapitālsabiedrība arī nav piemērojusi paredzētās iepirkuma procedūras vai kārtību, iepērkot preces un pakalpojumus 6,21 miljonu latu vērtībā, bet četras citas kapitālsabiedrības – 498 509 latu vērtībā.

VK atklāja, ka sešas kapitālsabiedrības bez atbilstošiem dokumentiem par izlietojumu ir apmaksājušas neplānotus reprezentācijas izdevumus 43 514 latu apmērā (SIA «Jelgavas poliklīnika» vien - 35 005 latus), tajos iekļaujot arī alkoholu un maksu apkalpotājiem, savukārt piecas kapitālsabiedrības ir apmaksājušas reklāmas izdevumus 29 812 latu apmērā, neesot mārketinga komunikācijas politikai un bez pierādījumiem par reklāmas izvietošanu.

SIA «Jelgavas poliklīnika» ir apmaksājusi apmācību un semināru izdevumus 14 455 latu apmērā personām, kas nav tās darbinieki un neatbilst apmācāmo mērķauditorijai, savukārt komandējumos uz Itāliju un Spāniju ir devies arī šoferis, sagādnieks un citi cilvēki, kas nav ārstniecības personas, un tas ir izmaksājis 8871 latus.

SIA «Jelgavas pilsētas slimnīca» bez atbilstoši noformētiem vai līguma izpildi apliecinošiem dokumentiem ir samaksājusi atlīdzību uzņēmuma līgumu izpildītājiem 7478 latu apmērā, kā arī izmaksājusi prēmijās (kopumā 2945 latu apmērā) par labiem darba rezultātiem darbiniecēm, kuras nebija veikušas savus pienākumus, jo atradās ilgstošā prombūtnē.

Revīzijā atklāts arī, ka septiņas kapitālsabiedrības ir samaksājušas 3302 latus par automašīnu izmantošanu un degvielas iegādi darbinieku brīvdienās.

VK norāda, ka pašvaldība, tai kļūstot par dalībnieku AS «AMO PLANT», ir iesaistījusies transportlīdzekļu ražošanā, lai gan tās funkcijās ietilpst tikai komercdarbības veicināšana.

VK ir sniegusi 14 ieteikumus Jelgavas pilsētas domei, lai tā uzlabotu kontroli pār kapitālsabiedrībām. Šie ieteikumi jāievieš gada laikā.

Revīzija ir veikta par laika posmu no 2011.gada 1.janvāra līdz 2012.gada 31.decembrim, bet dažos darījumos ir vērtēta Jelgavas pilsētas pašvaldības kapitālsabiedrību pārvaldības efektivitāte un atbilstība normatīvo aktu prasībām arī pirms un pēc revidējamā laika posma.




Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: AMO PLANT, Ilva Liepiņa-Milzarāja, Jelgava, Jelgavas autobusu parks, Jelgavas poliklīnika, Valsts kontrole

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats