24. aprīlis, Trešdiena
Vārda dienas: Nameda, Visvaldis
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Piens eirozonā maksās dārgāk
Piens eirozonā maksās dārgāk
Autors: Ilze Šteinfelde / NRA.lv / 19. decembris 2013, 10:33
Desmit gadu laikā veikalos gaļa, piens, zivis, kafija un citi pārtikas produkti Latvijā kļuvuši ievērojami dārgāki. Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra (LTVC) vadītāja Ingūna Gulbe prognozē, ka jau nākamā gada sākumā piena produktu cenas kāps vēl par 5–10 procentiem.


Latvijas lauksaimniekiem un pārtikas ražotājiem šis gads ir bijis neviennozīmīgs, liecina Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra rīcībā esošā informācija. «Šogad noslēdzās sarunas par Eiropas Savienības (ES) daudzgadu budžetu, kas Latvijas zemniekiem nebeidzās veiksmīgi, jo tie turpinās saņemt vismazākos tiešmaksājumus. Satraukumu radīja arī Latvijas lielākā putnu gaļas ražotāja Ķekava nonākšana Lietuvas konkurentu rokās. Graudu un rapšu audzētāji priecājās par pārziemojušajiem ziemājiem, labo ražu kombinācijā ar vidēji augsto graudu cenu, bet satraucās par insekticīda aizliegšanu rapšu tīrumos,» atskatoties uz aizvadīto gadu, uzsvēra I. Gulbe. Vērtējot nākotnes procesus, I. Gulbe prognozēja, ka jau nākamā gada sākumā gaidāms piena produktu cenu kāpums. To noteikšot pasaulē pieaugošais pieprasījums pēc piena produktiem, kā arī lielveikalu diktāts. I. Gulbe arī pieļāva, ka nākamgad Latvijā notiks piena pārstrādes uzņēmumu konsolidācija – vairāki mazie pārstrādes uzņēmumi vai nu pievienosies lielajiem, vai pazudīs. Labas attīstības perspektīvas viņa saredz eksportējošiem uzņēmumiem, raksta NRA.lv.

2004. gada 1. maijā Latvija iestājās ES, un pirms desmit gadiem, 2003. gada nogalē, Latvijas iedzīvotāji raizējās par gaidāmajām pārmaiņām un iespējamo cenu kāpumu. Atskatoties šo desmit gadu pagātnē, I. Gulbe secināja, ka šā gada decembra sākumā salīdzinājumā ar 2003. gada decembri cenas Rīgas lielveikalu tīklos ir samazinājušās tikai kartupeļiem, dažiem augļiem, dārzeņiem un Brie Prezident sieram, bet nemainīgas tās ir palikušas tikai karamelēm Bārbele (tās gan pirms desmit gadiem, gan tagad veikalos maksā 1,99 latus kilogramā), savukārt pārējiem produktiem tās ir kāpušas pat vairākas reizes. Vislielākais cenu pieaugums pēdējo desmit gadu laikā bijis ķiplokiem – tie sadārdzinājušies pat četras reizes. Vairāk nekā divkārt cena pieaugusi arī svaigai laša filejai, banāniem un citiem produktiem.

«Pēdējo desmit gadu laikā pārtikas cenas Latvijā ir kāpušas ļoti būtiski. Te gan jāatceras, ka 2003. gada beigās mēs vēl veicām pēdējos soļus pirms iestāšanās ES, kas gan nav salīdzināms ar pašreizējiem pēdējiem soļiem pirms pievienošanās eirozonai. Pirms iestāšanās ES Latvijā pārtikas cenas bija būtiski zemākas nekā ES dalībvalstīs, un šajā periodā tās ir izlīdzinājušās. Tas arī ir nozīmīgākais iemesls cenu kāpumam Latvijā, jo tagad mūsu ražotājiem ir tie paši nosacījumi vides saglabāšanai, pārtikas drošumam, dzīvnieku labturībai u.c., kas palielina ražošanas izmaksas. Jāņem vērā, ka pārtikas cenas ir pieaugušas arī pasaulē. Tāpat jāatceras, ka PVN likme 2003. gadā bija 18% tagadējā 21% vietā, mazāks akcīzes nodoklis un vidējā bruto darba samaksa tautsaimniecībā bija 192,49 Ls/mēnesī, tagadējo 508 latu vietā. Cenas ir kāpušas vairākas reizes, pat gadījumos, kad iepakojumi ir kļuvuši mazāki. Piemēram, cepumi Selga 200 grami pirms desmit gadiem maksāja 33 santīmus, bet tagad 180 gramu iepakojums maksā 47 santīmus. Svarīgi ir atcerēties, ka mainījušās ir arī produktu ražošanas tehnoloģijas, izmantotās izejvielas u.c.,» uzskata I. Gulbe.

***

Pārtikas cenu izmaiņas lielveikalos 10 gadu laikā*

Sadārdzinājies vairāk nekā divas reizes

- Ķiploki, kg +293

- Svaiga laša fileja, kg +186

- Cūkgaļas konservi (325 g kārba) +179

- Liellopu gaļas konservi (325 g kārba) +172

- Liellopu gaļa ar kaulu, kg +164

- Zemenes, kg +138

- Banāni, kg +131

- Piens (2%), l +124

- Krievijas siers, kg +127

- Sviests (82%), kg +121

- Spageti Zara (500g) +120

- McDonald’s kafija (0,21) +119

- Rīsi, kg +117

- Apelsīnu sula Gutta, l +117

- Kefīrs (2%), l +116

- Pilzenes alus (0,5 l) +113

- Šķeltie zirņi, kg +113

- Biezpiens (9%), kg +102

- Liepājas šķīstošā

- kafija Klasiskā (100 g) +101

- Kafija Merrild +100

Palētinājies

- Puravi, kg -35

- Kartupeļi, kg -26

- Plūmes, kg -14

- Siers Brie Prezident, kg -9

- Ķirbji, kg -8

- Zaļās vīnogas, kg -3,1

- Redīsi, kg -3

*2013. gada decembrī, salīdzinot ar 2003. gada decembri

Avots: LTVC


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: eiro, Ingūna Gulbe, LTVC, piens

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats