25. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Bārbala, Līksma
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Sīkumi, kas sadārdzinās iepirkšanos; lielveikali komentāros atturīgi
Sīkumi, kas sadārdzinās iepirkšanos; lielveikali komentāros atturīgi
Autors: Apollo.lv / 15. novembris 2013, 14:03
Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm būs jādomā, kā būtiski samazināt vieglsvara plastmasas iepirkumu maisiņu izmantošanu, tā lēmusi Eiropas Komisija (EK). Pagaidām šajā jautājumā konkrētības nav, taču spriežot pēc EK lēmuma, valstīm nāksies pieņemt lēmumus, kuru rezultātā plastmasas iepirkumu maisiņi būs ievērojami dārgāki. Pastāv arī iespēja, ka plastmasas maisiņu izmantošanu aizliedz pilnībā.


EK aprēķini liecina, ka 2010.gadā ES tirgū laisti apmēram 98,6 miljardi plastmasas maisiņu. Tas nozīmē, ka katrs ES iedzīvotājs gadā izmanto 198 plastmasas iepirkumu maisiņus. No šiem gandrīz 100 miljardiem maisiņu vairums bija maisiņi no vieglsvara plastmasas, kurus atkārtoti izmanto retāk nekā maisiņus no izturīgākas plastmasas.

Vieglsvara plastmasas maisiņus bieži vien izmanto tikai vienu reizi, bet vidē tie var saglabāties vairākus gadsimtus, kā videi kaitīgas mikroskopiskas daļiņas, kuras īpaši stipri apdraud jūras vidi.

Portāla «Apollo» aptaujātie lielveikalu pārstāvji savos komentāros ir atturīgi, uzsverot, ka EK iniciatīva ir jauna, ar kuru vēl nepieciešams iepazīties un izpētīt. Turklāt šeit svarīgākais būs Latvijas likumdevēju lēmums.

«Mūsu uzņēmums, gadiem ejot, ir kļuvis videi arvien draudzīgāks, un uz šādu rīcību mudinām arī savus klientus. Piemēram, plastmasas iepirkumu maisiņi jau vairākus gadus mūsu veikalos ir pieejami par samaksu, lai tādējādi kaut nedaudz mudinātu klientus izvēlēties citas, videi draudzīgākas iespējas. Klientiem vienlaikus nodrošinām arī iespēju iegādāties auduma maisiņus. Tāpat pagātnē esam īstenojuši akcijas, ar kuru palīdzību aicinām mūsu klientus ierobežot mazo plastmasas maisiņu lietošanu, pie dārzeņu un augļu stendiem novietojot informatīvus plakātus», teic «Maxima Latvija» Zīmola un komunikāciju departamenta direktore Viktorija Gulbe.

SIA «Elvi Latvija» komercdirektore Laila Vārtukapteine atzīmē, ka iepirkumu maisiņi, kas pircējiem ir pieejami pie veikalu kasēm, ir par maksu, savukārt attiecībā uz vieglsvara maisiņiem tirgotājs paļaujas uz cilvēku godaprātu.

«Vieglsvara plastmasas maisiņi, kas ir pieejami «Elvi» veikalos pie dārzeņu un augļu stenda, ir izvietoti klientu ērtībai. Mēs paļaujamies uz godprātīgu mūsu pircēju rīcību izmantot tikai tik daudz maisiņu, cik konkrētajā brīdī ir nepieciešams. Protams, pērkot vienu meloni, varbūt pircējs nemaz neizmantos šo maisiņu, savukārt iegādājoties vienu kilogramu tomātu, šāds maisiņš varētu būt ļoti noderīgs,» norāda viņa.

Uz jautājumu, vai iespējams noteikt vismaz aptuvenu plastmasas maisiņu sadārdzinājumu, kāds varētu būt, ieviešot Eiropas prasības, lielveikalu pārstāvju atbildes ir vēl atturīgākas. Savukārt par lielveikalu spēju pilnībā atteikties vieglsvara plastmasas maisiņiem, konkrētas atbildes nav.

«Neatkarīgi no tā, kāds būs lēmums valstiskā līmenī par plastmasas maisiņu izmantošanas ierobežošanu, mēs labprāt uzklausīsim argumentus un meklēsim labāko risinājumu, jo arī mūsu uzņēmuma dienaskārtībā ir strādāt, lai mūsu veikali kļūtu videi iespējami draudzīgāki» norāda Gulbe.

«Kad būs zināmi konkrēti pasākumi, kas tiks īstenoti Latvijā, mēs tos noteikti ievērosim, bet tikpat svarīga mums ir arī pircēju labsajūta un ērtība visos veikalos «Elvi», teic SIA «Elvi Latvija» komercdirektore.




Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Eiropas Komisija, Eiropas Savienība, Elvi Latvija, Laila Vārtukapteine, Maxima Latvija, Viktorija Gulbe

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats