28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Īpašumu vērtība kāps. Nodoklis arī
Īpašumu vērtība kāps. Nodoklis arī
Autors: Ilze Šteinfelde / NRA.lv / 12. novembris 2013, 10:36
Nākamgad īpašumu kadastrālās vērtības un līdz ar to arī nekustamā īpašuma nodoklis palielināsies lielākajā daļā Latvijas.


Lauksaimniecības zemju īpašniekiem jārēķinās, ka īpašuma kadastrālā vērtība varētu pieaugt par 10 līdz 15 procentiem, savukārt 11 teritoriālajās vienībās – 7 pagastos un 4 pilsētās – lauksaimniecības zemju kadastrālā vērtība varētu kāpt pat par 30 procentiem, raksta NRA.lv.

Saskaņā ar Valsts zemes dienesta (VZD) datiem 2014. gadā būtiskākās kadastrālo vērtību izmaiņas sagaidāmas lauksaimniecības zemēm visās lauku pašvaldību teritorijās – vidēji par 13%. Lielākais pieaugums gaidāms teritorijās, kur spēkā esošās bāzes vērtības pašlaik ir salīdzinoši zemas un tās būtiskāk atpaliek no vidējām darījumu cenām. Aglonas, Baltinavas, Dagdas, Tērvetes, Varakļānu un Viļānu novados prognozētā kadastrālā vērtība lauksaimniecības zemēm ir vidēji par 25 procentiem lielāka nekā šobrīd.

Ar īpašuma kadastrālās vērtības pieaugumu jārēķinās arī Mērsraga, Ķekavas un Krāslavas novadu māju un dzīvokļu īpašniekiem, jo apbūves zemes vērtība šajos novados pieaugs vidēji par 7 līdz 25%. Vienīgi Beverīnas, Burtnieku, Krimuldas novados apbūves zemes vērtības prognozē nedaudz zemākas nekā šogad.

Lielākajā daļā Latvijas novadu pieaugs arī ēku kadastrālās vērtības. Lubānas novada daudzdzīvokļu māju vidējā kadastrālā vērtība nākamgad palielināsies, iespējams, pat par 27%, Krāslavas novadā – par 13%. Savukārt Engures, Jaunpiebalgas, Ķeguma un Mālpils novadu daudzdzīvokļu māju vidējā kadastrālā vērtība nākamgad prognozēta par 2 līdz 9% zemāka nekā šogad, kas, iespējams, varētu samazināt nodoklī aprēķināto summu.

Arī Rīgā gaidāms kadastrālo vērtību pieaugums, ko izraisījusi nekustamā īpašuma tirgus aktivitāte un darījumu cenu kāpums Rīgas centrā un atsevišķās teritorijās ārpus tā, piemēram, Vecāķos, Mārupē, Buļļu salā. Arī Ķīpsalā, Mežaparkā, Nacionālās bibliotēkas apkaimē zemes vērtībai, pēc VZD domām, ir jābūt augstākai, nekā tā ir noteikta pašreiz. Kadastrālo vērtību pieaugums Vecrīgā, Bulvāra lokā, Tuvajā centrā gaidāms aptuveni par trešdaļu, pārējā centra teritorijā – par 15%. Ēku vērtību izmaiņas, tāpat kā zemei, vislielākās būs centrā – 10 līdz 20% robežās. Arī Mežaparkā, Teikā un Ķīpsalā māju īpašniekiem jārēķinās ar lielāku nodoklī maksājamo summu, jo šajās vietās ēku prognozētā kadastrālā vērtība ir augstāka nekā šogad.

VZD skaidro, ka, nosakot bāzes vērtības 2014. gadam, izmantoti 2011. un 2012. gadā valstī notikušie darījumi, kopskaitā vairāk nekā 87 tūkstoši.

Pārskati par kadastrālo vērtību izmaiņām Latvijas pašvaldībās 2014. gadā ir nosūtīti pašvaldībām, un ar šo informāciju iespējams iepazīties VZD mājaslapā. Šobrīd prognozētās vērtības tiek norādītas latos, bet jau 2014. gada 1. janvārī tās tiks atspoguļotas eiro. Katrs nekustamā īpašuma īpašnieks bez maksas var iepazīties ar pašreiz spēkā esošiem datiem par īpašuma kadastrālo vērtību, savukārt prognozētās vērtības aplūkošana tāpat kā iepriekšējos gados ir maksas pakalpojums.

***

VIEDOKĻI

Rundāles novada domes priekšsēdētājs Aivars Okmanis:

– Kad Valsts zemes dienests mums atsūtīja šo projektu, pētījām, vai tiešām pieaugums varētu būt tik liels. Taču secinājām, ka darījumi ar zemēm bijuši tiešām par lielām summām, un līdz ar to prognozētās kadastrālās vērtības, izskatās, ir pamatotas. Lai nodokļa maksājumi zemes īpašniekiem nebūtu katastrofāli lieli, arī nākamgad saglabāsim 25% pieauguma ierobežojumu, kā to atļauj likums. Tā kā šo ierobežojumu esam piemērojuši ik gadu, tad joprojām nav sasniegts maksimums, kāds bija uzrēķināts 2008. gadā. Šogad nekustamā īpašuma nodokļa plāns pat ir pārpildīts.

Lielākoties kāpums tiek prognozēts lauksaimniecības zemēm, jo cēlušās arī to tirgus cenas. Darījumi bijuši 2600 latu par hektāru vai pat 4000 latu par hektāru, savukārt kadastrālā vērtība zemei bija 1000 latu par hektāru. Lauksaimniecības zemju vērtības pieaugumu izraisījis galvenokārt tas, ka pagastā trūkst zemes, ko iegādāties paplašināties gribošiem zemniekiem. Turklāt arī pieauguši platībmaksājumi un darbojas Zemkopības ministrijas atbalsta programma zemes iegādei. Pat neskatoties uz zemes tirgus cenu un kadastrālo vērtību kāpumu, joprojām Latvijā lauksaimniecības zemes cenas atpaliek no citu attīstīto Eiropas valstu līmeņa. Neskatoties uz to, Rundāles novadā teju visa lauksaimniecības zeme pieder vietējiem. Mums ir tikai viens ārvalstnieks, kurš saimnieko nelielā platībā, nodarbojoties ar bioloģisko lauksaimniecību.

Baltinavas novada domes priekšsēdētāja Lidija Siliņa:

– Tas, ka novadā zemes kadastrālā vērtība nākamgad saskaņā ar Valsts zemes dienesta prognozēm pieaugs par 24 procentiem, nenozīmē, ka arī pašvaldības ieņēmumi nekustamā īpašuma nodoklī nākamgad kāps par ceturtdaļu. Labākajā gadījumā šā nodokļa ieņēmumi varētu pieaugt par 10 procentiem. Pastāv risks, ka palielināsies nemaksātāji un kopējās parādu saistības. Zemes kadastrālo vērtību pieaugums 24% apmērā ir ļoti liels. Uzzinot nākamā gada prognozētās kadastrālās vērtības, iebildām Valsts zemes dienestam, taču šā dienesta speciālisti skaidroja, ka Baltinavas novadā jau gadiem nav mainītas kadastrālās vērtības un līdz ar to tās ļoti tālu atpaliek no tirgus vērtībām. Lai nepieļautu būtisku nodokļa sloga pieaugumu, nākamgad plānojam saglabāt 25% kāpuma ierobežojumu, kā to atļauj likums. Šogad nekustamā īpašuma nodokļa plāns ir izpildīts par 85 procentiem. Reāli mēs izpildām plānu, vienīgais, kas joprojām mums neļauj sasniegt pilnīgu izpildi, ir iepriekšējo gadu parādi.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Aivars Okmanis, Lidija Siliņa, nekustamais īpašums, Nodokļi, Valsts zemes dienests

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats