25. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Bārbala, Līksma
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Lai iegādātos degvielu 100 kilometru braucienam ar auto, latviešiem jāstrādā četrarpus reižu ilgāk nekā dāņiem
Lai iegādātos degvielu 100 kilometru braucienam ar auto, latviešiem jāstrādā četrarpus reižu ilgāk nekā dāņiem
Autors: Andris Jurkevics / BIZNESS.LV / 1. novembris 2013, 10:15
Baltijas transporta sludinājumu un tirdzniecības portāla Autoplius.lv auto tirgus ekspertu aprēķini liecina, ka latviešiem, ņemot vērā mūsu vidējos ienākumus un pirktspēju, 100 kilometru brauciens ar automašīnu izmaksā krietni „dārgāk” nekā dāņiem.


Portāla aprēķini rāda, ka latviešiem, kuru vidējais atalgojums mēnesī ir 361 lats, lai nopirktu 7 litrus dīzeļdegvielas, ar kuru var nobraukt 100 kilometrus, ir jāstrādā aptuveni trīsarpus stundas. Tikmēr dāņiem, kuru vidējais atalgojums mēnesī ir aptuveni 2 000 latu, lai iegūtu līdzekļus šādam braucienam, pietiek darbā pavadīt četrarpus reižu mazāk laika nekā latviešiem jeb 44 minūtes.

Vidējais atalgojums Dānijā ir aptuveni 2 000 latu mēnesī, un tas ir piecreiz augstāks nekā Latvijā. Dīzeļdegviela Dānijā maksā 1,092 latu par litru, un tas ir tikai aptuveni par 18 santīmiem vairāk nekā Latvijā, kur vidējā dīzeļdegvielas cena ir 0,9121 lati.

Savukārt Vācijā, kur dīzeļdegviela ir par aptuveni 7 santīmiem dārgāka nekā Latvijā (0,9887 latu), vidējais atalgojums sasniedz 1 425 latus. Vēloties nobraukt 100 kilometrus, vāciešiem jāstrādā gandrīz trīsarpus reizes mazāk nekā latviešiem, proti, nepilnu stundu.

Portāla pārdošanas vadītājs Andris Mālnieks norāda: „Aprēķins ir vienkāršs – ja oktobrī Latvijā un Dānijā bija 24 darba dienas (192 darba stundas), tad dāņi stundā nopelnīja aptuveni 10,50 latus, bet latvieši – ap 1,88 latiem. Tas nozīmē, ka, vēloties nobraukt 100 kilometrus ar automašīnu, kurai šāda attāluma veikšanai nepieciešami 7 litri dīzeļdegvielas, dāņiem jāstrādā 44 minūtes, bet latviešiem – 3 stundas un 23 minūtes, kas ir četrarpus reizes ilgāk nekā dāņiem.”

„Ja latvieši mēneša laikā nobrauc aptuveni tūkstoš kilometru, dīzeļdegviela vien izmaksā gandrīz sesto daļu viņu atalgojuma – 64 latus jeb 4,5 darba dienas. Savukārt dāņi par transporta izdevumiem „parūpējas” nepilnas darba dienas laikā,” piebilst A. Mālnieks.

Tiesa, jāatzīmē, ka Latvijas iedzīvotājiem, lai nopelnītu degvielas iegādei nepieciešamos līdzekļus, jāstrādā dažas minūtes mazāk nekā lietuviešiem. Lietuvā vidējais atalgojums ir mazāks nekā Latvijā – 352 lati, bet dīzeļdegviela ir nedaudz dārgāka – 0,9262 lati. Tikmēr kaimiņzemē Igaunijā, kur vidējais atalgojums sasniedz 541 latu, bet dīzeļdegviela ir tikai par aptuveni 3 santīmiem dārgāka nekā Latvijā (0,9159 latu), autovadītājam, lai viņš varētu iegādāties 7 litrus degvielas, darbā vajadzētu pavadīt 2 stundas un 16 minūtes.

A. Mālnieks norāda: „Plaisa starp vidējo atalgojumu un ikdienas transporta izdevumiem Latvijā, salīdzinot ar citām Eiropas valstīm, tikai palielināsies. No nākamā gada 1.janvāra akcīzes nodokli autogāzei plānots paaugstināt par 25,5%. Nozarē tiek lēsts, ka tādā gadījumā auto gāzes cena litrā pieaugs par aptuveni 1,5 santīmiem. Pēdējo gadu laikā automašīnas, kuras aprīkotas ar gāzes iekārtām, Latvijā kļuvušas ļoti populāras. Salīdzinot ar citām Baltijas valstīm, Latvijā gāze ir vislētākā. Šeit viens litrs auto gāzes maksā aptuveni 0,4090 latus, Lietuvā – 0,5003 latus, bet Igaunijā - 0,509 latus. Tātad, lai nobrauktu 100 kilometru, patērējot tam 9 litrus auto gāzes, latvietim līdz šim bijis jāmaksā gandrīz par 1,2211 latiem mazāk nekā kaimiņiem. Tikmēr nākamgad, palielinoties autogāzes cenām Latvijā, minētā starpība samazināsies,” skaidro A. Mālnieks.

Jāpiebilst, ka Baltijas valstīs ievērojami atšķiras arī benzīna cenas. Igauņi, kuri var priecāties par vislielāko vidējo atalgojumu, par litru A95 benzīna maksā mazāk nekā latvieši un lietuvieši (aptuveni par 6 santīmiem) - 0,8869 latu. Latvijā un Lietuvā cena par 1 litru benzīna ir apmēram 0,9567 latu.




Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Andris Mālnieks, Autoplius.lv, degviela

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats