19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Iedzīvotāji taupa, apkures sezonu sāk gausi
Iedzīvotāji taupa, apkures sezonu sāk gausi
Autors: Antra Gabre / NRA.lv / 1. oktobris 2013, 17:06
Rīgā apkure lielākoties pieslēgta mācību iestādēm, bet pašvaldības uzņēmums Rīgas namu pārvaldnieks (RNP) informējis, ka apkures sezonas uzsākšanai nāksies aizņemties piecus miljonus latu.


Kaut arī dzīvokļos mēdz būt 17–18 grādu temperatūra, iedzīvotāji nesteidz prasīt mājas pārvaldniekam, lai pieslēdz apkuri, raksta NRA.lv.

Pēdējos gados daudzdzīvokļu mājās apkuri masveidā pieslēdz, sākot ar oktobra vidu. Kādreiz pastāvēja normatīvi, ka apkuri pieslēdz, ja trīs dienas āra gaisa vidējā temperatūra nav augstāka par astoņiem grādiem. Pašlaik līdzīgu normatīvu nav, bet aptuveni tāds temperatūras režīms arī tagad nodrošina apkures pieslēgšanu vismaz daudzdzīvokļu mājās. Apkures pieslēgšanu visām RNP pārvaldījumā esošajām mājām plānots uzsākt brīdī, kad diennakts vidējā gaisa temperatūra vairākas dienas pēc kārtas nepārsniegs plus astoņu grādu atzīmi, informē uzņēmumā.

Šogad uzņēmums Rīgas siltums (RS) jau laikus brīdināja, ka apmēram 40 mājām siltumenerģijas parādu dēļ apkures sezona varētu būtiski aizkavēties. Katru ziemu galvaspilsētā ir ēkas, kurās cilvēki salst, jo vai nu mājas pārvaldnieks, vai paši nav norēķinājušies par iepriekšējā sezonā piegādāto siltumu. Arī RNP atzīst, ka iedzīvotāju parāda summa par apkuri ir palielinājusies. RNP saviem klientiem, kuriem izveidojies parāds par apsaimniekošanu un saņemtajiem pakalpojumiem, vienu mēnesi piedāvāja iespēju noslēgt izlīgumus par pakāpenisku parāda atmaksu, nepiemērojot soda procentus. Šodien ir akcijas pēdējā diena. Tāpēc kopējā pamatparāda summa, kura tiks apmaksāta, pagaidām nav aprēķināta.

Pašlaik Rīgā siltas telpas ir galvenokārt skolās un bērnudārzos, pamazām sāk apsildīt arī slimnīcas un dažādas citas iestādes, kurās strādā daudz darbinieku un ir daudz apmeklētāju. Gan RS, gan RNP atgādina, ka centralizētajai siltumapgādei ēka tiek pieslēgta pēc tās iemītnieku vēlēšanās. RS pēc saviem ieskatiem siltumapgādei nevienu māju nepieslēdz. Iedzīvotājiem jāvēršas ar šādu lūgumu pie nama apsaimniekotāja, kurš vēršas pie siltumapgādes uzņēmuma. RNP norāda, ka vajadzīgs dzīvokļu īpašnieku kopības lēmums, un apkures sezonu var uzsākt kaut tūlīt. «Lai uzsāktu centrālā siltuma piegādi, dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašnieku kopībai ar balsu vairākumu jāpieņem lēmums par pirmstermiņa apkures sezonas uzsākšanu un tas jāiesniedz RNP klientu apkalpošanas centrā,» informē uzņēmumā. Dzīvokļu īpašnieku kopības lēmums uzskatāms par spēkā esošu, ja «par» lēmuma pieņemšanu nobalsojusi vairāk nekā puse (50% + 1) dzīvokļu īpašumu pārstāvju. Lēmumu iespējams iesniegt visos RNP Klientu apkalpošanas centros. Ar RNP klientu apkalpošanas centru sarakstu iespējams iepazīties interneta vietnē www.rnparvaldnieks.lv.

Savukārt RS atgādina, ka dzīvokļu īpašnieki, norādot adresi un dzīvokļa numuru, vai dzīvokļu īpašnieku pilnvarotās personas pēc rakstiska pieprasījuma var saņemt RS izziņu par norēķiniem par piegādāto siltumenerģiju, kurā norādīta izrakstītā ikmēneša summa, kad un kādā apjomā apsaimniekotājs veicis samaksu, un parāda apjoms.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: apkure, Rīgas siltums, RNP

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats