18. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Jadviga, Laura
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Rīgā pamazām ceļas dzīvokļu cenas
Rīgā pamazām ceļas dzīvokļu cenas
Autors: Arnis Kluinis / NRA.lv / 16. septembris 2013, 11:02
Rīgas standartapbūves dzīvokļu vidējā cena šā gada augustā nostiprinājusies virs 600 eiro par kvadrātmetru.


Cenas augušas, augušas un augušas – augusts bijis jau desmitais mēnesis pēc kārtas, kad neviena no lielākajām dzīvokļu tirdzniecības starpniekfirmām neziņo par vidējās cenas kritumu. Pašreizējā situācija izceļas ar pieauguma tendences stabilitāti tādā nozīmē, ka mākleru aprēķini par vidējo cenu praktiski sakrīt: Arco Real Estate izsaka Rīgas standartapbūves dzīvokļu vidējo cenu ar 604 eiro par kvadrātmetru, Latio – ar 602 eiro un Ober Haus – ar 601 eiro. Šie rezultāti ir ļoti uzkrītoši atšķirīgi no situācijas, kādu Neatkarīgā attēloja 2010. gada 6. septembra publikācijā par 2010. gada augustu un vasaru kopumā, kad cenas bija cēlušās straujāk, bet īsāku periodu un līdz līmenim, par kuru mākleru aprēķini atšķīrās: Arco Real Estate nosauca pat 612 eiro, bet Latio – 582 eiro un Ober Haus – 552 eiro. Kopš tā laika cenu atšķirības ir nivelējušās gan cenu krituma, gan tai sekojošās augšupejas fāzēs.

Cenu vienādošanos var izskaidrot ar mājokļu vienādošanos. Proti, daudzi dzīvokļi, kurus 2010. gadā vēl mēģināja pārdot, tagad no tirgus jau ir pazuduši: varbūt dzīvoklis ar visu ēku jau ir kļuvis par neapdzīvojamu graustu, bet varbūt, tieši otrādi, renovēts līdz virsstandarta kondīcijai, kas Latvijas iedzīvotājiem tiek piedāvāta, sākot ar 900 eiro par kvadrātmetru. Citos gadījumos dzīvoklis ir pārcelts uz īres tirgu varbūt šā vārda klasiskajā nozīmē, bet varbūt uzticēts lauku radiem apdzīvošanai līdz labākiem laikiem pret vienu cūkas kautķermeni par gadu; varbūt mājoklis tiek izmantots par noliktavu vai darbnīcu.

Dzīvokļu pārvērtībām nepieciešamo plašumu paver māklerkompānijas Nira fonds valdes locekles Jevgēnijas Markovas atzīmētais fakts, ka Latvijas iedzīvotāju izceļošana padarījusi liekus 75 līdz 100 tūkstošus mājokļu. Viņasprāt, šie objekti nestāvot tukši un veido dzīvokļu rezervi, kuras dēļ «mājokļu cena praktiski neaug, neskatoties uz darījumu skaita palielināšanos». Formulējums «cena praktiski neaug» radies, salīdzinot standartapbūves cenu svārstības +/–100 eiro intervālā pāris gadu laikā ar ekskluzīvo mājokļu segmentu, kur cenas daudz noteiktāk virzās uz 5000 eiro par kvadrātmetru. Šo virzību nosaka no ārzemēm piesaistīta nauda. Lielai daļai Latvijas iedzīvotāju nākas pieņemt zināšanai, ka viņu dzīvoklis vai pat māja maksā mazāk nekā viens kvadrātmetrs citā mājoklī tepat Latvijā, nevis kādā tālā pasaku zemē.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: cenas, dzīvokļi, nekustamais īpašums, Rīga

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats