28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Mobilo telefonu lietotājus sagaida būtiskas izmaiņas visā ES
Mobilo telefonu lietotājus sagaida būtiskas izmaiņas visā ES
Autors: Apollo.lv / 13. septembris 2013, 11:21
Eiropas Komisija (EK) trešdien pieņēma vērienīgu telesakaru tirgus reformu plānu, kas būtiski ietekmēs mobilo telefonu un interneta lietotājus.


Kā informē EK pārstāvniecībā Latvijā, EK priekšsēdētājs Žozē Manuels Barrozu ierosināja «Savienotā kontinenta» tiesību aktu paketi, kuru pieņemot, ievērojami samazināsies patērētāju maksājumi un birokrātija, ar kuru saskaras uzņēmumi, un gan lietotāji, gan pakalpojumu sniedzēji iegūs jaunas tiesības, tādējādi Eiropa varēs atkal kļūt par pasaules līderi digitālās attīstības jomā.

«Turpmākajam straujajam progresam ceļā uz Eiropas vienoto tirgu telesakaru jomā ir būtiska nozīme Eiropas stratēģisko interešu īstenošanā un ekonomikas attīstībā, pašā telesakaru nozarē un iedzīvotājiem, kas nav apmierināti ar to, ka viņiem nav pilnīgas un taisnīgas piekļuves internetam un mobilo sakaru pakalpojumiem,» sacīja Barrozu.

Līdz šim Eiropas Savienības (ES) vairākos posmos īstenotās reformas ir palīdzējušas mainīt to, kā ES tiek sniegti telesakaru pakalpojumi, taču šīs nozares darbība joprojām balstās uz 28 valstu tirgiem. Nav tāda telesakaru uzņēmuma, kas darbotos visā ES, un gan operatoriem, gan patērētājiem ir jāmaksā atšķirīga cena un jāievēro atšķirīgi noteikumi atkarībā no valsts.

Lai risinātu šīs problēmas, pašreizējā tiesību aktu paketē ir iekļaut vairāki galvenie elementi.

Vienota atļauja darbībai visās 28 dalībvalstis (nevis 28 atļaujas), tiesību aktos noteikti stingri «griesti» pakārtoto telesakaru tirgu regulēšanai (kam vajadzētu samazināt regulēto tirgu skaitu), noteikumu saskaņošana par to, kā operatori var nomāt piekļuvi tīkliem, kas pieder citiem uzņēmumiem, lai sniegtu konkurējošu pakalpojumu.

Jau no nākamā gada 1.jūlija tiks aizliegts pieprasīt maksu par saņemtajiem zvaniem, ceļojot pa ES. Uzņēmumi varēs izvēlēties, vai nu piedāvāt telefonpakalpojumu plānus, kuri ir spēkā visā Eiropas Savienībā («viesabonēšana kā vietēja abonēšana») un kuru cenas tiks noteiktas vietējā konkurencē valstī, vai ļaut saviem klientiem «atdalīt» pakalpojumus, proti - izvēlēties citu viesabonēšanas operatoru, kas piedāvā zemākas cenas (nepērkot jaunu SIM karti). Šā lēmuma pamatā ir 2012.gada Viesabonēšanas regula, kurā paredzēts, ka operatoriem līdz 2014.gada jūlijam būs jāsamazina vairumtirdzniecības cenas datiem līdz pat 67%.

Pašlaik uzņēmumi bieži nosaka papildu maksu par fiksētajiem un mobilajiem sakariem, ja tiek zvanīts no savas valsts uz citām ES valstīm. Īstenojot pašreizējo priekšlikumu, uzņēmumi par fiksētu ES zvanu nevarēs prasīt augstāku maksu nekā par vietējām tālsarunām. Maksa par mobilajiem savienojumiem ES teritorijā nevarētu būt augstāka par 0,19 eiro minūtē (plus PVN). Nosakot cenas, uzņēmumi varēs atgūt objektīvi pamatotas izmaksas, bet patvaļīgi noteikta peļņa par zvaniem Eiropas Savienībā vairs nebūs iespējama.

Tiks aizliegta interneta satura bloķēšana un ierobežošana; tiks panākta lietotājiem atvērta un pilnīga piekļuve internetam neatkarīgi no maksas par interneta pieslēgumu vai tā ātruma.

Uzņēmumi joprojām varēs sniegt «specializētus pakalpojumus» ar garantētu kvalitāti (piemēram, IPTV, video pēc pieprasījuma, lietojumprogrammas, tostarp augstas izšķirtspējas attēlu veidošana medicīnas vajadzībām, virtuālās operāciju zāles un mākoņdatošanas lietojumprogrammas ar intensīvu datu izmantojumu, kurām ir liela nozīme uzņēmējdarbībā), ja vien tas neietekmē interneta ātrumu, kas solīts citiem klientiem. Patērētājiem būs tiesības pārbaudīt, vai viņu interneta ātrums atbilst tam, par ko viņi maksā, un lauzt līgumu, ja šīs saistības netiek pildītas.

Patērētājiem būs jaunas tiesības, piemēram, tiesības uz līgumiem vienkāršā valodā, kuros iekļauta salīdzināmāka informācija, lielākas tiesības mainīt pakalpojumu sniedzēju vai līgumu, tiesības uz līgumu uz 12 mēnešiem, ja klients nevēlas līgumu uz ilgāku laiku, tiesības izbeigt līgumu, ja netiek nodrošināts solītais interneta ātrums, un tiesības uz e-pastu pāradresēšanu uz jaunu e-pastu pēc interneta pakalpojumu sniedzēja maiņas.

Tas ļaus Eiropas iedzīvotājiem nodrošināt plašāku piekļuvi 4G mobilajiem sakariem un Wi-Fi tīkliem. Mobilo sakaru operatori varēs izveidot efektīvākus pārrobežu investīciju plānus – to ļaus laika, ilguma un citu spektra piešķīruma nosacījumu labāka koordinācija. Dalībvalstīm joprojām būs galvenā atbildība, un tās turpinās gūt peļņu no saistītajiem maksājumiem no mobilo sakaru operatoriem, taču sakārtotā sistēmā. Jaunais regulējums arī paplašinās tirgu specifiskām telesakaru iekārtām.

EK ieteikums par nediskriminācijas pienākumiem un izmaksu aprēķina metodiku ir otrs šīs paketes elements, kas papildina ierosināto regulējumu un ir cieši ar to saistīts. Ieteikuma mērķis ir palielināt noteiktību investoriem, palielināt investīciju līmeni un samazināt atšķirības starp regulatoriem. Tas nozīmē, ka notiks turpmāka tādas maksas saskaņošana un stabilizēšana, kuru vēsturiskie operatori var prasīt par piekļuves sniegšanu saviem esošajiem vara kabeļu tīkliem, un tiks nodrošināts, ka piekļuves prasītājiem ir patiesi vienlīdzīga piekļuve tīkliem.

Ja tiks nodrošināti šādi konkurences ierobežojumi un diskriminācijas aizliegums, vairumtirdzniecības cenas piekļuvei «jaunās paaudzes» platjoslai noteiks tirgus, nevis regulatori, kas ļaus samazināt birokrātiju operatoriem.




Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Eiropas Komisija, mobilie telefoni, Žozē Manuels Barrozu

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats