19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Valdība mierina, ka veselības budžets mazāks nebūs
Valdība mierina, ka veselības budžets mazāks nebūs
Autors: Apollo.lv / 11. septembris 2013, 17:00
Papildu finansējums nākamā gada veselības budžetā nodrošinās tarifu pieaugumu vidēji par 6,4 procentiem, prognozē Veselības ministrija (VM).


Tieši šim mērķim 2014. gada veselības budžetā ieplānoti papildu 19 miljoni latu, no kuriem 16 miljonus latu paredzēts novirzīt darba samaksas palielināšanai mediķiem.

Pēdējās nedēļās izskanējusi dažāda un pat pretrunīga informācija par veselības nozares budžetu turpmākajiem gadiem. Publiski ir pieejamas vairākas versijas un aprēķini par to, cik liels varētu būt nākamā gada medicīnas budžets. Valdība nupat izskatījusi ziņojumu, kurā atainotais skaidri liecināja, ka nozares budžets nākamgad būs mazāks – ne tikai attiecībā pret iekšzemes kopproduktu, bet arī absolūtos skaitļos. Veselības ministrijā Neatkarīgajai gan paskaidroja, ka ziņojumā minētais bāzes finansējums esot jau novecojusi informācija.

Otrdien VM stāstīja par budžetu 2014. gadam arī Saeimas Sabiedrības veselības apakškomisijas deputātiem. Kā liecina Neatkarīgās rīcībā esošā informācija, saskaņā ar VM plāniem nākamgad nozares budžets būs 523,2 miljoni latu (projekts), šogad pēc pēdējiem grozījumiem tas ir 515,9 miljoni latu. Tātad jāsecina, ka naudas būs nedaudz vairāk. Papildus VM saņems 5,8 miljonus latu jaunajām politikas iniciatīvām, kuras saņem visas nozares, piemēram, minimālās darba algas palielināšanai, kas veselības nozarē prasa ap četriem miljoniem latu. Jauno politikas iniciatīvu īstenošanai tieši VM jomā atvēlēti 22,8 miljoni latu, no tiem ārstniecības personu darba samaksas paaugstinājumam – 15,5 miljoni latu, zāļu kompensācijas sistēmai – 3,1 miljons latu, ambulatoro rindu mazināšanai – 1,5 miljoni latu. Nedaudz mazāk par miljonu paredzēts stacionāro pakalpojumu rindu samazināšanai. Tomēr VM prasījums bija vismaz 70 miljoni latu, un tas nozīmē, ka lielākā daļa valsts vēlmju veselības nozarē paliks pagaidām neīstenotas, piemēram, nevarēs palielināt valsts kompensējamo apmēru C hepatīta ārstēšanai.

Salīdzinot izdevumus šogad un 2014. gadā, VM uzsver, ka ārstniecībai 2013. gadā atvēlēti 312,7 miljoni latu, taču nākamgad – 340 miljoni. Šogad kompensējamiem medikamentiem ir 78 miljonu latu budžets, nākamgad paredzēti 81,8 miljoni latu. Arī pašlaik budžeta projektā papildus piešķirtajiem līdzekļiem ir iespējams nodrošināt līdzvērtīgu pakalpojumu apjomu kā 2013. gadā un medicīnas darbinieku algu pieaugumu, norāda VM. Lai iegūtu vēl ienākumus, VM virza jaunus priekšlikumus, kuri izpelnījušies pretrunīgu vērtējumu – straujāk celt akcīzi tabakai, alkoholam, ieviest akcīzi atsevišķu neveselīgu pārtikas produktu grupām. Šogad, visticamāk, papildu naudas budžetā vairs nebūs.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: budžets, nauda, Veselības ministrija

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats