20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Cilvēkiem žēl zaudētās naudas par īri, bet īpašumu tomēr nepērk
Cilvēkiem žēl zaudētās naudas par īri, bet īpašumu tomēr nepērk
Autors: Apollo.lv / 22. augusts 2013, 11:48
Lai arī vairāk nekā 90% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju vēlētos savu privāto mājokli, patlaban katrs trešais respondents dzīvo radiniekiem piederošā vai īrētā īpašumā, liecina «DNB bankas» mājokļa pētījums, ko veicis pētījumu centrs SKDS.


Bankas pārstāve Egita Kancāne informē, ka absolūtais vairākums (82%) respondentu kā galveno iemeslu, kādēļ cilvēki izvēlas mājokli īrēt, nevis pirkt, min grūtības sakrāt naudu pirmajai iemaksai. Tajā pašā laikā vairāk nekā puse aptaujāto Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka mājokli tomēr labāk ir iegādāties, jo īrējot tiek «zaudēta» apsaimniekotājam iemaksātā nauda.

Kā būtisku iemeslu par labu mājokļa iegādei un nevis īrei gandrīz puse (46%) aptaujāto min to, ka regulārie īres maksājumi bieži vien ir augstāki par ikmēneša kredītmaksājumiem. 45% respondentu uzskata mājokļa pirkšanu par labu naudas ieguldīšanas veidu, jo domā, ka nākotnē, visticamāk, īpašumu cenas tikai pieaugs. Taču katrs desmitais (13%) norāda, ka īres dzīvokļu piedāvājums patlaban ir ļoti slikts.

Savukārt, rindojot galvenos iemeslus, kādēļ cilvēki izvēlas mājokļus īrēt, nevis pirkt, absolūtais vairākums Latvijas aptaujāto iedzīvotāju (82%) vispirms norādīja uz grūtībām sakrāt naudu pirmajai iemaksai.

Jāatzīmē, ka četriem no pieciem respondentiem trūkst pārliecības par spējām pildīt kredītsaistības nākotnē. Puse respondentu kā vienu no galvenajiem iemesliem minēja arī nogaidīšanu cerībā, ka nekustamo īpašumu cenas kritīsies, bet nedaudz mazāk cilvēku atzīmēja, ka īrētu dzīvesvietu vieglāk mainīt atbilstoši aktuālajiem dzīves apstākļiem nekā īpašumā iegādātu.

Pētījums atklāj Latvijā mājokļu tirgū valdošo situāciju: patlaban 45% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju dzīvo īpašumā, kas pieder pašam, bet 16% - dzīvesbiedram vai dzīvesbiedrei piederošā mājoklī. Savukārt vairāk nekā trešā daļa respondentu dzīvo īrētā vai radinieku īpašumā esoša mājoklī (attiecīgi 15% un 22%).

Lai arī savs mājoklis nepieder vairāk nekā trešdaļai Latvijas iedzīvotāju, turpmāko 12 mēnešu laikā īpašumu iegādāties plāno tikai seši procenti aptaujāto. Katrs trešais respondents atbildēja, ka iecerējis veikt kapitālo vai kosmētisko remontu savā esošajā mājoklī, bet septiņi procenti domā īrēt citu īpašumu. Gandrīz puse jeb 46% respondentu neplāno darīt neko no minētā.

Ja respondentiem būtu iespēja izvēlēties, kādā mājoklī dzīvot, 94% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju izvēlētos tādu māju vai dzīvokli, kas būtu reģistrēts uz paša vārda, un tikai divi procenti vislabprātāk dzīvotu īrētā mājoklī.

Interesanti, ka, izvēloties savu «sapņu mājvietu», gandrīz katrs trešais respondents gribētu māju Latvijas laukos. «Sapņu dzīvesvietas» topa otrajā vietā ierindojas māja Spānijas dienvidos (14%), bet trešo vietu dala māja Jūrmalā (12%) vai Rīgā, Mežaparkā (12%).

Privātmāju laukos pārsvarā izvēlētos iedzīvotāji, kuri ģimenē galvenokārt sarunājas latviski (attiecīgi 40% latviski un 13% krieviski), bet citus piedāvātos variantus biežāk minējuši cilvēki, kuru galvenā sarunvaloda ir krievu.

Zīmīgi, ka dzīvokļi, lai kur tie arī atrastos - Rīgas centrā vai jaunajā projektā kādā no Rīgas mikrorajoniem - ir «sapņu mājvieta» vien aptuveni katram desmitajam aptaujātajam, norāda Kancāne.

Pētījumu centrs SKDS DNB bankas mājokļa pētījumu veicis šī gada jūlijā. Tajā piedalījās 1005 respondenti no visas Latvijas vecumā no 18 līdz 74 gadiem.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: aptauja, dzīvokļu īre, īre, komunālie maksājumi, personīgais dzīvoklis

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats