28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Latvija izdos ASV kibernoziegumos apsūdzēto Čalovski
Latvija izdos ASV kibernoziegumos apsūdzēto Čalovski
Autors: IR.lv / 6. augusts 2013, 15:57
Latvijas valdība šodien nolēma izdot ASV kibernoziegumos apsūdzēto Latvijas pilsoni Denisu Čalovski, vēsta aģentūra LETA. Tieslietu ministrs Jānis Bordāns (VL-TB/LNNK) norādīja, ka Čalovska nogādāšana ASV, visticamāk, nav vienas dienas jautājums un atturējās lēmumu komentēt.


Čalovska izdošana Latvijas politikas dienaskārtībā ir jau ilgāku laiku, tomēr lēmums kavējās, jo izdošanas normatīvā bāze apstrīdēta Satversmes tiesā, turklāt valdošās koalīcijas starpā šajā jautājumā nevalda vienprātība - pret izdošanu ir Reformu partijas (RP) politiķi.

Čalovska advokāts Saulvedis Vārpiņš paziņoja, ka nekavējoties vērsīsies Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT), lai lūgtu pagaidu noregulējumu, proti, apturētu jaunieša izdošanu ASV. Vārpiņš pēc valdības sēdes žurnālistiem norādīja, ka šāds lēmums ECT jāpieņem 24 stundu laikā. "Es ceru, ka lidostā jau nestāv lidmašīna ar iesildītiem motoriem un negaida Čalovski," sacīja Vārpiņš, vienlaikus atzīstot, ka pieļauj šādu situāciju.

Izdošana ir galējais risinājums, ja paši vairs netiek galā, norādīja Vārpiņš. Tāpēc viņš joprojām uzskata, ka Čalovski būtu jātiesā Latvijā, nevis ASV un ECT plāno vērsties tuvāko stundu laikā. Advokātam nebija atļauts piedalīties šī jautājuma izskatīšanā valdībā, tāpēc viņš pārmeta, ka uzklausīta tikai viena puse, bet Čalovska pārstāvjiem nav bijusi iespēja aizstāvēties. Jaunieša atbalstītāji gan piedalījās piketā pie valdības ēkas.

Jau vēstīts, ka ASV federālie prokurori izvirzījuši apsūdzības trim iespējamiem Austrumeiropas kibernoziedzniekiem - Krievijas pilsonim Ņikitam Kuzminam, Rumānijas iedzīvotājam Mihajam Paunesku un Latvijas iedzīvotājam Čalovskim, kurš pazīstams ar iesauku Miami. ASV tiesībsargājošās iestādes uzskata, ka trīs aizturētie ir atbildīgi par datorvīrusa "Gozi Virus" radīšanu un uzturēšanu. Ar to inficēts vairāk nekā miljons datoru visā pasaulē, tostarp ap 40 000 datoru ASV. Vīruss nonācis pat ASV Nacionālās aeronautikas un kosmosa pārvaldes (NASA) datoros.

Internetā publiski pieejamā informācija liecina, ka "Gozi Virus" radīts, lai piekļūtu datiem par svešiem banku kontiem un pēc tam iztukšotu tos. Ar vīrusu dators varēja tikt inficēts, atverot šķietami nekaitīgu "PDF" formāta failu. Ar datorvīrusa palīdzību no banku kontiem visā pasaulē izzagti vairāki miljoni ASV dolāru - kopējās finansiālās pretenzijas pret grupu ir vismaz 50 miljoni dolāru, ieskaitot gan nozagto naudu, gan vīrusa radītos zaudējumus.

Čalovski Federālais izmeklēšanas birojs (FIB) apsūdz par to, ka viņš ir pārdevis "Gozi" vīrusam domāto pārlūka injekciju 2011.gada janvārī. Pārlūka injekcija izplatās ar vīrusu palīdzību un maina bankas mājaslapas izskatu, ieliekot tur lūgumu sniegt dažādas ziņas, tostarp arī par bankas karti. Šie dati pēc tam tiek izmantoti kontu apzagšanai. Čalovskis pats naudu no kontiem nav zadzis, taču saņēmis atlīdzību par programmatūras izstrādi, kuru viņam esot pasūtījis Kuzmins.

Pats Čalovskis savu vainu neatzīst un noliedz, ka būtu apzināti veidojis datorvīrusu. Viņa datorzināšanas nemaz neesot tik lielas šādam noziegumam. Pēc Vārpiņa stāstītā, virkne Latvijas advokātu ir iesaistījusies par kibernoziegumiem ASV apsūdzētā Latvijas pilsoņa Čalovska aizstāvēšanā un dara to bez atlīdzības jeb ''pro bono'', jo cīnās par principu, lai nebūtu iespējama plašāka Latvijas pilsoņu izdošana ASV.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: ASV, Deniss Čalovskis, Jānis Bordāns

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats