19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » ELVI: Aizdomas, ka Ekonomikas ministrija darbojas pret vietējiem tirgotājiem
ELVI: Aizdomas, ka Ekonomikas ministrija darbojas pret vietējiem tirgotājiem
Autors: Anete Jansone, BIZNESS.LV / 10. jūlijs 2013, 9:50
SIA Pārtikas tirdzniecības apvienība (ELVI zīmola turētājs), pēc detalizētas iepazīšanās ar pašreiz Ekonomikas ministrijā izstrādē esošo „Negodīgas mazumtirdzniecības prakses likumprojektu” (VSS-842), viennozīmīgi var apgalvot, ka likumprojekts ir izstrādāts konkrētas tautsaimniecības nozares interesēs un faktiski ir vērsts pret nacionālajiem mazumtirgotājiem. „Ja likums šādā redakcijā tiks atbalstīts Saeimā, visā Latvijā var tikt iznīcināti desmitiem mazo un vidējo veikalu un tūkstošiem darba vietu,” uzskata SIA „Pārtikas tirdzniecības apvienība” komercdirektore Laila Vārtukapteine.


„Mēs uzskatam, ka nepieciešamas nopietnas diskusijas par šo likumprojektu, jo tā pieņemšana šādā redakcijā apdraud virkni nacionālā kapitāla mazumtirgotājus. Nevar pieļaut, ka likumprojekts strādā pret nacionālās tautsaimniecības nozari, kura gadā valstij ienes daudzus miljonus latu nodokļos un nodrošina tūkstošiem darba vietas visā Latvijā,” uzskata L.Vārtukapteine.

„Publiskās diskusijās un arī tajās tikšanās reizēs, kad, kopā ar Latvijas Tirgotāju asociācijas pārstāvjiem esam savu viedokli izteikuši Ekonomikas ministrijas vadībai, radās sajūta, ka tiekam uzklausīti formāli un, iespējams, lēmums jau ir pieņemts,” uzskata L.Vārtukapteine, piebilstot, ka pašreizējā redakcijā likums ir tikai un vienīgi piegādātāju interesēs, bet jebkuram likumam ir jānodrošina visu pušu intereses tirgus sakārtošanas un godīgas konkurētspējas nodrošināšanai.

„Kā jau to vairākas reizes esam publiski uzsvēruši, - mums nav nekas pret to, ka šāds likums tiek izstrādāts, un, ka tirgus un „spēles noteikumi” tiek reglamentēti, taču šim likumam ir jāsakārto nozare, nevis jāpārstāv vienas konkrētas uzņēmumu grupas intereses,” skaidro L.Vārtukapteine.

„Likumprojektā minētie ierobežojumi un definējumi, piemēram, „būtisks mazumtirgotājs”, ir tieši vērsti pret mazo un vidējo tirgotāju interesēm, un tikpat labi būtu jāattiecina arī uz piegādātājiem/ražotājiem, atbilstoši to tirgus daļas lielumam. Tāpat, godīgas konkurences veicināšanai, likumā būtu jāiestrādā vairāki ierobežojumi ražotājiem/piegādātājiem. Piemēram, vajadzētu aizliegt tieši vai netieši uzspiest vai ierobežot minimālo pasūtījuma apjomu, norēķinu un piegāžu kārtību, kā arī tieši vai netieši uzspiest vai ierobežot preču sortimentu, iepirkuma apjomu, pārdošanas cenu, uzcenojumu un izvietojumu. Tāpat ELVI pārstāvji uzskata, ka vajadzētu aizliegt uzspiest mārketinga aktivitātes.

Bez tam likumprojektā ir jāparedz norma, ka tirgotājs drīkst vienoties ar piegādātāju/ražotāju, par lietām/darbībām, kas ir paša piegādātāja/ražotāja vēlme un iniciatīva, piemēram, šādas būtiskākās lietas – preču atgriešanas iespējamība, piegādāto preču derīguma termiņi u.c.,” uzskata L.Vārtukapteine.

Piedāvājam likumprojektā mainīt arī piedāvāto sodu aprēķina metodiku, tas ir - sods būtu jāmaksā no apgrozījuma ar konkrēto piegādātāju/ražotāju, pret kuru ir pārkāptas likuma normas, nevis no visa tirgotāja neto apgrozījuma.

„Mēs gribētu ticēt, ka mūsu valstī ir pagājuši tie laiki, kad likumi, kas ietekmē visas valsts ekonomiku un desmitiem tūkstošu cilvēku likteņus, tiek klaji un publiski pieņemti šauras uzņēmēju grupas interesēs,” uzsver L.Vārtukapteine.

Latvijas nacionālā mazumtirgotāja ELVI prioritāte ir vietējais cilvēks, viņa ikdienas vajadzības, dzīves kvalitāte, vieta, kurā viņš dzīvo. Mūsu uzdevums ir nodrošināt pircējus ar  svaigu piedāvājumu un būt par draudzīgu, viņiem saprotamā valodā runājošu dzīves sastāvdaļu. SIA „Pārtikas tirdzniecības apvienība” ir zīmola ELVI turētājs un franšīzes devējs, kas nodrošina veikalu sekmīgu darbību, garantē mārketinga atbalstu, vienotu iepirkumu, IT nodrošinājumu, tirdzniecības atbalstu veikala iekārtošanas laikā un ikdienas darbā. 



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Ekonomikas ministrija, ELVI, negodīga komercprakse, Negodīgas mazumtirdzniecības prakses likumprojekts, Pārtikas tirdzniecības apvienība

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats