19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Depozīta sistēmā iesaistītos uzņēmējus atbrīvos no dabas resursu nodokļa
Depozīta sistēmā iesaistītos uzņēmējus atbrīvos no dabas resursu nodokļa
Autors: Apollo.lv / 23. maijs 2013, 15:55
Lai nodrošinātu depozīta sistēmas ieviešanu dzērienu iepakojumam no 2015.gada, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) sagatavojusi grozījumus Iepakojuma likumā un Dabas resursu nodokļa likumā, kas paredzēs sistēmā iesaistītajiem uzņēmējiem atbrīvojumu no dabas resursu nodokļa.


VARAM pārstāve Maija Pētermane informē - ministrs Edmunds Sprūdžs akcentē, ka depozīta sistēmas ieviešana ir viena no būtiskākajām iniciatīvām vides jomā, kuru īstenojot ieguvumi vides tīrībā un dabas sakoptībā, kā arī iedzīvotāju izpratnē par videi draudzīgāku dzīvesveidu būs nenovērtējami.

«Arī uzņēmējiem, iesaistoties šajā sistēmā, būs ne tikai pienākumi, bet arī praktiski ieguvumi nodokļa atbrīvojuma veidā, kā arī sava tēla kā atbildīga un videi draudzīga uzņēmuma veidošanā,» pauž ministrs.

Ministru kabinets jau 23.aprīlī, apstiprinot koncepciju par depozīta sistēmas ieviešanu, pauda konceptuālu atbalstu šai iniciatīvai un līdz ar to VARAM izstrādājusi atbilstošus grozījumus Iepakojuma likumā.

Likumprojektā noteikts, ka depozīta sistēma ir viena un vienota visā valstī un tās piemērošanu nodrošina viens bezpeļņas operators.

Šī operatora pienākums būs sistēmas tehniskā ieviešana un uzturēšana, informācijas uzskaite un kontrole, depozīta sistēmas iesaistīto tirgotāju un ražotāju reģistrācija, līgumu slēgšana ar apakšuzņēmējiem.

Iecerēts, ka pēc depozīta sistēmas ieviešanas dabas resursu nodoklis nebūs jāmaksā uzņēmējiem - depozīta sistēmas dalībniekiem. Savukārt tiem, kas sistēmā nebūs iesaistījušies un būs pārkāpuši Iepakojuma likuma normas, dabas resursu nodokļa likme būs augstāka.

Plānots, ka no 2015.gada 1.janvāra depozīta sistēmu ieviesīs atkārtoti lietojamam un vienreiz lietojamam dzērienu iepakojumam - PET un stikla pudelēm, kā arī skārda bundžām.

Efektīvas depozīta sistēmas ieviešanas rezultātā jau pēc viena gada no patērētājiem tiks atpakaļ savākti 80% no atkārtoti lietojamā dzēriena iepakojuma, bet no vienreiz lietojamā dzēriena iepakojuma tiks pārstrādāti 60%.

Grozījumi Iepakojuma likumā un Dabas resursu nodokļa likumā ceturtdien, 23. maijā, izsludināti valsts sekretāru sanāksmē.




Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: depozītu sistēma, Nodokļi, PET, VARAM

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats