28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Ievērojami pieaug uzņēmēju atbalsts pārejai no lata uz eiro
Ievērojami pieaug uzņēmēju atbalsts pārejai no lata uz eiro
Autors: www.apollo.lv / 12. marts 2013, 13:03
Latvijas pāreju uz eiro atbalsta 41,2% uzņēmēju, kas ir ievērojams pieaugums salīdzinājumā ar 34,6% uzņēmēju pērnā gada septembrī, liecina bankas «Citadele» un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS veiktā uzņēmēju aptauja.



Vairāk nekā puse jeb 59% uzņēmēju, kas atbalsta eiro ieviešanu, ir uzņēmumi, kuru apgrozījums ir vairāk nekā viens miljons latu. Tāpat atbalstu eiro ieviešanai vairāk pauž tie uzņēmumi, kas nodarbina vairāk nekā 10 darbinieku, šajās uzņēmēju grupās atbalsts eiro ieviešanai pārsniedz 50%.

Lielāks atbalsts eiro ieviešanai ir eksportējošo uzņēmēju vidū. Pāreju uz eiro atbalsta 57% uzņēmēju, kuru darbība saistīta ar eksportu, un tikai 38% no uzņēmējiem, kuri strādā uz vietējo tirgu un neeksportē.

«Būtiski, ka šoreiz valūtas maiņa ir nevis ekonomisko satricinājumu rezultāts, bet pārdomāts un ilgtermiņa projekts, un tas paver iespējas gan labāk izprast, gan sagatavoties eiro ieviešanai. Redzam, ka vislielākie eiro atbalstītāji ir eksportētāji un lielo uzņēmumu pārstāvji, kam eiro ieviešana lielā mērā atvieglos ikdienu,» teic «Citadele» galvenais ekonomists Zigurds Vaikulis.

Toties eiro skeptiķu skaits ir samazinājies. 2012.gada decembrī 15,7% uzņēmumu vadītāju drīzāk neatbalstīja eiro ieviešanu, bet 2012.gada septembrī šo atbildi pauda 18% uzņēmumu vadītāju. Savukārt nemaz neatbalsta lata pāreju uz eiro 19,3% uzņēmēju, bet pērnā gada septembrī tie bija 22,1%.

Vēl joprojām daļa uzņēmēju norāda, ka viņu attieksme pret pāreju uz eiro ir neitrāla - tā norādīja 21,6% uzņēmēju (20,1% septembrī, 2012). Savukārt līdz 2,2% robežai, salīdzinot ar 5,1% pērnā gada septembrī, samazinājies to uzņēmēju skaits, kuriem nav viedokļa par Latvijas pievienošanos eiro zonā.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: aptauja, eiro, Uzņēmēji

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats