24. aprīlis, Trešdiena
Vārda dienas: Nameda, Visvaldis
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » FM: Latvijas rūpniecības izaugsme janvārī piebremzējusies
FM: Latvijas rūpniecības izaugsme janvārī piebremzējusies
Autors: Apollo.lv / 6. marts 2013, 17:18
Pēc pagājušā gada pēdējos mēnešos uzrādītā spēcīgā kāpuma Latvijas rūpniecības izaugsme janvārī ir kļuvusi būtiski lēnāka, un kopējais gada izaugsmes temps rūpniecībā ir samazinājies līdz 1,9%, salīdzinot ar decembrī fiksēto 10,4% pieaugumu.



Kā skaidro Finanšu ministrijā, atšķirībā no pagājušā gada nogales, kad rūpniecības izaugsmi virzīja galvenokārt apstrādes rūpniecība, šā gada janvārī rūpniecības kopējais pieaugums ir sasniegts, tikai pateicoties kāpumam elektroenerģijas un gāzes apgādes nozarē par 6,7%, kamēr apstrādes rūpniecībā izaugsme ir apstājusies, bet ieguves rūpniecībā fiksēts samazinājums par 1,2%.

Lai gan gada izaugsmes tempi apstrādes rūpniecībā janvārī ir strauji kritušies, noslīdot no 10% decembrī līdz nullei, un mēneša laikā nozarē fiksēts 3,6% kritums, to lielā mērā ir noteicis samazinājums tādās jomās kā ķīmijas un farmācijas produktu ražošana, kā arī iekārtu un ierīču remonts, kur tradicionāli mēnešu ietvaros ir vērojamas lielas svārstības. Tajā pašā laikā pozitīvi ir tas, ka divās no trim lielākajām Latvijas apstrādes rūpniecības nozarēm – pārtikas produktu, kā arī metālu un metālu izstrādājumu ražošanā ir saglabājusies pozitīva gada izaugsme.

Pārtikas produktu ražošana, kas jau no pagājušā gada otrās puses uzrādīja arvien labākus rādītājus, šā gada janvārī sasniegusi jau divciparu skaitļos mērāmu pieaugumu – 10,2%, bet metālu ražošanā, neraugoties uz finanšu problēmām nozares lielākajā uzņēmumā, izaugsme ir veidojusi 4,1%. Sarežģītāka situācija ir koksnes un koksnes izstrādājumu ražošanā, kur izaugsmes tempi pakāpeniski ir mazinājušies jau 2012.gada laikā, un šā gada janvārī nozare ir noslīdējusi mīnusos, salīdzinājumā ar iepriekšējā gada attiecīgo mēnesi samazinoties par 6%.

Straujo izaugsmes tempu samazinājumu apstrādes rūpniecībā jūtami ir ietekmējis arī tā sauktais bāzes efekts, kad pagājušā gada janvārī apstrādes rūpniecība bija uzrādījusi strauju kāpumu, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi palielinoties par 5,1%. Tas liek domāt, ka jau nākamajos mēnešos gada pieauguma tempi apstrādes rūpniecībā atkal varētu kļūt augstāki, tomēr nesasniedzot pagājušā gada spēcīgos pieauguma rādītājus.

Par to liecina arī apstrādes rūpniecības rādītāji kaimiņvalstīs. Igaunijā pēc pagājušā gada vidū atsevišķos mēnešos piedzīvotās lejupslīdes gada pieauguma tempi atkal sasnieguši 4%, bet Lietuvā apstrādes rūpniecības pieaugums saglabājas 10% līmenī.

Arī Eiropas patērētāju un uzņēmēju konfidences rādītāji (ESI indekss) februārī ir paaugstinājušies jau ceturto mēnesi pēc kārtas, tostarp uzlabojums bijis arī rūpniecībā. Latvijā pēdējā mēnesī kopējais ESI indekss gan nedaudz pazeminājies, tomēr rūpniecībā uzņēmēju noskaņojums stabili turpina uzlaboties un šobrīd ir sasniedzis augstāko līmeni kopš 2008.gada sākuma.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Finanšu ministrija, rūpniecība

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats