24. aprīlis, Trešdiena
Vārda dienas: Nameda, Visvaldis
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Izvēršas skandāls par Vienotības nomelnošanu
Izvēršas skandāls par Vienotības nomelnošanu
Autors: Ilze Zālīte / NRA.lv / 6. marts 2013, 10:02
Šodien žurnālists Lato Lapsa sola atklāt detaļas par avīzi gandrīz miljons eksemplāru tirāžā, kurā tiek celti gaismā daudzi nesmukumi par partijas Vienotība saimniekošanu, tās biedriem un viņu ģimenes locekļiem.


Tikmēr Vienotība šo izdevumu uzskata par zemisku priekšvēlēšanu akciju un ir gatava vērsties Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā.

Krāsainajā izdevumā Vienotība, PIETIEK! ar astoņām lappusēm lasāmi vairāki raksti gan par labklājības ministres Ilzes Viņķeles vīra dāsno 1400 latu pensiju, gan par Saeimas spīkeres Solvitas Āboltiņas vīra biznesa interesēm, arī par premjera Valda Dombrovska ģimenes savdabīgajām attiecībām ar Hipotēku un zemes banku un Vienotības Rīgas mēra amata kandidātes Sarmītes Ēlertes vērā ņemamo atalgojumu. Bezmaksas avīzi veido raksti, kas dažādos laikos jau ir bijuši publicēti žurnālistam Lato Lapsam piederošajā interneta portālā pietiek.com, savukārt avīzes izdevējs ir SIA FOX Communication, kura īpašnieks ir L. Lapsas brālis Endo.

Uzskata par zemisku kampaņu

Vienotības politiķi pauž sašutumu par izdevumu, kurā pieminēta nepatīkama informācija gan par vadošajām amatpersonām, gan viņu ģimenes locekļiem. Pirmdien Vienotības valdē šis jautājums tika skatīts, vienojoties par nepieciešamību vērsties pie kontrolējošām institūcijām.

Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa sarunā ar Neatkarīgo atzina: «Ir sākusies priekšvēlēšanu cīņa, kurā izmanto viszemiskākās metodes, lai saglabātu varu Rīgā. Patiesie nomelnošanas kampaņas pasūtītāji nav gatavi iznākt dienas gaismā un atklāti diskutēt, bet izmanto ķengu un melnā PR [sabiedrisko attiecību] metodi. Ceru, ka sabiedrība ir pietiekami gudra, lai atšķirtu patiesību no klajiem meliem. Ilzes Viņķeles vīra pensijas apmērs nav noslēpums, tāpat kā mana vīra profesionālā darbība. Taču šajā ķengu lapā patiesi fakti ir savīti ar meliem un izdomājumu. Šī cīņa ir brutāla un ciniska, jo neviens nedomā par mūsu tuviniekiem un bērniem. Tā ir neiedomājama cietsirdība. Nezinu, kā lai skaidroju saviem bērniem, ka tētim nedraud nekāds bankrots,» emocijas neslēpa Saeimas spīkere. Viņa arī piebilda, ka pārsteidzoša ir bezmaksas avīzes tirāža, proti, 960 000 eksemplāru, kuru izgatavošana un izplatīšana, pēc pašiem pieticīgākajiem aprēķiniem, izmaksājusi apmēram 30 000 latu.

Sašutumu par faktiem, kas minēti izdevumā, Neatkarīgajai pauda arī Vienotības Saeimas frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis, kura fotogrāfijas izvietotas uz avīzes vāka, kā arī labklājības ministre Ilze Viņķele, kura tomēr nevēlējās sīkāk komentēt sava vīra pensijas apmērus. Dz. Zaķis gan norāda, ka visi laikrakstā minētie izdomājumi un fakti savulaik jau ir bijuši publicēti, tādēļ teorētiski tas neesot nekas jauns. Tomēr avīzes izplatīšana 960 000 eksemplāros liecinot, ka «šis ir labi apmaksāts melnais PR ar mērķi nomelnot Vienotību pirms pašvaldību vēlēšanām».

Gatavi vērsties KNAB

Pats Lato Lapsa sarunā ar Neatkarīgo nenoliedza, ka viņam ir vistiešākā saistība ar izdevumu Vienotība, PIETIEK!, taču sīkākus paskaidrojumus viņš grasās sniegt šīsdienas preses konferencē. Tikmēr Vienotības ģenerālsekretārs Artis Kampars Neatkarīgajai uzsvēra: «Primāri vēlamies noskaidrot, kas ir šā izdevuma finansētājs. Kopš 2. februāra valstī ir sācies priekšvēlēšanu aģitācijas periods, kura laikā tiek uzskaitītas visas aģitācijas aktivitātes un tam izlietotie līdzekļi. Šī ķengu lapa nav avīze, bet gan vistiešākā priekšvēlēšanu aģitācija, kas vērsta pret Vienotību, tādēļ esam gatavi vērsties Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB).» Tādu pašu viedokli vakar Latvijas Radio pauda arī portāla pietiek.com līdzīpašniece, žurnāliste Agnese Margeviča. Viņa atzīst, ka ir bijusi nepatīkami pārsteigta, ka viņas savulaik veidotās publikācijas ir izmantotas izdevumā, kas uzskatāms par klaju priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu, ko daži veikli cilvēki cenšoties pasniegt kā objektīvu masu informācijas līdzekli. A. Margēviča arī ir pārliecināta, ka šādi tiek mēģināts apiet priekšvēlēšanu aģitācijas ierobežojumus.

Top vēl vairāki izdevumi

Jāpiebilst, ka nomelnojošu skrejlapu, bukletu un pat kampaņu veidošana ar mērķi pirms vēlēšanām kompromitēt oponentus nav nekas jauns. 2002. gadā Latvijas ceļš tika vainots Tautas partiju nomelnojošu skrejlapu izplatīšanā, savukārt 2006. gadā pirms 9. Saeimas vēlēšanām līdzīgu kampaņu piedzīvoja Aivars Lembergs un zaļzemnieki. Tiesa, kad Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) sāka publiski attaisnoties, KNAB to vērtēja kā pieļaujamo priekšvēlēšanu izdevumu pārsniegumu un pieprasīja valsts budžetā atmaksāt 11 600 latu.

ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis norāda, ka šābrīža nomelnošanas kampaņa pret Vienotību esot ļoti līdzīga tai pieredzei, ko savulaik piedzīvoja ZZS, tādēļ būšot interesanti pavērot, vai KNAB arī šoreiz izrādīs tādu pašu stingrību.
Tikmēr neoficiāli izskan informācija, ka L. Lapsa šobrīd esot sagatavojis vēl trīs kompromitējošas avīzes, proti, Nacionāļi, PIETIEK!, Reformisti, PIETIEK! un Saskaņieši, PIETIEK!.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Endo Lapsa, Lato Lapsa, pietiek, Vienotība

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats