20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Vides akcijā vērš uzmanību uz bojāgājušiem darba vietās
Vides akcijā vērš uzmanību uz bojāgājušiem darba vietās
Autors: Inga Paparde / NRA.lv / 26. februāris 2013, 12:37
Trīsdesmit četras nāves darba vietā – tas ir divreiz vairāk nekā vidēji Eiropas Savienībā, atklājot sociālo akciju, kuras mērķis ir pievērst sabiedrības uzmanību darba drošības jautājumiem, uzsvēra Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) eksperts Ziedonis Antapsons.


Par dramatisko situāciju Rīga, Esplanādē, akcijas laikā atgādinās 34 ar palagiem apsegtu cilvēka ķermeņu atveidojumi.

Arodbiedrības norāda, ka visbiežāk darba nelaimes gadījumi notiek darbinieku neuzmanības un pārgalvības dēļ, taču arī tāpēc, ka darba devēji nevērīgi attiecas pret darba drošības un aizsardzības jautājumiem. LBAS veiktās aptaujas dati rāda: teju katrs trešais aptaujātais jeb 31 procents strādājošo atzīst, ka viņa darba vietā visi ar darba drošību saistītie jautājumi tiek uztverti kā formalitāte. Tikpat liela daļa aptaujas dalībnieku atklāj, ka viņu darba vietās darba drošības instruktāža izpaužas kā parakstīšanās instruktāžu žurnālā – darba instruktāža nenotiek un ar darba drošību saistītie jautājumi netiek pārrunāti. Regulāras un kvalitatīvas darba drošības instruktāžas saņem tikai piektdaļa aptaujāto. Uz jautājumu, vai vienmēr ievēro darba drošības noteikumus, apstiprinoši atbildēja vien 30 procentu strādājošo, bet vairāk nekā puse jeb 66 procenti aptaujāto atzinuši, ka ievēro tikai tos noteikumus, kuru pārkāpums var radīt tiešus draudus viņu dzīvībai.

LBAS darba aizsardzības speciālists Mārtiņš Pužulis uzsver, ka kāpt jaunceltnē bez nodrošinājuma vai ķiveres, strādāt mežsaimniecības darbos bez instruktāžas par pareizu meža tehnikas lietošanu ir tas pats, kas lēkt uz galvas upē nezināmā vietā. Tomēr, neraugoties uz šādu it kā vispārzināmu patiesību, arodbiedrību aptaujā katrs ceturtais strādājošais pauda apņēmību atteikties no individuālajiem darba aizsardzības līdzekļiem (piemēram, darba cimdiem, ķiveres, aizsargbrillēm), ja darba devējs piedāvātu paaugstināt darba algu. «Šie aptaujas dati liecina, ka sabiedrības attieksme pret savu veselību un pat dzīvību ir pavirša,» saka M. Pužulis.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: ES, Esplanāde, LBAS, Mārtiņš Pužulis, Ziedonis Antapsons

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats