24. aprīlis, Trešdiena
Vārda dienas: Nameda, Visvaldis
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Piecu gadu laikā plāno apvienot LTV un LR
Piecu gadu laikā plāno apvienot LTV un LR
Autors: Kate Namniece, BIZNESS.LV / 9. janvāris 2013, 11:52
Latvijas Televīziju (LTV) un Latvijas Radio (LR) plānots apvienot piecu gadu laikā, izveidojot jaunu mediju, to paredz Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) otrdien, 8.janvārī, prezentētā jaunā Latvijas Sabiedriskā medija (LSM) koncepcija.


Pēc NEPLP paustā, jauna medija izveidei būs nepieciešami 42 miljoni latu, un LMS mērķis būtu ievērojami palielināt auditoriju.

NEPLP iecerējusi, ka auditorijas pieaugums būs no 50% Latvijas iedzīvotāju 2013.gadā līdz 75% Latvijas iedzīvotāju 2018.gadā, un tāpat par mērķi noteikts Latvijas spēcīgākā interneta medija izveide, kā arī sabiedrības interešu aizstāvība.

Kā LSM koncepcijā norādījusi NEPLP – tradicionālie mediji ir vien no jomām, kas digitālās revolūcijas ietekmē piedzīvo būtiskas izmaiņas, atzīmējot, ka veiksmīgākie sabiedriskie mediji Eiropā jau pieņēmuši kā realitāti to, ka radio, televīzija vai internets ir tikai satura pārraidīšanas veids.

Vairāku valstu, tostarp Somijas, Igaunijas, Lielbritānijas, Dānijas, Vācijas, sabiedriskie mediji radio, televīzijas un interneta platformas apvienojuši vienā organizācija, un, kā uzsver NEPLP, balstoties uz šiem piemēriem, LSM izveide ļaus koncentrēties uz galveno sabiedriskā medija uzdevumu, proti, neatkarīgi no pārraides veida, veidot sabiedrībai vajadzīgu saturu, kuru nekad pilnā mērā neradīs komerciālās radiostacijas.

Par LSM satura prioritātēm noteiktas ziņas un informatīvi analītiskas programmas, izglītība un zinātne, bērnu un pusaudžu raidījumi, kā arī kultūras programmas.

Paredzēts izveidot vienotu LSM, kurā būtu apvienoti televīzijas tiešraides kanāli un arhīvs, radio tiešraides stacijas un arhīvs, kā arī interneta medijs. NEPLP aprēķinājis, ka, apvienojot LTV un LR, varēs ietaupīt vismaz piecus miljonus latu piecu gadu laikā, bet, lai nodrošinātu LSM attīstību Eiropas prasībām, būs nepieciešamas 42 miljonu latu investīcijas piecu gadu laikā LSM tehniskajā nodrošinājumā un telpās.

NEPLP iecerējis, ka aptuveni 47% no šīm izmaksām varētu segt no pašu ienākumiem, bet atlikušo daļu – no Eiropas Savienības un valsts budžeta līdzekļiem.

Izpildot vairākus priekšnosacījumus un gūstot sabiedrības atbalstu, uzturēšanas izmaksu segšanai apsverama medija nodevas un iezīmētās iedzīvotāju ienākuma nodokļa daļas ieviešana no 2015. gada .

Tāpat NEPLP arī piedāvā, ka medija pamatdarbība notiek rekonstruētā LTV ēkā Zaķusalā, aizņemot 50% no ēkas platības, bet radio ēkā Vecrīgā tiek izvietotas tiešraides studijas.

NEPLP jau pērn aprīlī izlēma veidot jaunu, vienotu sabiedrisko mediju, kas darbosies ar vienotu redakcionālo sistēmu. Līdz šim LTV un LR darbojušies atsevišķi.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: LSM, LTV. Latvijas Radio, nacionālais medijs, NEPLP

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats