20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Atjaunīgo energoresursu nozares attīstībai nepieciešama stabilitāte un prognozējamība
Atjaunīgo energoresursu nozares attīstībai nepieciešama stabilitāte un prognozējamība
Autors: BNA / 9. novembris 2012, 16:50
Semināra “Enerģētikas politika Latvijā un Eiropā – attīstības scenāriji Latvijas interesēs” dalībnieki, diskutējot par Latvijas enerģētikas politikas ilgtspējīgu attīstību, uzsvēra stabilitātes un prognozējamības nepieciešamību atjaunīgo energoresursu attīstībā un enerģētikas nozarē kopumā.


Diskusiju organizēja Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Krišjānis Kariņš (Vienotība) sadarbībā ar Eiropas Parlamenta Informācijas biroju Latvijā.

K.Kariņš, uzrunājot klātesošos uzsvēra, ka Latvijas energoatkarība no Krievijas resursiem ir ne tikai kavējošs apstāklis mūsu valsts tautsaimniecības attīstībai, bet arī nacionālās drošības jautājums. “Atjaunīgie energoresursi ir veids, kā attīstīt mūsu pašmāju enerģijas ražotājus un stiprināt Latvijas tautsaimniecību, kā arī veicināt mūsu valsts energoneatkarību. Taču šīs nozares potenciāls šobrīd pilnībā netiek izmantots,” norādīja K.Kariņš.

Diskusijas dalībnieki uzsvēra, ka līdz ar izmaiņām esošajā valsts atbalsta mehānismā, atjaunīgo energoresursu nozares attīstību Latvijā raksturo iekšējās pretrunas un neskaidrības. Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietnieks Gatis Ābele seminārā norādīja, ka ministrija šobrīd izstrādā jaunu atbalsta kārtību, uzsverot, ka ir jārada instruments, kas piemērots tirgus mehānismam.

Savukārt, Latvijas Bioenerģijas asociācijas valdes loceklis Edgars Vīgants norādīja, ka šobrīd pietrūkst komunikācija starp nozares pārstāvjiem un politikas veidotājiem, kas plāno straujas reformas: “Ir redzams, ka pietrūkst nozares pārstāvju viedoklis, lai diskusija kļūtu dziļāka un varētu panākt kompromisus starp visām iesaistītajām pusēm.”

“Kopējā situācija enerģētikas nozarē ir dinamiska un savā ziņā unikāla ar to, ka ir ļoti liela nesakārtotība, bet vienlaikus ir liels potenciāls, pieņemot pareizos lēmumus, to sakārtot uz ilgāku laiku. Ja tas netiks izdarīts tuvāko 2-3 gadu laikā, tad nevarēsim runāt par ilgtspējīgu enerģētikas sektora attīstību Latvijā,“ norāda “Providus” enerģētikas pētnieks Reinis Āboltiņš. Viņš uzsver, ka galvenie izaicinājumi enerģētikas nozarē Latvijā šobrīd ir saskanīga tiesisiskā ietvara izveidošana, jaunu jaudu attīstīšana, vietējo atjaunīgo energoresursu īpatsvara palielināšana, energoefektivitātes uzlabošana un reģionālo un vietējo pārvades tīklu stiprināšana, saslēdzoties ar citām ES valstīm un radot iespēju uzņemt tīklā no atjaunīgajiem energoresursiem ražoto elektrību.

Diskusijā “Enerģētikas politika Latvijā un Eiropā  - attīstības scenāriji Latvijas interesēs” piedalījās EP deputāts Krišjānis Kariņš, Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietnieks Gatis Ābele, AS “Latvenergo” valdes priekšsēdētājs Āris Žīgurs, Latvijas Bioenerģijas asociācijas valdes loceklis Edgars Vīgants, Latvijas Biogāzes asociācijas pārstāvis Mārtiņš Niklass, “Providus” enerģētikas pētnieks Reinis Āboltiņš, u.c. enerģētikas nozares pārstāvji un eksperti.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: atjaunīgie energoresursi, Kariņš

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats