16. aprīlis, Otrdiena
Vārda dienas: Alfs, Mintauts
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » No Rīgas namu kases aizplūduši visi uzņēmuma brīvie līdzekļi
No Rīgas namu kases aizplūduši visi uzņēmuma brīvie līdzekļi
Autors: Apollo.lv / 21. oktobris 2012, 21:57
«Rīgas namu» vadītājs Kārlis Kavacs valūtas maiņas uzņēmēja Ivara Ciskas biznesā iepludinājis daudz vairāk, nekā līdz šim uzskatīts, liecina raidījuma «Nekā personīga» rīcībā esošās ziņas.


Aizpludināti visi «Rīgas namu» brīvie līdzekļi - 4,8 miljoni latu. Bijuši trīs aizdevuma līgumi. Divi 2010.gada septembrī un 2011.gada aprīlī slēgti ar SIA «Viesis», bet trešais 2011.gada maijā ar SIA «Zeus». Trīs ar pusi miljoni nonākuši atpakaļ pašvaldībā, bet pārējo naudu 1,2 miljonus «Zeus» neesot varējis atdot, jo tai arestu pēc bijušo biznesa partneru lūguma uzlikusi Rīgas apgabaltiesa.

«Rīgas namu» divos gada pārskatos šī naudas kustība, lai arī slēpti, tomēr ir uzrādīta. Trīs gadu laikā neviena Rīgas domes atbildīgā amatpersona to nav pamanījusi. Rīgas namu kapitāla daļu turētājs Andris Ameriks (GKR) gada pārskatus ar savu parakstu ir akceptējis.

Jau 2010.gada pārskatā ir atrodamas norādes, ka nauda aizgājusi neceļos. 2011.gada pārskatā rakstīts, ka Kavacis ir izņēmis piecus miljonus latu no depozītiem un nolicis uz norēķinu kontiem. No šiem depozītiem «Rīgas nami» 2010.gadā nopelnīja 400 000 latu, un 2009.gadā 600 000 latu. Tādējādi Kavacs jau ir radījis tiešus zaudējumus. Tālāk lasāms, ka šajos norēķinu kontos naudas nemaz nav. Jo šī nauda ir ceļā - kopsummā par dioviem miljoniem 300 000 latiem.

Ameriks visu vainu noveļ uz Kavacu, «Rīgas namu» revidentiem un domes Īpašuma departamenta juristiem. Vicemērs uzskata, ka likums uzliek viņam pienākumu iepazīties vienīgi ar ierēdņu atzinumiem, nevis ar pašu gada pārskatu, kuru viņš apstiprina.

Kāds Rīgas namu darbinieks atklājis, ka pērnā gada uzņēmuma pārskata apstiprināšana iekavējusies, Ameriks dažādu iemeslu dēļ to atlicis. Tā kā uzņēmumā reizē ar gada pārskatu apstiprināja arī gada budžetu, piecus mēnešus uzņēmums strādājis bez apstiprināta budžeta, raksta Apollo.lv.

Ameriks tomēr uzskata, ka uzņēmumu pārraudzījis labi.

«Es pārraudzīju uzņēmumu labi, jo es uzskatu, ka tai brīdī, kad man kā kapitāla daļu turētājam radās nepieciešamība saņemt informāciju, kas arī mani pilnīgi neapmierināja, es momentā atcēlu valdi,» saka Ameriks.

Ēku Ernesta Birznieka – Upīša ielā 4 Kārlis Kavacs bija sarūpējis darījumiem, kuros pats bijis ieinteresēts. Vēl Kavaca saimniekošanas laikā Rīgas domes Īpašuma departamentā, pašvaldība namu uz 12 gadiem iznomāja uzņēmumam SIA «Sinerģija». Gadu pēc tam, kad Kavacs iesēdās «Rīgas namu» valdes priekšsēdētāja amatā, viņš atlaida pašvaldības grāmatvedes un Rīgas namu grāmatvedību uzticēja tai pašai SIA «Sinerģija». Slepenos aizdevuma darījumus veikt bija ļoti ērti, jo šā gada aprīlī šai pašā ēkā Birznieka – Upīša 4 kā «Sinerģijas» apakšīrnieki ievācās arī valūtas maiņas firmas «Zeus» īpašnieki Ivars Ciska un viņa dēls Valters Tučs, kuri bija nodibinājuši jaunu valūtas maiņas apvienību «Monex TG». Arī par šīm darbībām kapitāla daļu turētājs Ameriks neesot bijis lietas kursā.

Lai atgūtu pašvaldības naudu, Ameriks uzdevis vērsties pret Kavacu un revidentiem, kas no vicemēra esot slēpuši valūtas darījumus. Tiesā nav domes prasības ne pret SIA «Zeus», ne pret tā īpašnieku Cisku, kurš veiksmīgi saimnieko jaunajā valūtas firmā. Nav lauzts arī līgums ar SIA «Sinerģija» un šī firma turpina apsaimniekot Rīgas namu grāmatvedību.




Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Andris Ameriks, Ivars Ciska, Kārlis Kavacs, Nekā personīga, Rīgas nami

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats