19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Delna: Konkursa nerīkošana par fotoradariem ir nepieņemama
Delna: Konkursa nerīkošana par fotoradariem ir nepieņemama
Autors: IR.lv / 16. oktobris 2012, 16:55
Iekšlietu ministrijas plānotais fotoradaru iepirkums bez konkursa ir neatbilstošs Eiropas Savienības (ES) likumdošanai, norāda sabiedrības par atklātību "Delna" vadītājs Kristaps Petermanis.


"Delna" nosūtījusi iesniegumus valdībai un Iekšlietu ministrijai, pieprasot nekavējoties publiskot valdības lēmumu un tā pamatojumu. Steidzamība pamatojama ar to, ka, iespējams, jau 25.oktobrī beidzas termiņš, ja būtu nepieciešams tiesā apstrīdēt MK lēmumu, raksta IR.LV.

Pagājušajā nedēļā Iekšlietu ministrijas (IeM) valsts sekretāre Ilze Pētersone-Godmane LTV raidījumam "Panorāma" teica, ka publisku iepirkuma konkursu par fotoradariem nerīkos. Par to jau 25.septembrī spriedis Ministru kabinets, kas pieņēmis lēmumu atļaut iegādāties līdz 57 fotoradariem no Vācijas uzņēmuma „Vitronic GmbH", nepiemērojot publisko iepirkumu likumu.

"Delna" uzskata, ka nepiemērot Publisko iepirkumu likumā paredzēto konkursa procedūru šajā gadījumā nav iemesla, proti, loģiski būtu, ja valsts rīkotu jaunu konkursu par fotoradaru iepirkumu. Par tādu iespēju jau atzinīgi izteikušies arī uzņēmēji, kuri būtu gatavi piedalīties šādā konkursā.

Nerīkot konkursu par jaunu fotoradaru iepirkumu, kā norāda "Delna", atsaucoties uz Eiropas tiesu praksi, drīkstētu tad, ja tiešām būtu neparedzami jeb tā sauktie force majeure apstākļi un tad, kad jāaizsargā valsts noslēpums. Šajā gadījumā nav saskatāms būtisku valsts drošības interešu apdraudējums Latvijas un ES tiesību izpratnē, saka Petermanis. Turklāt saimnieciski mērķi nevar būt pamatojums Publiskā iepirkuma likuma procedūru un attiecīgo ES likumu nepiemērošanai.

"Ņemot vērā fotoradaru iepirkuma vēsturi, valdības vēlme izvairīties no godīgas konkurences un labākās cenas iegūšanas ir nepieņemama," saka "Delnas" direktors Petermanis.

Savukārt iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (RP) savulaik izteicās, ka konkursa rīkošana nozīmētu triju gadu ilgu procesu, kad nebūtu arī fotoradaru uz ceļiem.

Tikmēr IeM no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" tiks piešķirti 28 314 lati, lai segtu izdevumus, kas saistīti ar auditoru-revidentu pakalpojumiem, izvērtējot fotoradaru iegādes lietderību. To paredz otrdien valdības sēdes slēgtajā daļā pieņemtais rīkojums.

Auditu par fotoradaru iegādes lietderību valsts interesēs veiks auditorkompānija "Pricewaterhouse Coopers", kuras piedāvājumu starp vairākiem citiem IeM atzina izdevīgāko, ziņo LETA.

Fotoradaru atpirkšanas lietderīgums IeM ir jāizvērtē līdz 27.novembrim, savukārt lēmums par to, pirkt vai nepirkt fotoradarus, pamatojoties uz IeM atzinumu, būs jāpieņem Ministru kabinetam. Kā pagājušajā nedēļā skaidroja ministrs Kozlovskis, galvenais jautājums, uz kuru jārod atbilde, ir, vai valsts nepārmaksās, iegādājoties fotoradarus no "Vitronic GmbH". Tieši to izvērtēt būs auditora uzdevums.

28.septembrī tika izbeigts starp Valsts policiju (VP) un "V-Traffic" (iepriekš - "Vitronic Baltica un partneri") noslēgtais līgums par fotoradaru ieviešanu uz Latvijas ceļiem. Dažas dienas pirms līguma laušanas valdība uzdeva IeM divu mēnešu laikā izvērtēt iespēju atpirkt no Vācijas ražotāja "Vitronic GmbH" ne vairāk kā 57 radarus, kas jau ir uzstādīti uz Latvijas ceļiem.

Kamēr IeM vērtē minēto iespēju, VP panāca pagaidu vienošanos ar "V-Traffic" par to, ka fotoradari uz Latvijas ceļiem atsāk darboties un fiksē ātruma pārkāpējus ne ilgāk kā līdz šā gada 31.decembrim.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Delna, fotoradari, konkurss

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats