19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Rezultāta panākšanai vilcienu konkursā trūkst politiskas gribas
Rezultāta panākšanai vilcienu konkursā trūkst politiskas gribas
Autors: Apollo.lv / 1. oktobris 2012, 0:02
Grandiozais vilcienu iepirkuma konkurss visticamāk jaunnedēļ beigsies bez līguma, un visticamāk, ka Latvijas un Spānijas uzņēmumi nevis nespēs vienoties par līguma punktu precizēšanu, bet gan rezultāta panākšanai vienkārši pietrūkst politiskas gribas. To pieļauj Latvijas televīzijas raidījums «De facto».


Šonedēļ informācijas telpu, satiksmes ministrijas un Saeimas dienaskārtību pārpludināja notikumi, kuros galveno lomu spēlēja spāņu vilcienbūves uzņēmums «Construcciones y Auxiliares de Ferrocariles S.A.» (CAF) un Latvijas «Pasažieru vilciens». 2.oktobris nolikts kā pēdējais termiņš, lai pabeigtu skandāliem apvīto vilcienu iepirkuma konkursu. Tiesa gan, nedēļas laikā panākt progresu sarunās, kas  pusgada laikā nav pavirzījušās ne par soli, šķiet teju neiespējami. Bet varbūt gluži vienkārši – nav tādas politiskās gribas, lai pabeigtu sarunas ar konkursa uzvarētāju – CAF un tā sadarbības partneri «Rīgas Vagonbūves Rūpnīcu».

VAS «Pasažieru vilciens» ir nonācis sprukās – ja spēkā stāsies līgums, ko iepriekšējā valde noslēdza pirms pus gada, uzņēmums var pazaudēt vilcienu iepirkumam paredzētos 100 miljonus latu lielo Eiropas fondu atbalstu. Ja līgums nestāsies spēkā, spāņu kompānija CAF var vērsties tiesā un mēģināt piedzīt zaudējumus par garo neziņas laiku. Pluss gan tas, ka tiesāšanās paredzēta tikai Latvijā. Savukārt nenoslēdzot līgumu ar šo pretendentu, ir risks, ka  plānotie Eiropas fondu līdzekļi tiks pārdalīti citiem projektiem.

Satiksmes ministrijas valsts sekretārs Anrijs Matīss nenoliedz, ka sarunas var vest dažādi, bet to, kā to ir darījusi «Pasažieru vilciena» valde, varēs vērtēt nākamnedēļ, atkarībā no panāktā kompromisa.

Tomēr šīs nedēļas notikumi pierāda, ka ne CAF, ne viņu piesaistītais vietējais partneris «Rīgas Vagonu Rūpnīca» nav pārliecināti par Latvijas vēlmi panākt kompromisu. Vēl vairāk, nojaušot iespējamo notikumu scenāriju, CAF 18.septembrī vērsies Stokholmas Tirdzniecības palātas Mediācijas institūtā, lūdzot risinājuma panākšanu strīdus situācijā. Detaļās par strīda būtību puses nerunā, Latvija gatavo pieprasīto informāciju, un abas puses žurnālistiem turpina apgalvot, cik ļoti tās ir atvērtas kompromisiem.

«Šobrīd mēs izskatām tikai tādu scenāriju, ka līgums tiks noslēgts un neizskatām nekādus citus scenārijus, ka vienošanās tiks panākts un nevajadzēs vērsties ne tiesās, ne arī īstenot citu scenāriju,» intervijā «De facto» saka CAF Starptautiskās pārdošanas direktors Hesus Esnaola.

Paralēli tam, spāņi šonedēļ rokrokā ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru un Latvijas Darba devēju konfederāciju burtiski pārlidoja visas iespējamās institūcijas, mediju pavadīti gāja no Saeimas uz Satiksmes ministriju un tālāk uz «Pasažieru vilcienu», mēģinot līguma slēgšanas procesu pagriezt pozitīvā virzienā.

Latvijas puse pieturas pie sava argumenta – uzņēmuma iepriekšējās valdes noslēgtā līguma īstenošana draud ar Eiropas fondu atbalsta zaudējumu 100 miljonu latu apmērā. 2.aprīlī, kad parakstīja diskutablo līgumu, Pasažieru vilciena vadībā bija polituzņēmēja Aināra Šlesera līdzgaitnieks Nils Freivalds, kuru konkursa norises laikā šajā amatā iecēla zaļzemnieku satiksmes ministrs Uldis Augulis. «Otro kosmisko ātrumu līguma sarunu procedūrā mēs ieslēdzām, kad 23.martā mēs saņēmām Finanšu ministrijas vēstuli līdz 2.aprīlim noslēgt līgumu, citādi struktūrfondi tiks pārdalīti. Līguma saskaņojumu «Pasažieru vilciens» saņēma valdībā,» norāda Freivalds, joprojām uzsverot, ka līgumam nebija ne vainas.

Tā kā šobrīd ir skaidrs, ka līgums bez izmaiņām palikt nevarēs, tas arī ir iemesls, kas CAF liek uztraukties, bet Latvijas politiķiem un amatpersonām – dod iespēju viņus turēt īsā saitītē.

«Spāņu puse, kas  ar dažādiem meistartrikiem nonākusi līdz situācijai, ka viņi ir tikuši līdz līgumam, bet tas neatbilst tam līgumam, kas bija nolikumam klāt, kas ir risks nedabūt naudu. Bet spāņi ir gatavi piekāpties, lai atbilstu tam, kas ir nolikumā, un ja tas tā notiek, nav pamata līgumu neslēgt,» tā apgalvo «Vienotības» Saeimas frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis, kuru arīdzan uzskata par faktisko satiksmes nozares politisko uzraugu.

Vilcienu konkursa sakārtošana kopš maija uzdota jaunai valdei, kuras sastāvā ir arī partiju pārstāvji – Aigars Štokenbergs no «Vienotības», Anrijs Brencāns, kas bijis pazīstams kā tēvzemiešu funkcionārs un Silvija Dreimane, kas vēlēšanās startēja no Zaļo un zemnieku savienības listes. Līdz ar to jāuzskata, ka vilciena valde aizvien ir gana politizēta.

Tiesa gan – drīz pēc valdes nomaiņas tika solīts, ka vienošanās panākšana ar spāņiem neprasīs pārlieku lielas pūles, jo līgumā jāgrozot vien pāris punktu. Tagad izrādījies, ka tam nav pieticis arī ar pusgadu. Uz jautājumu, vai valdei ir dots politisks uzstādījums līgumu ar CAF nenoslēgt, Štokenbergs «De facto» atbild ļoti aptuveni: «Man nav dots politiskais uzstādījums, es neesmu šobrīd aktīvajā politikā. Bet tas, ko es panākšu, ka Latvijas nodokļu maksātājiem nenāksies uzņemties šādas saistības.»

Visi saprot, ka nelabota līguma īstenošana būtu ne tikai izšķērdīgi, bet arī politiski visai riskanti. Iespējams, ka šie politiskās reputācijas riski, kā arī neskaidrās, teju trīs gadus ilgušā iepirkuma aizkulises ir tās, kas tieši šajā, izšķirošajā nedēļā likuši paņemt atvaļinājumu satiksmes ministram Aivim Ronim. Viņš arī iepriekš būtiskos satiksmes nozares notikumus komentējis nelabprāt.

Pirms nedēļas, 18.septembrī Ronis «De facto» apliecināja savu uzskatu, ka «ir brīži, kuros jaukties ar saviem komentāriem nu galīgi nav nepieciešams.  Vēl jo vairāk, ja es zinu, ka sarunas notiek un darbs notiek, un mans komentārs vai valdības pārstāvju īpaša uzmanība var tikai palielināt nevajadzīgu ažiotāžu.»

Kamēr ministrs atvaļinājumā, bet spāņi gāja no iestādes uz iestādi, Satiksmes ministrijas valsts sekretārs Matīss bija manāms Zaķa uzgaidāmajā telpā.

Vienīgais, kas visā šajā konkursa norises laikā un iespējams, arī nākotnes plānos, ir gana nemainīgs satelīts, ir  «Rīgas Vagonu rūpnīca». Un te vietā atgādināt par kādu notikumu, kas pirms trim gadiem pazuda preses relīžu virknē. Tieši pusotru mēnesi pirms paša pirmā konkursa izsludināšanas, 2009.gada 8.oktobrī «Rīgas Vagonu rūpnīca» aicināja ciemos amatpersonas, lai prezentētu savus nākotnes plānus – kopā ar spāņu kompāniju CAF ražot Latvijā vilcienus un veikt to apkopi.




Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: De facto, Dzintars Zaķis, Hesus Esnaola, Pasažieru vilciens, Uldis Augulis

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats